Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 4. 2017,
14.30

Osveženo pred

2 meseca

Vsebino omogoča SPAR Slovenija

Foto: Thinkstock in SPAR Slovenija

Video: SPAR Slovenija

Natisni članek

advertorial velika noč Kot nekoč SPAR prazniki prazniki

Ponedeljek, 10. 4. 2017, 14.30

2 meseca

Velika noč kot nekoč

Recepti za velikonočno pojedino, ki se jim ne moremo upreti

Vsebino omogoča SPAR Slovenija

Foto: Thinkstock in SPAR Slovenija

Video: SPAR Slovenija

Prazniki so vedno povezani z uživanjem ob hrani, velika noč pa je še posebej kulinarično razkošen praznik, saj tudi prek hrane slavi ponovno rojstvo, prihod pomladi in na splošno veselje do življenja.

velika noč dekoracija hrana miza | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Slastna hrana in velika noč sta bili vedno neločljivo povezani. Že teden dni pred prihodom velike noči načrtujmo jedilnike in se pripravimo, da bo kuhanje vsem v užitek. Nam, ki bomo ustvarjali, in gostom, ki jih bomo povabili.

Poskrbimo tudi za vegane

Med prazniki si vedno privoščimo malce več ustvarjanja in kuhanja ter tudi eksperimentiranja, zato lahko letos namesto klasične orehove potice spečete malce drugačno sladico – pletenico z oreščki, rozinami in čokolado. Za vegane smo poiskali recept za pletenico brez jajc in mleka, za ljubitelje mesa pa šunko v testu in slastno hrenovo omako.

Na velikonočni mizi ne sme manjkati dobrot vseh vrst. Za najmlajše naredite ljubke zajčke iz mlečnega testa, za odrasle člane družine in goste pa enkraten velikonočni jajčni liker.

Od sladic do mesa

velika noč dekoracija hrana miza | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Bi radi letos za veliko noč presenetili svoje najbližje s kakšnimi še nepreizkušenimi recepti? Z izborom preprostih velikonočnih receptov vam pomagamo, da se boste lažje odločili, s čim boste obložili velikonočno mizo. 

Pletenica je značilna praznična jed iz mlečnega testa, ki ne sme manjkati na velikonočni mizi.

spar april mesec dobrot velika noč | Foto: Sestavine:

200 g mleka
7 g kvasa
50 g vode
100 g rjavega sladkorja
3 jajca
7 g soli
100 g masla
100 g mletih lešnikov
100 g mletih mandljev
2 zavitka vaniljevega sladkorja
50 g rjavega sladkorja
50 g masla
1 ščepec soli
50 g kisle smetane
50 g rozin
100 g čokolade

Priprava:

Testo: V skledi dobro premešamo mlačno mleko, kvas in vodo. Postavimo na stran za 10 minut. V kuhinjskem robotu premešamo moko, sladkor in sol. Dodamo mešanico kvasa, mleka in vode in zgnetemo v prožno testo. Gnetemo na nizki hitrosti 5 minut.

Maslo narežemo na manjše kocke. Med neprestanim gnetenjem postopoma dodajamo kocke masla. Gnetemo še 10 minut. Pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati od 35 do 45 minut na sobni temperaturi oziroma dokler testo ni podvojeno.

Nadev: V skledi premešamo mlete lešnike, mlete mandlje in mlete orehe, vaniljev sladkor, rjavi sladkor, stopljeno maslo, ščep soli, kislo smetano, odcejane rozine in koščke čokolade.

Oblikovanje: Dva pekača, velika 12 krat 24 centimetrov, obložimo s papirjem za peko. Delovno površino dobro pomokamo in testo razvaljamo na debelino pol centimetra. Nadev enakomerno razporedimo po testu in zavijemo v rulado. To po dolžini prerežemo na pol in spletemo v kito. Kito razpolovimo in damo v pripravljena pekača, pokrijemo s krpo in na sobni temperaturi pustimo vzhajati uro ali uro in pol oziroma dokler ni testo podvojeno.

Vzhajani pletenici premažemo z razžvrkljanim jajcem, po želji posujemo s sladkornimi kristali in postavimo v pečico. Pečemo 25 minut na 190 stopinj Celzija.

VIDEO:


V slane in sladke velikonočne jedi tradicionalno damo veliko jajc, ki simbolizirajo ponovno rojstvo. Zlata barva testa pa pomeni tudi bogastvo praznične mize.

Če jajc iz kakršnegakoli razloga ne jeste ali pa se jim izogiba kdo od vaših bližnjih, brez skrbi. V kvašenem testu so jajca predvsem zaradi barve, ki jo lahko na precej bolj zabaven način pričaramo tudi z žafranom ali kurkumo, za vlažnost in rahlost testa pa zelo dobro poskrbi oljčno olje.

spar april mesec dobrot velika noč | Foto: Sestavine:

1 g žafrana ali kavna žlička kurkume
1 žlica sladkorja
400 g moke
200 ml sojinega napitka Veggie
10 g suhega kvasa
70 ml olivnega olja
60 g trsnega sladkorja
sol
limonina lupina
2 žlici sladkorja v prahu
1 ščepec vanilje v prahu Natur pur

Priprava:

Žafran in žlico sladkorja stremo v možnarju. Vse suhe sestavine zmešamo v veliki skledi. Topel sojin napitek in oljčno olje zmešamo v lončku in prilijemo k suhim sestavinam. Zmešamo z mešalnikom z metlicami za testo. Ko se testo odlepi od posode in se naredi gladka, elastična kepa, testo še 10 minut mesimo ročno na pomokani površini.

