SiolNET. Trendi
Vsebino omogoča Samen Maier

Foto: Gettyimages in arhiv Samen Maier

  • Messenger
  • Messenger
Ekološka semena, ki jih je mogoče naročiti na dom

Kaj sejemo aprila?

Vrtnarjenje
Foto: Getty Images
Vsebino omogoča Samen Maier

Foto: Gettyimages in arhiv Samen Maier

Glede na setveni koledar, ki je sestavljen iz spremljanja splošne vremenske napovedi in stanja zemlje, aprila stopamo v optimalno obdobje setve listnatih rastlin, pridelkov s plodovi in podzemnih pridelkov. Na to nas opominja tudi narava, ki se je že dodobra prebudila. April je mesec, ko vrt zaživi v vsej svoji lepoti in ko je na vrtu tako ali drugače veliko dela, zato nasveti pridejo še kako prav.

Letošnja marec in april, ko zaradi razmer pri nas in po svetu ostajamo doma, sta drugačna, kot ju pomnimo in poznamo, vseeno pa lahko opravimo določena opravila (ponavljamo: v samoizolaciji!) na svojih vrtovih, terasah in balkonih. Ključno je, da si najprej priskrbite kakovostna semena, ki so najboljše zagotovilo, da boste dosegli želeni cilj.

Letošnji april pa je svojevrsten tudi zaradi visokih temperatur, ki so nas nekoliko presenetile že na sredini marca, kar je iz sicer rahlega zimskega spanca precej hitro predramilo naravo. Posledično se je vrtičkarska sezona začela nekoliko prej. Kljub kasnejšim hladnejšim dnevom smo tako lahko že marca na vrtovih in gredicah opravili večja dela, ki so nam ostala od jeseni.

Vrtnarjenje Foto: Getty Images

Poleg ustaljenih dobrin poskusimo tudi kaj novega!

Pomladna vrtna sezona aprila doseže svoj vrhunec. Vrtna opravila v začetku meseca narekujejo direktne setve na gredo, presajanje sadik, odpornih proti mrazu, nego še rastočih sadik in pripravo novih sadik. V zelenjavni vrt aprila sejemo in sadimo številne vrtnine. Sadimo krompir, solato, zelje, čebulo, česen in preostale kapusnice. Sejemo pa, na primer, redkvico, korenček, peteršilj in preostale vrtnine.

Vsako leto poskusimo tudi kaj novega, drugačnega in posebnega, navadno te sorte najprej vzgojimo v lončkih in jih kot sadike presadimo na pripravljeno mesto v vrt: tomatilo, jagodna špinača, pak-choi, gorčica, lufa, paradižnik liči, andska jagoda, sladki koren … Stročnice sicer sadimo kasneje, v drugi polovici aprila ali takoj na začetku maja.

Vrtnarjenje Foto: Getty Images

Do narave prijazen način

Samen (semena) Maier je avstrijsko družinsko podjetje, ki že 50 let za vse ljubitelje vrtov ponuja široko paleto ekoloških semen.

Brezplačna dostava

V spletni trgovini Samen Maier vam bodo naročilo dostavili brez stroškov poštnine. Plačilo izdelka je sicer mogoče po predračunu, s kreditno kartico, po povzetju ali s PayPalom.

 

Pripravili smo predlog dvanajstih "dobrin", ki jih lahko letos vključite v svoj vrtni izbor. Nekatere so primerne za gojenje na vrtu, spet druge na balkonu ali terasi.


Samen Maier berivka Berivko posejemo takoj, ko vremenske razmere dovoljujejo, na primer sorti Merveille des quatre saisons in Grazer Krauthäuptel 2, saj sta dokaj odporni tudi proti mrazu. Posejemo v vrste z 20-centimetrskim razmikom. Kasneje v vrsti rastline razredčimo na 20 centimetrov, da bodo lahko razvile rozete ali glave. Liste obiramo od spodaj navzgor ter pustimo od štiri do pet srčnih listov, da lahko rastlina raste naprej. Sorte, ki jih prekrijemo s folijo, bodo zaščitene in bodo imele boljše pogoje za hitrejši vznik.

kupi zdaj

 


Samen Maier redkvice Redkvico posejemo kar med berivko, sorta Sora se bo razvila najhitreje, dolgo pa bo uporabna, ker ne oleseni. Redkvice so posebej priljubljena, nezahtevna zelenjava s prijetnim pikantnim okusom. Zanimive so predvsem zato, ker dajo pridelek v od šestih do sedmih tednih. Redkvice so zelo primerne za predsetev ali vmesno setev na grede, kar potrebujejo, je zadostna količina vlage, saj v nasprotnem primeru postanejo žilave in pikantne. Ste že poskusili posaditi seme redkvic na traku?

kupi zdaj

 


Samen Maier peteršilj Peteršilj kali počasi, zato ga posejemo čim prej. Tudi pri peteršilju pazimo na stalno vlažnost v času kalitve, ker je to ključnega pomena za razvoj kalčka ter kasneje zdrave in vitalne rastline. Poleg korenastega peteršilja posejemo še sorto listnega peteršilja.

kupi zdaj

 

 

 


Samen Maier lubenica Srednje pozna, manjša lubenica. Plodovi so okrogli, težki od 1,5 do 2,5 kilograma. Za setev priporočamo, da jih sadite v lončke s po od dvema do tremi pečkami, ki jih iz lončka na prosto presadite, ko rastlina oblikuje prva dva lista. Rastlina se najbolje razvije v globokih, humoznih, dobro pognojenih in vlažnih tleh. Dozorele plodove spoznamo po specifični barvi in tako, da ob udarcu po plodu votlo zadoni. Sladko meso je intenzivno rdeče barve in zelo osvežilno.

kupi zdaj

 


Samen Maier Če sejemo špinačo v tem mesecu, ne požene hitro v cvet in dobimo lep pridelek. Če zamrzujemo zelenjavo v zamrzovalni skrinji, posejemo nekaj gredic špinače in jo vso hkrati, ko je tehnološko zrela, poberemo in pripravimo za zamrzovanje. Tako izkoristimo spomladi gredice, na katerih nameravamo sejati in saditi poletne zelenjadnice. Sorta Nores bo ob dovolj gosti setvi in lepo pripravljeni humozni zemlji razvila lepo in obilno listje.

  kupi zdaj

 


Samen Maier melona Sorta je zelo donosna. Za setev priporočamo, da v lončke posadite po od dve do tri pečke, ki jih iz lončka na prosto presadite, ko rastlina oblikuje prva dva lista. Rastlina se najbolje razvije v globokih, humoznih, dobro pognojenih in vlažnih tleh. Melone so ovalno oblike, težke do 500 gramov. Lupina je zeleno poprhnjena, meso pa je rumeno, sladko in zelo aromatično.

kupi zdaj

 

 


Samen Maier lufa Plod je užiten samo v zgodnjem stadiju razvoja. Ko dozori, postane zelo vlaknast. Popolnoma razvit plod se uporablja kot pralna goba za kopalnico ali kuhinjo. Rastlina ni odporna proti zmrzali in potrebuje od 150 do 200 toplih dni, da dozori. Okoljsko ozaveščeni potrošniki cenijo, da je lufa pridelek, ki je naraven, obnovljiv in biološko razgradljiv.

kupi zdaj

 

 


Samen Maier gomoljna zelena Seme zelene kali na svetlobi, zato jo ob setvi le rahlo potisnemo ob podlago in zalijemo. Zeleno sejemo v lončke od februarja do sredine aprila, sadike pa na prosto ne presadimo pred drugo polovico aprila. Zelena Monarch oblikuje zelo velike gomolje z belim "mesom".

kupi zdaj

 

 


Samen Maier Koromač Koromač ima eno zahtevo, in sicer da ga sejemo v pravem času. Sejemo ga v lončke, mu zagotovimo zadostno vlago in temperaturo okoli 20 stopinj Celzija. Na prosto ga presadimo v drugi polovici aprila ali maja, ko so sadike velike 15 centimetrov. Mogoča je tudi direktna setev v gredo, vendar v tem primeru,ne pred drugo polovico maja.

kupi zdaj

 

 


Samen Maier korenje Korenje sejemo na prosto aprila ali maja. Sorta Jaune du Doubs je rumena sorta korenja, ki oblikuje dolge, nekoliko ožje korene. Zaradi vsestranske uporabe (priloge, sokovi, surova uporaba …) korenja priporočamo eno gredo v vsakem zelenjavnem vrtu. Sorta je tudi zelo primerna za shranjevanje.

kupi zdaj

 

 


Samen Maier buča Buče se hitro in preprosto vzgoji iz semen. Najbolje je, da semena posejemo v lončke in kasneje sadike presadimo na kompostni kup. V tem času si pripravimo sadike bučk in zimskih buč.

kupi zdaj

 

 

 


Samen Maier česen Seme česna posejemo aprila v lončke, sadike pa med majem in junijem presadimo na prosto v šopih. Česen za rezanje je vitalna in odporna trajnica. Uporabljamo, režemo ga lahko že v prvem letu, ko rastlina zraste vsaj do višine 15 centimetrov. Nikoli ne odrežemo vseh listov hkrati.

kupi zdaj

 

 


 Pri Samen Maier so zavezani varovanju okolja in trajnosti, enako miselnost in vizijo podjetja širijo tudi slovenski zastopniki. To zagotavlja, da so proizvodi iz semen Maier edinstveni z vidika kakovosti in energetske učinkovitosti. V Sloveniji so še posebej ponosni na to, da lahko potrošnikom ponudijo vedno bolj iskano seme, pridelano na do narave prijazen način (ekološko).

Njihova ekološka semena najvišje kakovosti so plod strokovnega dela sposobne ekipe z veliko znanja in zavedanja o pomenu ohranitve avtohtonih, zdravih semenskih vrst. Trudijo se, da nam vsako leto pripravijo kar največji mogoč izbor certificiranih ekoloških semen za naš zelenjavni, cvetlični ali zeliščni vrt.


Samen Maier Dom Ekološka semena, ki jih je mogoče naročiti na dom vrt, vrtnarjenje Dom Vrtna opravila, ki se jih morate lotiti v aprilu balkon vrt Dom Kako si vrtiček urediti kar na balkonu vrt, vrtnarjenje Dom Kako se lotiti ekološkega vrtnarjenja? Držite se teh načel. mikrozelenjava Dom Mikrozelenjava: vitaminska bomba, ki jo lahko vzgojite sami

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin