Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
27. 1. 2013,
8.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sundance film festival

Nedelja, 27. 1. 2013, 8.20

8 let

Sklepni večer festivala Sundance

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Park Cityju v ameriški zvezni državi Utah se bo s podelitvijo nagrad končal 29. filmski festival Sundance, ki je letos posvečen spolnosti, internetu in rock'n'rollu.

Na festivalu, ki se je začel 17. januarja, so prikazali 119 filmov iz 32 držav. Obiskovalci so si lahko ogledali 51 režiserskih prvencev, več kot 100 svetovnih premier in okoli 40 dokumentarcev.

Festival, ki ga je ustanovil Robert Redford, je namenjen neodvisnemu filmu, vendar pa v zadnjem času priteguje vedno večjo pozornost filmske industrije, ki na njem išče nove talente.

Med vidnejšimi filmi na festivalu so bili Lovelace, v katerem je v vlogi porno zvezdnice iz 70. let preteklega stoletja, Linde Lovelace, nastopila Amanda Seyfried, The Lifeguard (Reševalec), ki raziskuje nevarno razmerje med reševalko iz vode in najstnikom, ter Interior. Leather Bar. (Notranjščina: Usnjeni bar), umetniška erotična adaptacija filma Cruising (Križarjenje) iz leta 1980, v katerem se policist pod krinko poda med newyorško gejevsko in lezbično skupnost, režiserja in igralca Jamesa Franca.

Poleg omenjenih so pozornost na festivalu pritegnili filmi o svetu visoke tehnologije in interneta, med drugim dokumentarca Google and the World Brain (Google in svetovni možgani) in We Steal Secrets: The Story of WikiLeaks (Krademo skrivnosti: Zgodba o WikiLeaksu) ter biografija o Stevu Jobsu jOBS.

Poleg tega so bile na festivalu tudi projekcije filmov Manhunt (Lov na ljudi), ki raziskuje lov na voditelja Al-Kaide Osamo bin Ladna, ter After Tiller (Po Tillerju), ki raziskuje zadnje štiri zdravnike, ki po umoru Georga Tillerja leta 2009 v ZDA še opravljajo splave v tretjem trimesečju.

Netekmovalni program letošnjega festivala je bil namenjen nizkoproračunskim filmom, program Park City At Midnight pa se je osredotočil na grozljivke in filme B-produkcije.

Ne spreglejte