SiolNET. Trendi Glasba
4,48

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na Evroviziji ne moremo računati na glasove Hrvatov in Srbov

4,48

termometer

Joker Out | Joker Out bodo nastopili v drugem polfinalnem večeru, ki bo 11. maja. | Foto: Mediaspeed
Joker Out bodo nastopili v drugem polfinalnem večeru, ki bo 11. maja. Foto: Mediaspeed

V Liverpoolu, ki bo gostil letošnji evrovizijski izbor, so z žrebom določili, kdo bo nastopil v prvem in kdo v drugem polfinalnem večeru.

Letošnji izbor za pesem Evrovizije, ki ga gosti Liverpool, se začenja 9. maja s prvim polfinalnim večerom. Kot je določil žreb, bodo v njem nastopili predstavniki Srbije, Latvije, Irske, Norveške, Portugalske, Hrvaške, Malte, Švedske, Moldavije, Švice, Izraela, Nizozemske, Finske, Azerbajdžana in Češke.

Slovenija, ki jo letos predstavlja skupina Joker Out s skladbo Carpe Diem, bo na vrsto prišla dva dni pozneje v drugem polfinalu. V njem bodo ob naših nastopili še predstavniki Armenije, Cipra, Romunije, Danske, Belgije, Islandije, Grčije, Estonije, Albanije, Avstralije, Avstrije, Litve, San Marina, Gruzije in Poljske.

V preteklih dveh letih se slovenskim predstavnikom, skupini LPS in Ani Soklič, ni uspelo uvrstiti v finale, Joker Out bodo poskušali ta niz prekiniti.

Brez glasov z območja nekdanje Jugoslavije

Letos bodo v polfinalih prvič po spremembi pravil odločali le glasovi javnosti, strokovne žirije v prvem delu tekmovanja ne bodo glasovale. Še vedno pa velja pravilo, da občinstvo v državah, ki nastopajo v prvem polfinalu, ne more glasovati tudi v drugem polfinalu in obratno.

To pomeni, da gledalci in poslušalci na Hrvaškem ter v Srbiji, ki slovenskim izvajalcem tradicionalno podelijo veliko, če ne kar največ glasov, letos v polfinalu za Slovenijo ne bodo mogli glasovati. Preostale države z območja nekdanje Jugoslavije, Bosna in Hercegovina, Črna gora ter Severna Makedonija, zaradi previsokih stroškov na evrovizijskem izboru ne sodelujejo.

Stefano Lo Russo, župan Torina, ki je Evrovizijo gostil lani, je županji Liverpoola Joanne Anderson izročil simbolni ključ, ki odpira vrata glasbi. | Foto: Reuters Stefano Lo Russo, župan Torina, ki je Evrovizijo gostil lani, je županji Liverpoola Joanne Anderson izročil simbolni ključ, ki odpira vrata glasbi. Foto: Reuters

Po izključitvi Rusije je evrovizijska prijavnina občutno višja

Televizijske postaje držav udeleženk morajo namreč za nastop plačati prijavnino, manjše države plačujejo nižje zneske, večje države višje. Letos so se prijavnine povečale zaradi izključitve Rusije, ki je v evrovizijski proračun prispevala visok znesek, zdaj pa morajo udeleženke ta primanjkljaj nadomestiti.

Preberite še:

Joker Out Mac 2023 Trendi Joker Out v Liverpool s skladbo Carpe Diem Joker Out Mac 2023 Trendi Slovenski evrovizijski predstavniki zatresli oder na prestižni prireditvi #video Joker Out Trendi Joker Out uspelo to, kar je do zdaj Big Foot Mami in Siddharti #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin