Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 7. 2018,
12.53

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,15

8

Natisni članek

Perpetuum Jazzile plagiat Angel City Chorale America's Got Talent

Petek, 13. 7. 2018, 12.53

5 let, 9 mesecev

V America's Got Talent skopirali uspešnico Perpetuum Jazzile #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,15

8

America's Got Talent | Foto YouTube

Foto: YouTube

Pred nekaj dnevi je v priljubljenem ameriškem glasbenem šovu nastopil losangeleški zbor in s svojo predstavo popolnoma navdušil zvezdniško žirijo. Težava je le, da so kot lastno zamisel predstavili izvedbo skladbe Africa, s katero je že pred leti navdušila slovenska zasedba Perpetuum Jazzile.

Zbor Angel City Chorale iz Los Angelesa je ta teden nastopil v šovu America's Got Talent na ameriški televiziji NBC in požel huronske ovacije občinstva in žirije, ki jo sestavljajo manekenka Heidi Klum, TV-voditelj Howie Mandel, pevka Mel B (nekdanja članica Spice Girls) in razvpiti glasbeni producent Simon Cowell.

Kalifornijski zbor je običajno mrkega Cowella tako navdušil, da jim je naklonil stoječi aplavz, seveda pa so si prislužili tudi vstopnico v nadaljevanje tekmovanja.

Poglejte njihov nastop:

Se vam zdi znano? Losangeleški zbor je nastopil s priredbo skladbe Africa skupine Toto, vendar pa bi težko trdili, da gre za njihovo priredbo. S prav tem aranžmajem in koreografijo je namreč slovenska vokalna zasedba Perpetuum Jazzile leta 2009 navdušila ves svet, njihov video na YouTubu pa je do zdaj zbral že skoraj 21 milijonov ogledov.

Train, Jan Plestenjak
Trendi Grammyjevi nagrajenci plačali poravnavo Janu Plestenjaku

Da je njihova izvedba Africe "navdihnila" zbor iz Los Angelesa, vedo tudi v Perpetuum Jazzile. Kot nam je povedal Boštjan Usenik, njihov predsednik in menedžer, so bili ravno zaradi uporabe te skladbe s skupino Angel City Chorale v stiku že pred nekaj meseci, ko so ugotovili, da so jo Američani objavili na YouTube. "Pod tistim posnetkom so nas povsem korektno navedli," je pojasnil.

Omenjeni posnetek (in pripis) najdete tukaj.

Tokrat je bilo drugače, Perpetuum Jazzile v TV-šovu ni omenjen, temveč Angel City Chorale z njo nastopa kot z izvirno zamislijo. "Odločitev TV-mreže NBC in Simona Cowella, da izvedbo, s katero smo na YouTubu poželi ogromen uspeh, uvrstijo v tekmovanje z drugo skupino, nas malce čudi," je dejal Usenik.

Boštjan Usenik | Foto: Ana Kovač Boštjan Usenik Foto: Ana Kovač

Ne nazadnje sta tako aranžma, ki ga je sestavil Tomaž Kozlevčar, kot koreografija avtorsko delo Perpetuum Jazzile. Edino, kar so Američani v izvedbi spremenili, je to, da so uporabili tudi glasbeno podlago, medtem ko v Perpetuum Jazzile uporabljajo izključno svoje glasove.

V pravno bitko se ne bodo spuščali, raje bodo navijali zanje

Kljub vsemu pa se pri Perpetuum Jazzile v pravni boj za avtorske pravice ne nameravajo spustiti. "To ne bi imelo nobenega smisla," nam je dejal Usenik, "NBC je ogromna inštitucija, verjetno imajo cela moštva odvetnikov, predvsem pa veliko več denarja. V ZDA pa je tako, da pravice pripadajo tistim, ki imajo več denarja."

Zato so se v slovenski zasedbi odločili, da bodo na celotno zadevo raje ponosni. "Veseli smo, da je naša priredba v tem znanem šovu naletela na tako pozitiven odziv," je pojasnil Usenik, "zato pravzaprav navijamo zanje, da se bodo z njo uvrstili tudi v naslednje kroge tekmovanja."

Wayne Halper
Trendi "Perpetuum Jazzile imajo potencial za globalen uspeh"
Ne spreglejte