Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
4. 6. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

seniorji Instagram fotografija torta pršut bučke vikend kosilo recept

Sobota, 4. 6. 2016, 4.00

6 let, 7 mesecev

Vikend kosilo

Fotogenična torta z bučkami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
fotografiranje hrane | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Ni le lepa na Instagramu, ampak je tudi okusna.

Živimo v času, obsedenem s fotografiranjem in hrano. Oboje skupaj se je združilo v obveznem fotografiranju in objavljanju fotografij hrane na Instagramu ali Facebooku. Z vsemi moramo deliti, kaj bomo pojedli. Tega se držita tudi Novak Đoković in njegova žena Jelena, ki na Instagramu redno objavljata brezglutenske jedi, ki si jih pripravljata.

 

Lots of seeds here 🌞👍👍👍

A photo posted by Jelena Djokovic (@jelenadjokovicndf) on

Ampak verjetno ni sodobnega človeka, ki ne bi kdaj fotografiral hrane, pa s tem ne mislimo torte za otrokov rojstni dan. Res pa je, da nekateri raje fotografirajo to, kar skuhajo sami, drugi pa tisto, kar jim skuhajo drugi. In prav za te so na humoristični strani Millennials of New York na Facebooku posneli satirični video, v katerem poročajo o kuharici, ki je odprla restavracijo le zato, da lahko v njej gosti jedi fotografirajo za Instagram. Pojedo pa jih ne. V restavraciji je na voljo idealna svetloba za fotografije, ne pa užitna hrana. To je le še korak od japonske plastične hrane v izložbah.

Vizualna predstavitev hrane je seveda pomembna. A zavedati se moramo, da je tudi ta modna muha. Spomnimo se samo, da so še pred nekaj desetletji kuharje učili, kako se naredi vrtnica iz olupka paradižnika in da je vejica peteršilja obvezen del krožnika. Oboje se nam zdaj, v času minimalističnih črt iz omak in z modelčki urejenih kepic riža, zdi arhaično in smešno. Potenciranje vizualne podobe hrane sicer ni nič novega. V baroku so vsaj na dvorih in v dvorcih s tem tako pretiravali, da je hrana pod težo okraskov postala neužitna. Sodobna hrana se ne bo utopila pod težo dekoracije, prej nasprotno, se bo pa ohladila, medtem ko bo jedec iskal popoln kot in svetlobo za fotografijo svojega obroka.

In zato vam danes ponujamo bučno torto, ki je atraktivna in fotogenična, hkrati pa jo uživamo hladno, tako da ne bo nič narobe, če si pred obedom privoščite fotoseanso.

Bučna torta s pršutom Pekač za torte lahko zamenjate za modele za mafine, rezultat bo prav tako slasten. | Foto: Thinkstock Pekač za torte lahko zamenjate za modele za mafine, rezultat bo prav tako slasten. Foto: Thinkstock

3 bučke

300 g moke

250 g fete

250 g rikote

8 jajc

200 g pršuta

60 ml olivnega olja

2 čebuli

Bučke narežite na kolobarje, jih posolite in pustite 15 minut, da spustijo vodo. Čebulo nasekljajte in jo popražite. Jajca zmešajte, nato jim dodajte moko, nadrobljeno rikoto in feto, odcejene bučke, prepraženo čebulo ter jih posolite in popoprajte. Model za torto namažite z olivnim oljem in ga obložite s pršutom, nato vanj vlijte zmes z bučkami. Na vrh lahko položite še nekaj rezin pršuta. Torto pecite v pečici, ogreti na 200 stopinj Celzija, približno 45 minut. Pečeno jed ohladite in postrezite kot samostojno jed s solato.

Namesto v velikem tortnem modelu lahko zmes pečete tudi v modelih za mafine, ki jih obložite s pršutom. V tem primeru dobite prigrizke za zabavo ali piknik.

Ne spreglejte