Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 6. 2013,
15.45

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

George Lucas Steven Spielberg Steven Soderbergh filmska industrija

Četrtek, 13. 6. 2013, 15.45

5 let

Spielberg in Lucas napovedujeta implozijo filmske industrije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Filmska velikana menita, da bo v prihodnosti filmske projekte veliko težje spraviti v kinematografe, posledica pa bodo višje cene vstopnic.

O prihodnosti filmske industrije sta Steven Spielberg in George Lucas spregovorila ob odprtju novega medijskega centra na univerzi v Južni Karolini – orisala sta prihodnost, v kateri naj bi okoli šest 250 milijonov dolarjev vrednih filmov eden za drugim doživelo veliki polom, s tem pa povzročilo ogromne spremembe v dinamiki delovanja filmskih studiev. Rezultat? Občinstvo bo moralo za ogled filmov, kot je na primer Iron Man 3, plačati 15 evrov, za filme, kot je Spielbergov Lincoln, pa le okoli 4,5 evra.

Spielberg je študentom dejal, da vstopajo v svet filmske industrije v času, ko se morajo celo dobro znani in poznani režiserji boriti za to, da se njihovi filmi sploh predvajajo v kinodvoranah. Dodal je, da je imel pred kratkim s tem težave tudi sam – Lincoln naj bi namreč prišel zelo blizu temu, da bi premiero doživel zgolj na televiziji HBO. Razložil je tudi, da dandanes vse preveč mladih filmskih ustvarjalcev dojemajo kot preveč obrobne, da bi svoje izdelke sploh lahko predstavili na velikem platnu. "To predstavlja veliko nevarnost, sčasoma pa se bo zgodila velika implozija, pri kateri bodo trije, štirje ali celo šest filmov z ogromnim proračunom doživeli ogromen poraz, to pa bo spremenilo celoten model."

"Mislim, da bodo nekoč vsi Lincolni odšli iz kinodvoran in se preselili na televizijo," je dodal Lucas. "Pot do kinodvoran je vse ožja in ožja," je še primaknil režiser in pojasnil, da je tudi njegov projekt Red Tails komaj ugledal kinodvorane.

Na tem mestu je treba omeniti tudi Stevena Soderbergha, ki je napovedal umik iz filmskega sveta – njegov aktualni film Behind the Candelabra je recimo premiero doživel na televiziji HBO, njegov naslednji projekt pa je televizijska drama v desetih delih The Knick, v kateri bo glavno vlogo prevzel Clive Owen.

"Ena od najslabših sprememb v svetu filma v zadnjih petih letih je ta, kako slabo se ravna z režiserji," je dejal januarja. "Naravnost grozno je postalo, kako ljudje z denarjem menijo, da lahko odločajo o vsem. Ne razumem predvidevanja, da režiserji ne vedo, kaj si občinstvo želi in potrebuje, čeprav so na nek način sami prvo občinstvo. In verjetno so se tega posla lotili ravno zato, ker so del tega občinstva že od nekdaj."

Ne spreglejte