Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 9. 2014,
20.33

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Leonard Cohen album rojstni dan glasbenik pevec

Petek, 5. 9. 2014, 20.33

1 leto, 1 mesec

Leonard Cohen, 80-letnik z liričnim glasom in novim albumom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Leonard Cohen, glasbenik, pesnik in pevec z liričnim glasom, 21. septembra praznuje 80. jubilej. Dva dni pozneje bo glasbenik imel še en razlog za slavje, saj bo začel promocijo svojega 13. albuma.

Leonard Cohen, ki bo čez dobra dva tedna dopolnil 80 let, je tik pred izdajo svojega 13. albuma. Ta nosi naslov Popular Problem, na njem pa se v devetih pesmih ukvarja s sanjami, upanji, razočaranji in bolečinami. "Z vsemi občutki, ki izhajajo iz globine Cohenovega srca," kot je zapisal sam.

Leta njegovih občutkov niso utišala, pravi, nasprotno, zrelega pesnika so razplamtela.

Pesmi, posvečene ženskam njegovega življenja Življenje Leonarda Cohena je polno uspehov in padcev, osebnih zmag in nesreč. Iz svojega življenja in dojemanja sveta je črpal tudi vsebine za številne pesmi, predvsem tiste, posvečene ženskam.

Od pravnika do zavzetega bralca knjig o hipnozi Šarmantni ustvarjalec se je v Montrealu rodil 21. septembra 1934. Očeta, ki je bil vojni invalid, je izgubil pri desetih letih. V svojem otroštvu je imel številne načrte – od tega, da bo postal pravnik, kemik in detektiv. O tem je sanjaril, pri tem pa že zelo kmalu začel brati knjige o hipnozi.

Prelomna puberteta Puberteta je bila odločilna in vse njegove načrte je postavila na glavo. V najstniških letih je namreč odkril španskega pesnika Lorco, očarala pa ga je tudi kitara.

S tem se je vse začelo – začel je pisati poezijo. Predvsem zato, da bi z njo osvojil dekleta, pri čemer je ljubezen vedno dojemal kot eno izmed najbolj vzvišenih občutkov. To je ostalo nespremenjeno do danes, odraža pa se v njegovi strastnosti in skrivnostnosti.

Oglasili so se njegovi notranji demoni Ko je v sredini prejšnjega stoletja izdal svojo prvo zbirko poezije, so se oglasili njegovi notranji demoni. Zbolel je za manično depresijo, kar pa so le poslabšale še droge, ki jih je razumel kot orodje za iskanje novih poetskih form.

Kljub drugačnim ambicijam se je vrnil domov. Tam je začel delati v družinski tekstilni tovarni in nehal pisati pesmi.

Nato je prejel štipendijo za pot v London, kjer si je kupil prvi pisalni stroj Olivetti. Na njem so nastale nekatere od njegovih najboljših pesmi. Iz Anglije je odpotoval na grški otok Hidra, kjer je takrat živelo veliko ameriških in evropskih umetnikov.

Tam si je želel ostati. Življenje brez elektrike in vode se mu je zdelo vabljivo predvsem zato, ker je tam spoznal norveško manekenko Marianne Ihlen.

Delo, večmesečni post, vera, droge … Po leti in pol zveze z manekenko ga je začela privlačiti Kuba. Tja se je odpravil prav v času ameriške invazije in tako skoraj skupil glavo, a se je živ in zdrav vrnil v Montreal, vendar ne za dolgo, kmalu je spet odšel na otok Hidra, kjer se je ponovno boril z depresijo.

Prepričan je bil, da mu bodo pomagali delo, večmesečni post, vera, droge in še kaj. A vse to je zvezo z Marianne Ihlen uničilo, zato je nastala tudi ena od njegovih znamenitih pesmi So long Marianne.

Uteho je iskal pri mojstru zena Njegova glasbena kariera je vzplamtela leta 1966 v New Yorku, kjer se je v hotelu Chelsea začel družiti z legendarnimi pevci in pevkami, kot so Joan Baez, Janis Joplin, Kris Kristofferson, Lou Reedom in drugi.

Sledila je prva pogodba z založbo Columbia Records, kar pa ga ni opogumilo, temveč spravilo še v večjo depresijo, saj je mislil, da njegov hrapavi glas ne bo privlačen. Takrat je prvič uteho poiskal nedaleč od Los Angelesa pri mojstru zena Joshui Sasakiju Roshiju, poznanem tudi pod imenom Rinzai. K njemu se vrnil še 25 let pozneje.

Iz samostana se je vrnil z glasbo, ki mu je prinesla priznanja V začetku 90. let je bil v zvezi z 28 let mlajšo igralko Rebecco de Mornay. Mediji so se takrat spravili nanj, kar je njuno ljubezen skoraj uničilo.

Leta 1993 je tako želel zavetje poiskati v budističnem samostanu. Pri skoraj 60. je popolnoma spremenil način življenja. Pet let je bil ločen od sveta, vstajati je začel ob treh zjutraj, naokrog je hodil v skromnih oblačilih in bos, tudi v najhladnejših zimah.

Ko so bili že vsi prepričani, da se ne bo nikoli več vrnil, je vse presenetil. Iz samostana je prišel s številnimi novimi pesmimi. Asketsko življenje mu je omogočilo, da se je posvetil delu in tako po dolgem premoru leta 2002 objavil novi album z naslovom Ten New Songs, za katerega je dobil različna glasbena priznanja.

Na turnejo ga je ponesla kraja nekdanje menedžerke Ko je Leonardo Cohen mislil, da se bo lahko že poponoma umiril in umaknil s koncertnih odrov, se mu je pripetila kraja. Njegova menedžerka Kelley Lynch mu je namreč z osebnega računa pobrala skoraj šest milijonov evrov.

Sodišče jo je spoznalo za krivo, naložilo ji je zaporno ter denarno kazen v višini več kot deset milijonov evrov, česar pa glasbenikova nekdanja zaupnica ni mogla plačati. Cohen je tako ostal skoraj brez prebite pare, kar pa ga je spet pognalo na svetovno turnejo. To je še zadnjič izvedel lani.

Ne spreglejte