Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 12. 2017,
10.10

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

PR članek Kino Šiška glasba koncert

Petek, 8. 12. 2017, 10.10

5 let, 11 mesecev

Prejemniki nagrade Mercury prihajajo v Ljubljano

Oglasno sporočilo

Zadnji januarski dan bo festival gostil zasedbo, ki je za svoj prvenec prejela najpomembnejšo britansko glasbeno nagrado Mercury.

YOUNG_FATHERS_ | Foto:

MENT Ljubljana, festival in konferenca, se je utrdil kot do obiskovalcev prijazen festival s široko glasbeno ponudbo več kot 60 večinoma neznanih, a izstopajočih raznožanrskih zasedb iz vse Evrope. Ljubljana z njim postaja regionalno glasbeno središče, saj je festival programsko močno osredotočen na regionalno glasbeno sceno. Organizatorji so se za uvodni večer prihajajoče izdaje, 31. januarja 2018, odločili postreči s pravo mednarodno glasbeno poslastico, Young Fathers.

Od nagrade Mercury do glasbe za T2 Trainspotting

Edinburške Young Fathers poznate kot zasedbo, ki v januarja izdanem filmu T2 Trainspotting igra veliko vlogo pri zvočni kulisi, in po sodelovanju z Massive Attack, s katerimi so posneli skladbo Voodoo In My Blood ter se jim nato pridružili še na angleški in evropski turneji. Kot osupljivo navdihujoče, himnične in po evropsko indie senzibilne so jih oklicali otoški mediji po tem, ko so leta 2014 izdali prvenec Dead, za katerega so prejeli čislano glasbeno nagrado Mercury, in leta 2015 album White Men Are Black Men Too, na katerem je njihov največji hit Shame.

Čudaki hip hopa, kot jih pogosto okličejo, so zgodnje vplive ameriškega hip hopa na učinkovit način križali z neodvisnim rockom, RnB in popom. Zaradi njihovih korenin ter eksperimentalnega stila so zasedbo opisali tudi kot liberijsko-nigerijsko-škotski psihedelični hip hop elektro fantovski band. Če gre verjeti uredniku enega največjih spletnih glasbenih medijev v Veliki Britaniji Gigwise Caiu Treforju, bomo v Kinu Šiška 31. januarja ugledali "najboljšo britansko zasedbo v živo".

Na srečo glasboljubcev koncert Young Fathers še zdaleč ne bo osamljen primer drznih in svežih glasbenih izvajalcev, ki jih ne gre zamuditi na MENT Ljubljana. Oboževalci hip hopa si lahko obetajo še dvojec Úlfur Úlfur z Islandije, hrvaške trap gospodarje High 5 in soavtorja verjetno ene najboljših nemških rap plošč desetletja Wandla. Tiste, ki prepriča zmes eksperimentalne elektronike, na odrih ljubljanskih prizorišč čakajo zasedbe, kot so ruski dekadenti Shortparis, litovski trio jazzovske elektronike Sheep Got Waxed in romunski Karpov not Kasparov, čigar prvenec Soundtrack for a Game of Chess hvali tudi Vice Magazine.

Od neodvisnih založnikov do založniških gigantov

Festival in konferenca MENT Ljubljana sta del evropskega projekta INES (Innovation Network of European Showcases), podprt z EU sredstvi.

Poleg večernih koncertov MENT Ljubljana ponuja še dnevne vsebine na glasbeni konferenci, ki širi vsebine na polje kreativnosti, novih tehnologij in komunikacijskih trendov. Ključna govorca konference sta Helen Smith, predsednica združenja neodvisnih založnikov IMPALA, in Seymour Stein, podpredsednik založbe Warner Bros. Records in soustanovitelj založbe Sire, h kateri je v svoji pisani karieri privabil Ramones, Talking Heads, Madonno, Ice-T, The Cure, Depeche Mode, The Smiths in druge.

Festival in konferenca MENT Ljubljana

31. 1.–2. 2. 2018

Prizorišča: Kino Šiška, AKC Metelkova mesto, Orto bar, Stara mestna elekrarna, Hostel Celica, Slovenska kinoteka, Klub K4

Spletna stran festivala in konference: www.ment.si

Vstopnice:

Festivalska vstopnica (vse tri dni, vsa koncertna prizorišča):

→ Super Early Bird (omejeno število) = 25 EUR (RAZPRODANO)

→ Early Bird (omejeno število) = 30 EUR

→ predprodaja (do 30. januarja) = 35 EUR

→ med festivalom (od 31. januarja do 2. februarja) = 39 EUR

PRO vstopnica (festival in konferenca):

→ Super Early Bird (do 16. novembra) = 49 EUR

→ Early Bird (od 17. novembra do 15. decembra) = 59 EUR

→ predprodaja (od 16. decembra do 30. januarja) = 69 EUR

→ med festivalom (od 31. januarja do 2. februarja) = 79 EUR

Save

Ne spreglejte