Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 4. 2013,
11.14

Osveženo pred

7 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

recept pica velika noč pirhi

Torek, 2. 4. 2013, 11.14

7 let

Domača pica iz velikonočnih ostankov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Težko si je zamisliti, da še nekaj desetletij nazaj v Sloveniji ni bilo samoumevno, da ima vsaka vas picerijo in kitajsko restavracijo.

Pa to ne pomeni sto let nazaj, kje pa, dobrih trideset, štirideset. Pica je bila tako eksotična kot dandanes kari. Zato je bolj kot picopeka v gostilnah cvetela picopeka doma. Pice našega otroštva, generacij tja do leta 1980, so bile debele kot kos kruha, mehke kot sveža bela štruca, namazane s kečapom ali njegovim najbližjim sorodnikom, dobro obložene z najcenejšo gavdo in posute z narezanimi hrenovkami ali ob boljših dneh s prešano šunko. Nobene mocarele, origana, pršuta in drugih nobel zadev. In nikoli niso bile okrogle, temveč kvadratne, spečene v istem pekaču kot nedeljsko jogurtovo pecivo. Te pice so bile hranljive in so prav posebno dišale.

Za dušo in nostalgijo si takšno pico lahko privoščite v piceriji Parma pod ljubljanskim Maximarketom. Lahko pa si jo ponovno spečete doma. Verjemite – če ste iz malce starejše generacije, boste doživeli Proustovski trenutek magdalenic, prijetno reminiscenco otroštva. Če ste mlajši, pa je domača pica dobra vaja za spoznavanje s kvašenim testom.

Ta teden je ravno pravi trenutek, da si en dan privoščite domačo pico. Zakaj? Ker se vam po hladilniku zagotovo še valjajo ostanki velikonočne pojedine, in pica po domače je enkratna priložnost, da jih reciklirate. Lahko sicer naredite tudi makarone s šunko, mafine s čebulo in suhim mesom ali ričet, v katerega zakuhate šunko, toda ker je zunaj še zima, se prileže tudi hrustljava in nasitna bela pica s hrenom in velikonočno šunko. Seveda porabite tudi nekaj pirhov.

Hrenova bela pica s šunko in pirhi

250 g moke

21 g svežega kvasa (polovica zavitka)

4 žlice masla (ali deciliter olja)

100 ml mlačnega mleka (ali vode)

pol žličke soli

ščep origana ali rožmarina

pol lončka kisle smetane

pol skodelice naribanega hrena

majhna čebula

pest narezane šunke

dva pirha

pol skodelice skute

deciliter tekočega jogurta

Kvas raztopimo v toplem mleku. Maslo raztopimo. V moko vmešamo sol, v vdolbino na sredini zlijemo kvas in malo pomešamo. Dodamo raztopljeno maslo in ščep origana ali rožmarina. Zgnetemo v voljno testo. Če je potrebno, dolijemo še malo mleka. Testo naj počiva pol ure, da vzhaja. Medtem čebulo nasekljamo in popražimo na oljčnem olju. Hren vmešamo v kislo smetano. Šunko narežemo na drobne koščke. Trdo kuhani jajci olupimo in narežemo na kocke. Vmešamo jih v skuto, dodamo še tekoči jogurt. Testo oblikujemo po naoljenem pekaču. Premažemo z mešanico kisle smetane in hrena, potresemo s prepraženo čebulo in narezano šunko. Po pici razporedimo še kupčke jajčne skute. Pečemo 20 minut na temperaturi 175 stopinj Celzija.

Ne spreglejte