Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Deja Crnović

Petek,
22. 5. 2015,
18.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Evrovizija

Petek, 22. 5. 2015, 18.28

8 let

Recept za evrovizijsko zmago: ujeti duh časa

Deja Crnović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kurator razstave o avstrijski udeležbi na Evroviziji Klaus Totzler meni, da evropsko tekmovanje ni nikoli tekmovanje dobrih ali slabih skladb, temveč tekmovanje velikih osebnosti.

V dunajski Hiši glasbe smo se pogovarjali s Klausom Totzlerjem, vodjo glasbene redakcije na avstrijski javni televiziji ORF in kuratorjem razstave o avstrijskih predstavnikih in predstavnicah na Evroviziji, ki je na ogled do konca maja. Čeprav je po lanski zmagi v Köbenhavnu Conchita Wurst postal prava zvezdnica, je bila to šele druga zmaga Avstrije na tem izboru. Nazadnje je zmago našim severnim sosedom pripel Udo Jürgens, in sicer leta 1966 s skladbo Merci Cherie.

Skladba in glas nista dovolj, potreben je celoten paket "Odnos avstrijskega občinstva do Evrovizije se spremeni vsakič, ko imamo močnega predstavnika ali predstavnico," nam je povedal Totzler, ki meni, da sta tako skladba kot glas Conchite Wurst sicer korektna, da pa nič od tega ni bilo izjemno. Izjemna je bila kombinacija vsega, skupaj z močnim sporočilom o enakosti in sprejemanju drugačnosti.

"Conchita je zmagala, ker je njeno sporočilo nastopilo ob pravem času. Evropa je bila nanj pripravljena," meni Totzler. Po njegovem mnenju je skrivnost zmage na Evroviziji sposobnost, da nastopajoči ujamejo duh časa, kar pa je težko narediti zavestno in vnaprej. "Ko danes na primer pogledamo Thomasa Forstnerja, ki je bila leta 1989 peti, si rečemo, da je videti trapasto: rožnat smoking ter dolgi svetli lasje. Ampak takrat je bil star 19 let in vsa dekleta so bila zaljubljena vanj. Obleke v takšni barvi so bile razprodane."

Nekoč najstniški idol, danes plešasti informatik Znamenita rožnata obleka je del razstave, zanjo pa se je Totzler moral odpeljati z Dunaja, saj Forstner ne poje več, tudi dolgih svetlih las nima več, dela pa kot informatik. "Ko sem njegovo obleko v plastični vrečki nosil po ulici, je vsak, ki je pogledal v vrečko, takoj vedel, da gre za Forstnerjev evrovizijski kostum."

Na razstavi je tudi ročno izdelana obleka modnega oblikovalca Jeana Paula Gaultierja, ki jo je Conchita Wurst nosila na prireditvi Live Ball, obiskovalci in obiskovalke pa lahko poslušajo vse avstrijske skladbe, ki so v zadnjih 60 letih bile predstavljene na Evroviziji, in glasujejo za najljubšo.

Zmaga na Evroviziji še ne prinaša slave Pa zmaga na avstrijskem evrovizijskem predizboru prinaša slavo? Ni nujno, meni Totzler. "Pravkar sem intervjuval Hildo Felix, ki je sicer Avstrijka, a je leta 1975 zmagala na Evroviziji kot predstavnica Nizozemske s skupino Teach In. Danes še vedno poje, a bolj poredko, podobno je tudi s preostalimi predstavniki in predstavnicami, ki so nastopili tudi ob odprtju razstave. Tisti, ki še pojejo, niso pretirano uspešni." Po njegovem mnenju nastop na Evroviziji prinaša slavo, če nastopi ob pravem času za glasbenika ali glasbenico. Za Conchito Wurst se zdi, da je bilo tako, res pa je, da je šele ta teden izdala svoj prvi album.

Ne spreglejte