Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 2. 2019,
10.28

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,82

4

Natisni članek

Evrovizija Dora Hrvaška Roko Blažević

Ponedeljek, 18. 2. 2019, 10.28

5 let, 2 meseca

Tudi hrvaški evrovizijski izbor spremljajo škandali #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,82

4

V soboto so svojega predstavnika na letošnjem izboru za Pesem Evrovizije izbrali tudi na Hrvaškem. In kot se za evrovizijske izbore spodobi, tudi hrvaški ni minil brez prerekanja.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Hrvatska radiotelevizija (@hrvatska_radiotelevizija) on

Zala Kralj, Gašper Šantl
Trendi Zmagovalca Eme 2019 sta Zala Kralj & Gašper Šantl!

V soboto so ob Slovencih svojega letošnjega evrovizijskega predstavnika izbrali Estonci in Latvijci pa tudi Hrvati. Pri naših južnih sosedih je slavil mladi Splitčan Roko Blažević s pesmijo The Dream.

Osemnajstletni Blažević je varovanec pevca Jacquesa Houdeka, ki je Hrvaško na Evroviziji zastopal leta 2017, letos pa se je podpisal pod glasbo in besedilo zmagovalne pesmi.

Očitki o plagiatu

Kmalu po tem, ko so mladega Dalmatinca na Dori, hrvaškem evrovizijskem izboru, razglasili za zmagovalca, so se začeli pojavljati očitki, da je njegova pesem plagiat. Po mnenju gledalcev in spletnih uporabnikov naj bi spominjala na kar dve pesmi.

Prva je Winston Churchill's Boy, ki jo je britanski glasbenik Benjamin Clementine izdal leta 2015:

Nekatere pa je Blaževićeva oziroma Houdekova pesem spomnila na pesem Fantasiaa, ki jo je leta 1983 na Evroviziji zapela finska predstavnica Ami Apselund:

Angelska krila, ki smo jih na Evroviziji že videli

Ob tem so pozorni evrovizijski gledalci z dobrim spominom opozorili, da tudi angelska krila, ki jih je Blažević nosil med nastopom, niso izvirna, spomnila so jih namreč na kostum, ki si ga je za Evrovizijo leta 2008 omislil azerbajdžanski predstavnik Elnur Hüseynov.

Azerbajdžanca Elnur (desno) in Samir na Evroviziji leta 2008 | Foto: Reuters Azerbajdžanca Elnur (desno) in Samir na Evroviziji leta 2008 Foto: Reuters

Olja na ogenj je prilila še pevka Lidija Bačić, ki je pred izborom veljala za favoritko za zmago, nato pa pristala med najslabše uvrščenimi. "Očitno so hoteli, da Hrvaško predstavlja angleška pesem," je po razglasitvi rezultatov izjavila za časopis Večernji list, "jaz pa bom še naprej pela v hrvaščini."

Trdi, da so jo sabotirali

Še bolj ostra je bila v intervjuju za spletni portal Index.hr, organizatorje izbora, hrvaško radiotelevizijo, je obtožila sabotaže, ker v povzetku, ko so pokazali izseke vseh tekmovalnih pesmi, njene ni bilo. "Bila je nekakšna sabotaža, v povzetku za glasovanje ni bilo moje pesmi," je izjavila 33-letna Splitčanka, ki je sicer s svojim nastopom, predvsem pa opravo, ki je več razkrivala kot pokrivala, požela precej kritik na družbenih omrežjih. Gledalci izbora so ji namreč očitali, da prozorni kombinezon ni primeren za glamurozni evrovizijski oder.

Preberite še:

Lea Sirk
Trendi Lea Sirk po porazu Raiven: Ne morem fu**ing verjet #video
Ema 2019
Trendi Tako so se znani Slovenci odzvali na zmagovalca Eme 2019 #video
Ne spreglejte