Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
18. 5. 2013,
19.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Evrovizija Eurosong Malmo finale

Sobota, 18. 5. 2013, 19.10

8 let

Zmagovalka Evrovizije je Danska!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Znana je zmagovalna pesem letošnje Evrovizije. V velikem finalu se je predstavilo 26 držav, Evropo pa je najbolj prepričala Danska!

V Malmöju na Švedskem se je končal finale letošnjega izbora za pesem Evrovizije. Zmagala je Danska s pesmijo Only Teardrops, ki jo je zapela mlada pevka Emmelie de Forest. Slovenci smo sicer po torkovem nastopu Hannah Mancini, ki je v prvem polfinalu ostala brez uvrstitve naprej, prikrajšani za vznemirjenje, zato pa so organizatorji pripravili zanimiv in dinamičen šov.

Poleg dvajsetih predstavnic, ki so si vstopnico za finale priborile v dveh predizborih, so se nocoj več kot 100 milijonom gledalcev po vsem svetu predstavile še predstavnice velikih petih – držav, ki jim zaradi moči pripada avtomatska predstavitev v finalu.

Glasove je sporočilo vseh 39 sodelujočih držav na letošnji Evroviziji. Podeljene točke so kombinacija 50 odstotkov glasov občinstva posamezne države, 50 odstotkov pa je pesmim namenila strokovna žirija. Slovenija je svoje glasove sporočila kot 33. država po vrsti, največ glasov pa smo namenili prav končni zmagovalki Danski.

Uvodna pesem in mimohod vseh predstavnikov V Malmöju se je finale začel s himno letošnje Evrovizije We Write the Story, ki so jo ustvarili Avicii in nekdanja člana skupine Abba Benny Andersson in Björn Ulvaeus. Finale tako kot oba predizbora vodi švedska voditeljica Petra Mede, ki je pravila glasovanja razložila v svetlo rožnati obleki. Gledalcem se je opravičila, češ da jim ni uspelo na oder zvabiti vse Abbe, temveč le Ab.

Nocoj lahko spet glasujemo tudi Slovenci. Že imate svojega favorita? Finale odprla seksi Francozinja Tekmovanje je odprla francoska predstavnica Amandine Bourgeois v seksi usnjeni oblekici z resami, ki je doživeto odpela pesem L'enfer Et Moi. Sledil ji je litvanski predstavnik Andrius Pojavis s pesmijo Something. Moldavska pevka Aliona Moon pa je vtis naredila tudi z zanimivim odrskim nastopom. Medtem, ko je pela pesem O Mie, se je namreč dvignila v višino, njena obleka pa je zažarela v rdečih odtenkih.

Finka v poročni obleki, Španka v živo rumeni Za pravi šov je znova poskrbela finska predstavnica Krista Siegfrids, ki je zmagala v danski različici resničnostnega šova The Voice. V poročni obleki je pela Marry me, na koncu pa poljubila dekle. Prvo peterico nastopajočih je zaključila španska skupina ESDM s pevko v živo rumeni obleki.

Ljubezen ubija Belgijo je zastopal pevec Roberto Bellarosa, ki je med petjem zatrjeval, da ljubezen ubija (Love Kills). Estonka pa je prepevala klaisčno evrovizijsko balado v padajoči beli obleki. Pevka Birgit simpatije občintsva pridobiva tudi s svojim nosečniškim trebuščkom. Na odru Slovenec! Z belorusko predstavnico Alyono Lanskaya je na odru nastopil tudi slovenski plesalec Žiga Sotlar. Pripravili so dinamičen nastop na pesem Solayoh. Gianluca, predstavnik Malte, je nastopil s prisrčno skladbo Tomorrow.

Cascada - ena od favoritinj za zmago Za Rusijo je kot deseta predstavnica nastopila pevka Dina Garipova z umirjeno balado What If. Dvorano je nato na noge spravila znana nemška skupina Cascada, ki s plesno skladbo Glorious velja za eno glavnih favoritinj za zmago. Dvanajsti po vrsti so nastopili Dorians iz Armenije, ki so stavili na okoljevarstveno pesem Lonely Planet. PO prvih dvanajstih sladbah je čas za odmor.

Po Anouk še romunski Drakula Nizozemske barve je zastopala znana pevka Anouk, ki jo evropsko občinstvo že dobro pozna. Ji bo to pomagalo v boju do evrovizijske zmage? Za njo je nastopil eden najvidnejših evrovizijskih predstavnikov letošnjega leta - romunski pevec Drakula. Z eletro opero in dramatičnim nastopom je zagotovo prepričal veliko ljubiteljev šova.

Švedi računajo na glasove najstniškega občinstva Za pravo evforijo je poskrbel švedski pevec Robin Stjernberg s pesmijo You, s katero je zagotovo stavil na glasove najstnic po Evropi. Pesem namreč precej spominja na hite priljubljene skupine One Direction. Za njim je nastopil madžarski predstavnik ByeAlex s preprosto in umirjeno pesmijo Kedvesem.

Bo mlada Danka prepričala Evropo? Ena od tistih, ki ji stavnice pripisujejo največ možnosti za zmago, je danska pevka Emmelie de Forest, ki je zapela pesem Only Teardrops, ki velja za eno najbolj radijskih skladb letošnje Evrovizije. Za njo je nastopil dolgolasi Islandec Eythor Ingi z balado Ég Á Líf. Na ženske strune je zaigral Farid Mammadov iz Azerbajdžana z udarno in romantično pesmijo Hold me.

Grčija je za brezplačen alkohol Ljubljenci občinstva so tudi nepredvidljivi Grki, ki so zažgali z mešanico tradicionalnih grških ritmov in sodobnega zvoka. Alcohol is free je naslov pesmi, ki se dotika česa drugega kot grške krize. Za Grki je nastopila ukrajinska pevka Zlata Ognevich, njen nastop pa smo si zapomnili predvsem po tem, da jo je na oder prinesel velikan.

Italijo je zastopal Marco Mengoni s skladbo L'Essenziale, za njim pa je za Norveško nastopila pevka Margaret Berger. Predzadnji so nastopili Gruzijci - duet Nodi Tatishvili & Sophie Gelovani s pesmijo Waterfall. Kot zadnji je nastopil Irec Ryan Dolan, ki je prepeval, da le ljubezen preživi (Only Love Survives).

Evforija po imenu Loreen Še pred začetkom glasovanja je na oder stopila Loreen, pevka, ki je Švedski lani prinesla evrovizijsko zmago. Poleg ostalih hitov je seveda zapela tudi Euphorio in z eno največjih evrovizijskih uspešnic zadnjih let zbudila gledalce v dvorani in tiste pred TV-sprejemniki.

Tudi stavnice zmago napovedale Danski Živahno je bilo tudi na evrovizijskih stavnicah. Spletna anketa Who will win the Eurosong 2013 je zmago namreč napovedala Danski, sledile so ji Norveška, Ukrajina, Azerbajdžan in Rusija, anketa spletnega časnika Mirror pa je med favorite uvrščala Finsko, Francijo, Norveško, Islandijo in Nizozemsko.

Ne spreglejte