Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 1. 2024,
10.35

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,02

Natisni članek

emmy protest Vojna v Izraelu Khalid Abdalla

Torek, 16. 1. 2024, 10.35

3 mesece, 1 teden

Tihi protest igralca na rdeči preprogi #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,02
Khalid Abdalla | Foto Reuters

Foto: Reuters

Britanski igralec, ki smo ga nazadnje gledali v Netflixovi seriji Krona, že od decembra na slavnostnih dogodkih poziva k prekinitvi ognja v Gazi.

Igralec Khalid Abdalla, ki je v seriji Krona upodobil Dodija Fayeda, ljubimca princese Diane, je med poziranjem na rdeči preprogi emmyjev fotografom kazal razprto dlan, na kateri je imel v angleščini izpisano frazo "Nikoli več". Ta se je rodila kot odziv na grozote holokavsta, z vojno med Izraelom in Hamasom pa dobila širši pomen, Abdalla je z njo pozval k prekinitvi ognja v Gazi ter med podelitvijo na družbenem omrežju X objavil citat Martina Luthra Kinga ml.: "Naše življenje se začne končevati tisti dan, ko molčimo o pomembnih stvareh."

Khalid Abdalla z napisom "Nikoli več" na emmyjih | Foto: Reuters Khalid Abdalla z napisom "Nikoli več" na emmyjih Foto: Reuters

"Objokujte mrtve in se borite za žive," je na X še zapisal Abdalla in dodal, da je na suknjiču nosil broško golobice iz Betlehema, s tehtnico pa je nagovoril Meddržavno sodišče v Haagu, ki obravnava tožbo, v kateri Južna Afrika Izrael obtožuje genocidnih dejanj nad Palestinci. "Ker so vsa življenja sveta," je zapis končal Abdalla.

Igralec svojega pojavljanja na rdeči preprogi tokrat ni prvič izkoristil za politično sporočilo, že vse od decembra poziva k prekinitvi ognja med izraelskimi silami in Hamasom. Pretekli konec tedna je na rdeči preprogi podelitve nagrad filmskih kritikov (Critics Choice Awards) nosil črn žalni trak, na roki je imel izpisano kratico ICJ, ki označuje haaško sodišče, na suknjiču pa je imel pripeto broško v obliki tehtnice, simbola pravice.

Na Critics Choice Awards z žalnim trakom, kratico haaškega sodišča na roki in broško v obliki tehtnice | Foto: Guliverimage Na Critics Choice Awards z žalnim trakom, kratico haaškega sodišča na roki in broško v obliki tehtnice Foto: Guliverimage

Na podelitvi zlatih globusov prejšnji teden je na roki nosil bel trak kot simbol solidarnosti z žrtvami vojn, na ovratniku pa je imel pripeto belo golobico.

Na zlatih globusih z belim trakom in belo golobico | Foto: Reuters Na zlatih globusih z belim trakom in belo golobico Foto: Reuters

V začetku decembra je na prireditvi, s katero so obeležili konec serije Krona, na rokah nosil več napisov – na hrbtu dlani je imel izpisano "Trajna prekinitev ognja", na dlaneh pa "Vrnite talce" in "Končajte okupacijo".

"Trajna prekinitev ognja" | Foto: Guliverimage "Trajna prekinitev ognja" Foto: Guliverimage

"Vrnite talce" in "Končajte okupacijo" | Foto: Guliverimage "Vrnite talce" in "Končajte okupacijo" Foto: Guliverimage

Oglejte si še:

emmyji
Trendi Emmyji 2024: večino nagrad pobrale tri serije
Ne spreglejte