SiolNET. Trendi Kulinarika
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

10 nasvetov žar mojstra. Gostje si bodo oblizali prste!

4

termometer

Ali v kratkem načrtujete piknik in bi radi goste navdušili z dobro pojedino? Sledite navodilom, na katere stavijo žar mojstri, in pripravite piknik, o katerem se bo govorilo še vso sezono.

Če se boste kmalu znašli v vlogi gostitelja na pikniku, je dobro, da imate vnaprej pripravljen načrt. Tako bo priprava stekla lažje, na pikniku pa boste manj delali in se lahko družili z gosti. Druženje je namreč bistvo piknika, in ne, da ves čas begate naokoli. Druga zelo pomembna stvar je okusna hrana. Postanite pravi mojster žara!

1. Imate pravi žar?

Če razmišljate o nakupu novega žara, se boste najverjetneje odločali med plinskim ali takšnim na oglje.

Plinski žar ima to prednost, da je primeren tudi za začetnike. Za uporabo je pripravljen v nekaj minutah, ob pečenju pa ni veliko dela. Prednost je tudi, da ni pepela in saj, tako da nimate veliko dela s čiščenjem. Slabost, na katero je zelo pomembno opozoriti, je, da jedi nimajo dimljenega okusa.

Žar na oglje jedem da tisti pravi dimljeni okus po pikniku. Omogoča tudi hitro peko, saj so temperature višje kot pri plinskem. Ljubitelji organizacije piknikov se ne odpovejo žaru na oglje tudi zato, ker jim še poseben užitek predstavlja celoten proces peke – od priprave oglja in žara do obračanja hrane na ognju. Pa slabosti? Nevarnost požara, pepel in saje, lahko vam ponagaja veter.

2. Izbira mesa

Na pikniku seveda ne smejo manjkati čevapčiči. Na voljo imate svinjske, goveje, piščančje, puranje, največ ljudi pa prisega na mešanico iz govejega in svinjskega mesa. Poleg čevapčičev lahko pripravite tudi hrenovke za najmlajše, perutničke, pa tudi sir na žaru za vegetarijance, ribe, morske sadeže ipd. Zagotovo pa se bodo gostje, vsaj moški, najbolj razveselili pogleda na sočne zrezke.

3. Pravilna priprava mesa

Zrezke narežite na tanko, tako bodo prijetnejši na pogled in bolj okusni, veliko lažje pa jih bo tudi speči. Če je meso predebelo narezano, se vam namreč lahko zgodi, da se v notranjosti sploh ne zapeče, na zunaj pa je že rahlo zažgano. Mojstri žara bi vam svetovali, da naj bodo zrezki pred pečenjem debeli do enega centimetra.

Da bo meso zares sočno in okusno, ga marinirajte in začinite. S tem boste ustvarili bolj bogat okus. Tisti, ki že dolgo pripravljajo piknike, vedo, da je najbolje, če to naredimo že večer pred piknikom, da meso zares dobro vpije vse okuse. Prav tako s tem prihranite čas na dan piknika, saj meso le še položite na žar in začnete peči.

4. Ne pozabite na priloge

Prav tako kot meso so na pikniku obvezne tipične priloge: gorčica, ajvar, majoneza, čebula, morda kečap za najmlajše … Super je, če zraven ponudite tudi pečeno zelenjavo. Na žaru se bodo najbolje obnesle bučke, paprike, cela koruza … Nato vam manjka le še rahel kruh ali lepinja.

5. Preden začnete, očistite žar

Pred začetkom pečenja je nujno, da temeljito očistite žar. Odstranite stare mastne madeže in ostanke oglja. Tako jedi ne bodo le privlačnejše na pogled, ampak tudi bolj zdrave in boljšega okusa. Da ne bo okusa po čistilih, žar raje očistite na naraven način: mojstri žara to naredijo s pomočjo čebule, s katero nekajkrat čvrsto potegnejo po površini za pečenje.

6. Poskrbite, da bodo jedi privlačne na pogled

Ko je žar očiščen, površino, na kateri boste pekli, namažite z maščobo. S tem bodo pečene jedi videti bolj okusne in se ne bodo prijele na površino žara. Saj veste, kaj pravijo: da ljudje jemo tudi z očmi.

7. Ne pecite hladnega mesa

Po vseh zgornjih pripravah je čas, da meso položite na žar in začnete peči. Tega že nekaj ur pred pečenjem postavite na zrak, nikar ga ne vzemite neposredno iz hladilnika. Velik izziv pri pripravi mesa na žaru je, da meso ustrezno spečemo do sredice, ne da bi ga zažgali. Če bo meso segreto na sobno temperaturo, se bo dodatna toplota žara lažje prenesla v sredico. Meso bo tako ravno prav pečeno in sočno.

8. Naj se vam ne mudi

Meso pecite počasi na zmerni temperaturi. Naj se vam ne mudi, saj ste prosti in imate čas za užitek. Hrana tako ne bo preveč izsušena, temveč sočna. Včasih si nekateri pomagajo s pivom, a popolnoma dovolj je, če uporabljate vodo, ki jo občasno malo poškropite po mesu.

9. Kdaj obrniti?

Začetniki pogosto delajo to napako, da meso ves čas obračajo. Na srečo pa obstaja čisto preprosto navodilo: meso na eni strani pecite 60 odstotkov celotne peke, nato ga obrnite in pecite še 40 odstotkov časa. Torej, na eni strani malo več kot polovico časa, ki ste ga namenili peki.

10. Da bo meso res sočno …

Ko boste ocenili, da je meso pečeno, ga položite v posodo, da nekaj minut počiva. Tako se bo prepojilo z lastnimi sokovi in dobilo res poln okus. Poskrbite pa, da bo meso ostalo toplo. Posodo pokrijte s pokrovko ali aluminijasto folijo, kar bo za nekaj minut popolnoma zadostovalo. Saj veste, kaj sledi potem? Dober tek!

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin