Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 3. 2014,
1.22

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

slovesnost

Ponedeljek, 3. 3. 2014, 1.22

6 let, 7 mesecev

Oskarji 2014: absolutni zmagovalec Gravitacija, najboljši film 12 let suženj (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V Gledališču Dolby v Los Angelesu so že 86. podelili oskarje. Največ nagrad, kar sedem, je pobrala vesoljska drama Gravitacija, za najboljši film pa so razglasili dramo 12 let suženj.

Podelitev oskarjev je že drugič povezovala komičarka Ellen DeGeneres, ki je občinstvu v dvorani in TV-gledalcem sprva potarnala, da je za njimi nekaj težkih dni, ker je deževalo. Prvo podelitev oskarjev je vodila že pred devetimi leti, in, ker so tako kot takrat tudi tokrat med nominiranci bili Meryl Streep, Martin Scorsese in Cate Blanchett, se ji je zdelo, da se ni prav nič spremenilo. Opozorila je tudi, da sta med občinstvom v dvorani resnična kapitan Phillips in Philomena Lee (osebi, ki sta navdihnili nominirana filma) ter eden najboljših imitatorjev Lize Minelli, sama Liza Minelli.

Prav tako je podelitev označila za Igro lakot, saj so zbrane povsod spremljale kamere, vsi v dvorani so bili lačni, in v prvi vrsti je sedela Jennifer Lawrence (Katniss Everdeen v filmski trilogiji Igra lakot).

Sledil je prvi veliki trenutek podelitve. Kot prva podeljevalka nagrad je na oder stopila lanskoletna oskarjevka Anne Hathaway, ki je podelila nagrado najboljšemu igralcu v stranski vlogi. Oskar je šel v roke Jaredu Letu za presunljiv nastop v filmu Klub zdravja Dallas. V zelo čustvenem govoru se je zahvalil materi, da ga je naučila sanjati, in starejšemu bratu Shannonu.

Naslednji je nastopil Jim Carrey, ki se je poklonil številnim animacijskim junakom.

Kerry Washington je nato napovedala Pharrella Williamsa, ki je zapel prvo nominirano skladbo Happy iz animiranega filma Jaz, baraba 2.

Naomi Watts in Samuel L. Jackson sta po odpeti skladbi podelila oskarja za najboljšo kostumografijo ter za mejkap in pričesko. Že v tretje je kot najboljša kostumografinja slavila Catherine Martin za delo v filmu Veliki Gatsby. Za mejkap in pričesko pa je oskar šel v roke Adruithe Lee in Robin Mathews za delo v filmu Klub zdravja Dallas.

Harrison Ford je predstavil prve tri za oskarja nominirane filme: Ameriške prevare, Klub zdravja Dallas in Volk z Wall Streeta.

Sledil mu je Channing Tatum, ki je predstavil Team Oscar, šest nadobudnih mladih filmskih ustvarjalcev.

Na oder sta nato stopila vidno postarana in še vidneje "zbotoksirana in popravljena" Kim Novak in Matthew McConaughey, ki sta podelila nagradi v kategorijah najboljši animirani kratkometražni in celovečerni film. Kratkometražnega oskarja je prejel film Mr. Hublot francoskih ustvarjalcev Laurenta Witza in Alexandra Espigaresa, oskarja za animirani celovečerni film pa Disneyjevo Ledeno kraljestvo (Frozen) ustvarjalcev Chrisa Bucka, Jennifer Lee in Petra Del Vecha.

Naslednja, ki je stopila na oder, je bila oskarjevka Sally Field, ki se je poklonila številnim resničnim filmskim junakom.

Oskarja za posebne učinke sta podelila Emma Watson in Joseph Gordon-Levitt. Prejel ga je film Gravitacija. Dih jemajoče učinke so ustvarili Tim Webber, Chris Lawrence, David Shirk in Neil Corbould.

Zac Efron je napovedal pevko Karen O., ki je zapela drugo nominirano pesem The Moon Song iz filma Ona.

Kate Hudson in Jason Sudeikis sta potem naznanila nominirance v kategoriji kratkometražni film. Oskarja je prejel Helium ustvarjalcev Andersa Walterja in Kima Magnussona. V kategoriji kratkometražni dokumentarni film pa je slavil The Lady in Number 6: Music Saved My Life, ki sta ga posnela Malcolm Clarke in Nicholas Reed.

Sledila je podelitev nagrade za najboljši dokumentarni film, ki so ga iz rok Bradleyja Cooperja prejeli Morgan Neville, Gil Friesen in Caitrin Rogers, ustvarjalci filma 20 Feet from Stardom.

Dvakratni prejemnik oskarja Kevin Spacey je predstavil prejemnike častnih oskarjev: Steva Martina, Angelo Lansbury in Piera Tosija, nagrado za humanitarno in pogumno delo pa je pripadlo Angelini Jolie.

Viola Davis in Ewan McGregor sta podelila oskarja za najboljši tujejezični film, ki je šel v roke našim sosedom, italijanski mojstrovini Neskončna lepota (La Grande Bellezza).

Tyler Perry je predstavil naslednjo trojko najboljših nominiranih filmov: Nebrasko, Ono in Gravitacijo.

Brad Pitt je potem predal oder legendarni skupini U2, ki je odpela tretjo nominirano skladbo, pesem Ordinary Love iz filma Mandela: Dolg pohod k svobodi.

Chris Hemsworth in Charlize Theron sta podelila oskarja za zvokovno montažo in zvokovno obdelavo. Oba oskarja je prejel film Gravitacija, in sicer za zvokovno obdelavo Skip Lievsay, Niv Adiri, Christopher Benstead in Chris Munro, za zvokovno montažo pa Glenn Freemantle.

Sledil je še en vrhunec podelitve. Dvakratnemu oskarjevcu Christophu Waltzu je pripadla čast, da podeli oskarja igralki v stranski vlogi, ki je šel v roke presrečni debitantki Lupiti Nyong'o. Gre za njeno prvo vlogo v celovečernem filmu (12 let suženj), prvo nominacijo za oskarja in zdaj tudi zasluženo nagrado.

Za izjemno sproščeno vzdušje je vmes poskrbela gostiteljica Ellen, ki se je z zvezdniki fotografirala in fotografije objavljala na Twitterju, obenem pa je naročila tudi tri pice in jih skupaj z dostavljavcem delila med povabljence.

Kot naslednja sta oder zavzela Amy Adams in Bill Murray, ki sta podelila oskarja za fotografijo. Tega je prejel Emmanuel Lubezki za Gravitacijo. Tudi oskar za filmsko montažo je šel v roke ustvarjalcem Gravitacije, in sicer Alfonsu Cuarónu in Marku Sangerju.

Eden bolj čarobnih trenutkov podelitve oskarjev je nastopil, ko so se ustvarjalci prireditve odločili pokloniti se 75. obletnici še danes enega najbolj priljubljenih družinskih filmov, magičnemu Čarovniku iz Oza. Ob tej priložnosti je Whoopi Goldberg naznanila pevko Pink, ki je zapela naslovno pesem iz filma Somewhere Over the Rainbow.

V dobro čarovnico Glindo iz Čarovnika iz Oza oblečena gostiteljica (DeGeneresova morda edinkrat v življenju oblečena v obleko s krilom, pa čeprav samo za šalo) je nato napovedala Jennifer Garner in Benedicta Cumberbatcha, ki sta podelila oskarja za produkcijski dizajn. Tega je prejel Veliki Gatsby. Oskarja sta romala v naročje Catherine Martin (že drugi oskar na tej podelitvi) in Beverley Dunn.

"Stotniku Ameriki" Chrisu Evansu je pripadla čast predstaviti najbolj prepoznavne filmske junake, od Spidermana do izganjalcev duhov, od Jamesa Bonda do Supermana, od Dartha Vaderja do Terminatorja, ...

Po tradicionalnem memoriamu, s katerim se poklonijo spominu na umrle igralke, igralce in druge umetnike iz sveta sedme umetnosti, je nastopila skoraj že pozabljena Bette Midler s svojo skladbo Wind Beneath My Wings in dokazala, da kljub letom še vedno zna. Zasluženo je prejela stoječe ovacije ...

Goldie Hawn je predstavila še zadnje tri za oskarja nominirane filme: Philomeno, Kapitana Phillipsa in 12 let suženj.

Dvakratnemu nominirancu Johnu Travoltu je pripadla čast, da predstavi še zadnjo nominirano skladbo Let It Go iz risanke Ledeno kraljestvo, ki jo je zapela Idina Menzel.

Oskarjevec Jamie Foxx in Jessica Biel sta nato podelila oskarja za glasbo in skladbo. Oskar za glasbo je šel v roke Britancu Stevenu Priceu za Gravitacijo. Najboljša skladba je Let It Go, ki sta jo za Ledeno kraljestvo spisala Kristen Anderson-Lopez in Robert Lopez. Njun govor je bil eden najbolj izvirnih.

Robert De Niro in Penelope Cruz sta podelila oskarja za najboljši prirejeni scenarij, ki ga je prejel John Ridley za 12 let suženj. Najboljši izvirni scenarij je spisal Spike Jonze za Ono.

Sledil je nov vrhunec prireditve, ko sta oskarjevca Angelina Jolie in Sidney Poitier predstavila nominirance v kategoriji za najboljšega režiserja. Oskarja je nič kaj presenetljivo prejel Alfonso Cuaron za režijo presunljive vesoljske drame Gravitacija.

Lanskoletni prejemnik oskarja za najboljšega igralca Daniel Day-Lewis je nato podelil oskarja za najboljšo igralko v glavni vlogi. Tega je prejela Cate Blanchett za nastop v filmu Otožna Jasmine. Ime igralca v isti kategoriji je razkrila lanskoletna dobitnica oskarja za glavno igralko Jennifer Lawrence. Prejel ga je Matthew McConaughey. Tako sta slavila igralca v obeh kategorijah (še Jared Leto), ki sta nastopila v istem filmu, Klubu zdravja Dallas.

Will Smith pa je bil tisti igralec, ki mu je pripadla čast, da na koncu podelitve razglasi še najboljši film leta. Oskar je šel v roke Bradu Pittu, Dedeju Gardnerju, Jeremyju Kleinerju, Stevu McQueenu in Anthonyju Katagasu, producentom filma 12 let suženj.

Brez nagrad sta nekoliko presenetljivo ostala Ameriške prevare in Volk z Wall Streeta, filma s kar nekaj nominacijami.

Ne spreglejte