Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 11. 2023,
14.14

Osveženo pred

4 mesece, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,56

Natisni članek

Irska The Pogues smrt Shane MacGowan

Četrtek, 30. 11. 2023, 14.14

4 mesece, 4 tedne

Umrl legendarni irski glasbenik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,56
Shane MacGowan | Shane MacGowan je umrl star 65 let. | Foto Guliverimage

Shane MacGowan je umrl star 65 let.

Foto: Guliverimage

Umrl je frontman skupine The Pogues Shane MacGowan.

V zadnjih letih je imel 65-letni pevec angleško-irske punk skupine The Pogues Shane MacGowan številne zdravstvene težave in se je od začetka meseca zaradi okužbe zdravil v bolnišnici St. Vincent's v Dublinu.

Njegova žena Victoria Mary Clarke je novico o njegovi smrti delila na Instagramu. "Shane bo vedno luč, ki jo držim pred seboj, in merilo mojih sanj ter ljubezen mojega življenja in najlepša duša in čudovit angel in sonce in luna ter začetek in konec vsega, kar mi je drago, odšel je k Jezusu in Mariji ter svoji čudoviti materi Tereziji," je zapisala.

Pretekli teden je MacGowan pred svojim prihajajočim rojstnim dnem in božičnimi prazniki zapustil bolnišnico, kjer sta ga pred odhodom domov obiskala njegova nekdanja kolega iz zasedbe Spider Stacy in Terry Woods, poroča SkyNews.

MacGowan je bil rojen 25. decembra 1957 v Kentu v Angliji in bo zaradi uspešnice iz leta 1987 z naslovom Fairytale Of New York, ki jo je zapel skupaj s pokojno Kirsty MacColl, za vedno znan kot irski zvezdnik, povezan s prazničnim obdobjem. Večino otroštva je preživel na Irskem. V svoji glasbi pa se je vrnil k irskim koreninam.

Poleg glasbe znan tudi po pitju alkohola in jemanju drog

MacGowan je bil pankerski upornik, ki je bil poleg svoje glasbe že od svoje mladosti znan tudi po svojem pitju in jemanju drog, kar je terjalo davek na njegovih zobeh. Leta 2000 ga je irska pevka Sinead O'Connor prijavila zaradi posedovanja drog, da bi ga rešila odvisnosti. Njena namera je uspela in MacGowan se ji je pozneje za to zahvalil. Že v mladosti je bil znan tudi kot zelo nadarjen pripovedovalec zgodb, pri 13 letih je prejel literarno nagrado Daily Mirror, za svoje eseje pa tudi štipendijo.

Na poroki mu je zaigral Johnny Depp

Od leta 2015 je zaradi številnih padcev, pri katerih si je zlomil medenico in nato še desno koleno, uporabljal tudi invalidski voziček. Leta 2018 se je poročil z Victorio Mary Clarke. Na poročnem obredu v Kobenhavnu je zaigral njegov prijatelj, igralec in glasbenik Johnny Depp.

Irski predsednik Michael D. Higgins je ob novici o glasbenikovi smrti v izjavi za javnost zapisal, da se bodo Shana "spominjali kot enega največjih glasbenih tekstopiscev".

MacGowan je po pisanju nemške tiskovne agencije dpa pogosto pisal o irski kulturi in irskem nacionalizmu. "Sram me je bilo, da nisem imel poguma, da bi se pridružil Irski republikanski armadi. Skupina Pogues je bil moj način spopadanja s tem," je nekoč dejal o irski teroristični skupini IRA.

Preberite še:

Žarko Laušević
Trendi Umrl priznani igralec nekdanjega jugoslovanskega prostora Žarko Laušević
Jože Trošt
Trendi Umrl skladatelj, zborovodja in pedagog Jože Trošt
Ne spreglejte