Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 10. 2014,
10.13

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

recept polenta pita paradižnik sir bazilika

Ponedeljek, 27. 10. 2014, 10.13

3 leta, 5 mesecev

Brezmesni ponedeljek: Paradižnik, sir, bazilika in … polenta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nerazdružljivo trojico paradižnika, sira in bazilike smo tokrat združili v zanimivi piti, pri kateri pa je testo zamenjala polenta.

Tudi če se izogibate jedem z belo oziroma pšenično moko, lahko uživate v slastnih slanih pitah – le da za osnovo izberete kuhano polento. To lahko pripravite tudi vnaprej in jo nalito v model za pite hranite v hladilniku, pozneje pa jo spečete s poljubnim nadevom. Mi smo se tokrat odločili za večno klasiko: paradižnik, sir in baziliko.

Pita iz polente s paradižnikom, baziliko in tremi siri

Osnova: 1 jedilna žlica masla 1 jedilna žlica oljčnega olja 2 stroka česna ščepec pekoče rdeče paprike sol in poper 1 liter zelenjavne jušne osnove 200 gramov koruznega zdroba 50 gramov mladega kozjega sira 20 gramov parmezana sveža bazilika

Nadev: 400 gramov češnjevih paradižnikov 50 gramov mladega kozjega sira 60 gramov mocarele 20 gramov parmezana sveža bazilika

Pekač namastite in rahlo potresite s koruznim zdrobom. Pečico segrejte na 220 stopinj Celzija.

V večji ponvi segrejte maslo in oljčno olje. Dodajte nasekljan česen, papriko v prahu ter posolite in popoprajte. Na hitro prepražite, prilijte jušno osnovo in zavrite. Odstranite z ognja in z metlico primešajte koruzni zdrob. Kuhajte na majhnem ognju od 20 do 30 minut in pogosto mešajte. Ko je polenta gosta in se ne lepi na lonec, je kuhana. Odstavite z ognja in primešajte kozji sir ter parmezan, pest nasekljane sveže bazilike in po potrebi dodajte sol in poper. Polento zvrnite v pekač za pite in po vrhu poravnajte.

Na polento zložite na polovice narezane češnjeve paradižnike ter enakomerno potresite s kozjim sirom, mocarelo in parmezanom. Pecite okoli 20 minut, da se siri stopijo, potem vzemite iz pečice in potresite z nasekljano svežo baziliko. Počakajte, da se pita rahlo ohladi, potem jo odstranite iz pekača in narežite na kocke oziroma rezine. Postrezite še toplo ali ohlajeno na sobno temperaturo.

Ne spreglejte