Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
26. 7. 2014,
7.56

Osveženo pred

9 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Motovun filmski festival Istra Hrvaška

Sobota, 26. 7. 2014, 7.56

9 mesecev, 4 tedne

V Motovunu se začenja filmski festival

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V Motovunu v hrvaški Istri se bo danes začel 17. Motovun Film Festival, ki bo do 30. julija ponudil več kot 100 filmov.

Festival bo ob 10. uri uvedla projekcija filma Zadnji rez madžarskega režiserja Györgyja Palfija, na sporedu bo tudi celovečerni prvenec režiserja Ivana Ikića Barbari, ki je nastal v srbsko-črnogorsko-slovenski koprodukciji.

V konkurenci za nagrado propeler 21 filmov V glavnem programu se bo za nagrado propeler Motovuna potegovalo 21 filmov. Poleg koprodukcijske drame z veliko črnega humorja in nasilja Barbari, ki na meji med filmskim in dokumentarnim pripoveduje o sodobni Srbiji, bodo med njimi grško-nemško-ciprski celovečerec Stratos režiserja Yannisa Economidesa, nemški film Žena policista režiserja Philipa Gröninga in ukrajinski film Pleme režiserja Myroslava Slaboshpytshiya.

V glavnem programu sta še zmagovalec letošnjega Berlinala - kitajska kriminalka Črni premog, tanek led režiserja Yinana Diaja in poljski celovečerec Ida režiserja Pawla Pawlikowskega. V Motovunu bodo prikazali tudi dokumentarec 20.000 dni na Zemlji o priljubljenem rockovskem glasbeniku Nicku Caveu.

V Motovunu tudi slovenski filmi Na festivalu bo zastopana tudi slovenska kinematografija. Ob celovečernem prvencu Ivana Ikića Barbari, ki je nastal v srbsko-črnogorsko-slovenski koprodukciji, bodo na sporedu še Projekt: Rak v režiji Damjana Kozoleta, Pravi človek za kapitalizem Dušana Moravca in Priletni parazit ali kdo je Marko Brecelj?, ki ga je režiral Janez Burger.

V bližnjem Buzetu bodo na svoj račun prišli mladi ljubitelji filma Filme bodo letos predvajali tudi v Buzetu, kjer je novost program Buzz@teen, ki je namenjen mlajšim od 18 let. Kot so sporočili s Slovenskega filmskega centra, bodo na novem prizorišču v programu za otroke in mladino vrteli Gremo mi po svoje 2, filmsko uspešnico slovenskega režiserja Mihe Hočevarja.

Letos Motovun tudi v znamenju turških filmov Letošnja država partnerica festivala je Turčija, ki se ponaša z vrsto visoko ocenjenih celovečercev na evropski filmski sceni. V sklopu festivala bosta med drugim na ogled filma Televizija v režiji Yilmaza Erdogana in Ömerja Faruka Soraka ter Pandorina skrinjica, ki jo je režiral Yesim Ustaoglu.

Festival se bo sklenil prihodnjo sredo s projekcijo filma Broj 55 hrvaškega režiserja Kristijana Milića.

Posebna nagrada festivala glasbeniku Arsenu Dediću Za več ko pol stoletja ukvarjanja s filmsko umetnostjo bodo organizatorji posebej nagradili Arsena Dedića, enega izmed najpomembnejših hrvaških skladateljev filmske glasbe.

Ne spreglejte