Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 9. 2019,
18.01

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,54

1

Natisni članek

katoliška šola knjige Harry Potter

Torek, 3. 9. 2019, 18.01

4 leta, 8 mesecev

Šolska knjižnica umaknila knjige o Harryju Potterju, ker so v njih uroki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,54

1

Harry Potter | V katoliški šoli pravijo, da učencem ni prepovedano branje knjig o Harryju Potterju, le v šolski knjižnici jih ne bo možno dobiti. | Foto Getty Images

V katoliški šoli pravijo, da učencem ni prepovedano branje knjig o Harryju Potterju, le v šolski knjižnici jih ne bo možno dobiti.

Foto: Getty Images

Duhovnik katoliške šole v ameriški državi Tennessee je s polic šolske knjižnice umaknil knjige o Harryju Potterju, ker po njegovem mnenju vsebujejo prave uroke.

Trendi Knjigo o Harryju Potterju kupil za en evro, zdaj jo je prodal za kar 31 tisoč evrov

Župnik Dan Reehill se je podrobneje poglobil v knjige o slavnem čarovniku Harryju Potterju pisateljice J. K. Rowling in ugotovil, da so uroki, ki jih v zbirki opisuje avtorica, resnični ter da z njimi "tvegajo priklic zlih duhov".

Reehill je svojo odločitev staršem učencev sporočil prek elektronske pošte, v kateri jim je pojasnil, da se je posvetoval tako z eksorcisti v ZDA kot z Vatikanom, preden je iz knjižnice odstranil vseh sedem knjig o najslavnejšem čarovniku na svetu.

Župnik pravi, da so uroki, ki jih opisuje Rowlingova, pravi. | Foto: Getty Images Župnik pravi, da so uroki, ki jih opisuje Rowlingova, pravi. Foto: Getty Images

Doma jih lahko imajo, v šolski knjižnici jih ne bodo dobili

"V knjigah je čarovnija predstavljena kot dobra in zla, kar ni res. Uroki, ki jih opisuje avtorica, so pravi uroki, s katerimi, ko jih bere človek, tvegamo priklic zlih duhov v prisotnost osebe, ki jih bere," naj bi zapisal župnik.

Ena od zaposlenih v šoli je za lokalne časopise potrdila, da je Reehill res poslal takšno elektronsko sporočilo, ter da ima vsak župnik avtoriteto sprejeti takšno odločitev za svojo župnijsko šolo.

Ob tem je še dodala, da šola svojim učencem ne bo preprečevala branja knjig o Harryju Potterju, saj je to presoja njihovih staršev. "Če starši menijo, da so te knjige primerne, upamo vsaj, da jih bodo znali usmeriti, da bodo otroci razumeli vsebino. Mi se hočemo le prepričati, da imamo v šolski knjižnici gradivo, ki je primerno."

Rowlingova se na tovrstne poteze še ni javno odzvala. | Foto: Getty Images Rowlingova se na tovrstne poteze še ni javno odzvala. Foto: Getty Images

To pa ni prvič, da se je neki duhovnik odločil, da so knjige o Harryju Potterju neprimerne. Pred nekaj meseci so po nedeljski maši v neki poljski cerkvi zažigali bogoskrunske predmete, med katerimi so bile tudi knjige o Potterju. Poljski duhovnik, ki je bil vpleten v sežig predmetov, se je kasneje sicer opravičil.

Preberite tudi:

Harry Potter
Novice Na Poljskem pri cerkvi sežgali knjige o Harryju Potterju
Robin Williams
Trendi Robin Williams je želel igrati v Harryju Potterju, a so ga zavrnili
Ne spreglejte