Testo naj dve uri počiva na toplem, pokrito s čisto kuhinjsko krpo. Vsakih 20 minut ga čisto na kratko premesimo. Po dveh urah počitka testo razdelimo na tri ali štiri dele. Vsak del z dlanmi zvaljamo v trak (kačo), dolg 40 centimetrov. Trakove na zgornjem koncu pritisnemo skupaj in spletemo kito oziroma pletenico. Položimo na pekač, obložen s papirjem za peko, kjer naj pokrita počiva 30 minut. Premažemo s toplim sojinim napitkom in posujemo s sladkorjem v prahu.

Pečemo 25 minut na 175 stopinj Celzija, potem pečico ugasnemo, pletenico pa pustimo v pečici še 10 minut.


Sestavine:

spar april mesec dobrot velika noč | Foto: 2,25 kg prekajene šunke
75 dag moke
3 dag kvasa
pol žličke soli
pol žličke sladkorja
1 dl mlačne vode
3–4 dl tople vode
1 jajce
1 bela čebula
4 jabolka
1 žlička sladkorja
sol
balzamični kis

Priprava:

Kvasec: Kvas raztopimo v mlačni vodi, dodamo sladkor, malo moke in pustimo vzhajati na toplem.

Testo: Medtem v posodo presejemo moko in dodamo sol. Na sredi moke naredimo luknjo in vanjo damo vzhajan kvasec ter toplo vodo. Zamesimo kvašeno testo in ga pustimo vzhajati približno eno uro.

Šunko premažemo z gorčico, obdamo z vzhajanim testom in premažemo z razžvrkljanim jajcem. Vse skupaj damo v pečico, ogreto na 200 stopinj Celzija. Šunko pečemo glede na njeno testo. Postrežemo z jabolčno čežano.

Čežana: V ponvi prepražimo čebulo, dodamo naribana jabolka, posolimo in sladkamo. Proti koncu dodamo še žličko balzamičnega kisa.


spar april mesec dobrot velika noč | Foto: Sestavine:

0,5 kg gladke moke
2 žlici sladkorja
pol žličke soli
350 ml mleka
20 g kvasa
1 rumenjak
1 skodelica klinčkov

Priprava:

Moko, raztopljen kvas, sladkor, sol in mleko zgnetemo v kvašeno testo. Pustimo vzhajati eno uro. Nato testo razdelimo v kepice, težke po 50 gramov. Testo oblikujemo v majhne hlebčke, ki jih nekoliko sploščimo. S škarjami na obeh koncih izrežemo ušesa.

Za oči naredimo luknjice ali vbodemo po dva klinčka. Zajčke premažemo z mešanico jajca in mleka. Zložimo v namaščen pekač in jih pečemo 30 minut na 160 stopinjah Celzija.


spar april mesec dobrot velika noč | Foto: Sestavine:

250 ml alpske smetane
250 ml mleka
1 dl ruma
250 g sladkorja
1 strok vanilje
8 rumenjakov

Priprava:

Mleko, smetano in sladkor zavremo z vaniljevim strokom, ki smo mu izluščili sredico (strok po dolžini prerežemo in s konico noža izluščimo sredico). Pustimo, da se tekočina ohladi na približno 60 stopinj.

Nato dodamo rumenjake, ki jih vmešamo s paličnim mešalnikom pri največji hitrosti, sicer rumenjaki zakrknejo. Ko dobimo gosto kremo, jo ohladimo na sobno temperaturo. Dodamo alkohol in dobro premešamo, napolnimo v steklenice in postavimo na hladno.


Sestavine:

1 žlička mletega popra
1 skodelica hrena
1 žlica gorčice
1 dl alpske smetane
3 kosi belega kruha
0,5 l goveje juhe

Priprava:

Juho s smetano zavremo. Vanjo z roko nadrobimo star kruh in pustimo, da se namoči. Pazimo, da ne uporabimo prevelikih rezin kruha, da ne dobimo pregoste zmesi. Pustimo vreti še kakšni dve minuti in odstavimo.

Nato vročo omako vlijemo v univerzalni mešalnik, dodamo gorčico in sveže nariban hren. Vse skupaj zmešamo v gosto kremno omako, ki jo na koncu oplemenitimo s sveže mletim poprom. Omaka se idealno poda k šunki v mlečnem testu.


Sestavine:

300 g slanika
1 žlica kaper
150 g poltrdega sira
100 g kislih kumaric
60 g rdeče čebule
4 vejice timijana
80 g hrena
200 ml sladke smetane
50 g majoneze
1 žlička soli
1 ščepec popra

Priprava:

Odcejene slanike narežite na večje kose in jih dajte v skledo. Dodajte kapre, na manjše kocke narezan sir, kisle kumarice in rdečo čebulo, narezano na tanke rezine, ter vse narahlo premešajte. V hren vmešajte malo soli in sveže mletega popra. Sladko smetano temeljito stepite, tako da dobite gosto peno, vanjo pa postopoma vmešajte pripravljen hren in majonezo. Solato prelijte s pripravljeno omako in jo posujte z narezanim timijanom.

Več receptov poiščite na Sparovi spletni strani jedel.bi.


Dekoracija za veliko noč:

Za praznično vzdušje poskrbimo tudi s pravo dekoracijo. Drevesne veje namesto s klasičnimi pirhi okrasimo z jajčki, ki smo jih naredili iz balonov in vrvice.

Po praznični peki diši tudi v prodajalnah SPAR in INTERSPAR

spar april mesec dobrot velika noč | Foto: Med prazniki mora iz kuhinje zadišati po domačih jedeh.

V prodajalnah SPAR in INTERSPAR so vam priskočili na pomoč pri nakupu vseh živilskih sestavin in dekorativnih dodatkov za praznično okrašen dom.

Prelistajte Sparov velikonočni katalog dobrot.

Ne spreglejte