SiolNET. Trendi Glasba
8,91

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Grammyjevi nagrajenci plačali poravnavo Janu Plestenjaku

8,91

termometer

 | Foto: Getty Images/Tibor Golob
Foto: Getty Images/Tibor Golob

Ameriška skupina Train je pristala na zunajsodno poravnavo zaradi domnevnega nedovoljenega kopiranja skladbe, ki jo je napisal Jan Plestenjak.

Skupina Train, večkratna dobitnica glasbenih nagrad grammy, je leta 2009 na svojem petem albumu Save Me, San Francisco objavila skladbo If It's Love. Nekateri pozorni slovenski poslušalci so kmalu ugotovili, da je glasba v refrenu te skladbe enaka tisti v refrenu skladbe A veš iz leta 2008, ki jo poje Alya, napisal pa jo je priljubljeni slovenski glasbenik Jan Plestenjak.

Poslušajte refrena obeh skladb:

Slovenski mediji so o nezgrešljivi podobnosti pesmi pisali že leta 2011, nato pa je vse potihnilo - a le v medijih. Plestenjak se je namreč spustil v boj za avtorske pravice in ga pred kratkim tudi dobil.

Skupina Train je v izogib nadaljnim pravnim postopkom pristala na predlagano zunajsodno poravnavo zaradi domnevne kršitve avtorske pravice do uporabe glasbe refrena, potem ko je priznani ameriški muzikolog ugotovil, da je glasba refrenov skladb presenetljivo podobna, in to celo toliko, da bi podobnost lahko nastala kot rezultat kopiranja Plestenjakove pesmi.

jan plestenjak Trendi Veste, s kom je Jan Plestenjak posnel svoj prvi duet? Trendi Stojan Ščurek pri Janu Plestenjaku: ko se srečajo vino, hrana in glasba

Plestenjak: Svoj čas raje porabimo za glasbo, ne za sodne postopke

Najbolje prodajani slovenski glasbenik zadnjih let je o poravnavi povedal, da je zadovoljen, da sta se stranki relativno hitro zunajsodno poravnali, saj je bolje, da vsi čas posvetijo ustvarjanju glasbe in ne sodnim postopkom.

Sam se že intenzivno pripravlja na vrnitev na glasbene odre. Bliža se namreč izid njegovega novega studijskega albuma, 20. oktobra pa v Stožicah pripravlja veliki koncert, s katerim bo zaznamoval 25 let glasbene kariere.

delitve: 50
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin