Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 2. 2013,
6.24

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

recept makaroni testenine sir

Ponedeljek, 4. 2. 2013, 6.24

1 leto, 2 meseca

Brezmesni ponedeljek: Preprosti, a krepki makaroni s sirom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Če je obrok brez mesa, še ne pomeni, da vas ne bo nasitil. Odličen primer so makaroni s sirom, slastna, predvsem pa konkretna jed.

Testenin si brez sira skorajda ne znamo predstavljati. Če ne drugega, je nariban parmezan obvezna oprema testeninskih obrokov. No, vsaj v neitalijanskih deželah. Naši zahodni sosedje se namreč radi zgražajo nad navado, da s parmezanom obilno posujemo kar vsako jed, ki vsebuje testenine. Še huje – posujemo jo z vnaprej nastrganim sirom iz vrečke! Po drugi strani pa se tudi sami ne morejo zediniti glede tega, na katere jedi pravoverni ljubitelj testenin sme dodati sir in na katere ne. Nekateri namreč trdijo, da se parmezana nikakor ne sme dodajati testeninam z ribami ali morskimi sadeži, drugi menijo, da se mu je treba izogibati pri jedeh z veliko česna.

Najbolje bo, da se ravnate po svojem okusu. Če so vam testenine s sirom všeč, pa naj bo to parmezan, njegov bratranec grana padano ali pa staran pekorino (ovčji sir), si jih privoščite. Vendarle pa bodite malce snobovski in izbrani sir nastrgajte sami. Brez vrečk torej.

Sicer pa v tokratnem brezmesnem receptu sir nastopa v glavni vlogi. Makaroni s sirom oziroma ameriška skovanka mac' & cheese so lahko odlična zimska jed, ki dodobra nasiti in pogreje. In čeprav jo v zvezde kujejo v ameriških gospodinjstvih, gre za italijanski recept. V svojo kuharsko knjigo ga je namreč zapisal tudi sloviti Pellegrino Artusi, ki je v leta 1891 izdani kuharici Znanost v kuhinji in umetnost dobre prehrane (La scienza in cucina e l'arte di mangiar bene) zbral tradicionalne recepte iz vse Italije in s tem prvi oblikoval enotno podobo italijanske kulinarike. Edino prav je torej, da vam tudi mi posredujemo makarone s sirom, kot jih pripravljajo italijanske none.

Makaroni s sirom 300 gramov makaronov (izberite preverjeno vrsto, ki se ne razkuha) 15 gramov moke 60 gramov masla 40 gramov parmezana 60 gramov grojerja (švicarski sir iz pokrajine Gruyère) 600 mililitrov mleka Kruhove drobtine

Makarone v slanem kropu skuhajte do polovice – naj bodo še malce bolj trdi kot "al dente" – in jih odcedite.

V posodi segrejte polovico masla, dodajte moko in neprestano mešajte, dokler se mešanica rahlo ne obarva. Prilijte mleko in pustite vreti okoli deset minut. Dodajte makarone ter nariban ali narezan grojer in zmanjšajte ogenj. Ko mešanica spet zavre in se mleko zgosti, dodajte preostanek masla in nastrgan parmezan.

Mešanico vlijte v pekač in jo po vrhu potresite s kruhovimi drobtinami.

Če nimate krušne peči, je v tej fazi dovoljen majhen odmik od Artusijevega recepta – uporaba pečice. Makarone s sirom pri 180 stopinjah Celzija pecite od 20 do 30 minut oziroma dokler niso po vrhu lepo zapečeni. Potem pa čim prej zagrizite vanje.

Ne spreglejte