Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 3. 2024,
11.51

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33

Natisni članek

pesem Eagles obtožbe tožilstvo sojenje

Četrtek, 7. 3. 2024, 11.51

1 mesec, 3 tedne

Nepričakovano: tožilstvo opustilo obtožbe glede domnevno ukradenih besedil

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33
Skupina Eagles | Eden izmed obtožencev Craig Inciardi se je na zatožni klopi znašel zaradi domnevnega posedovanja ukradenih predmetov. | Foto Reuters

Eden izmed obtožencev Craig Inciardi se je na zatožni klopi znašel zaradi domnevnega posedovanja ukradenih predmetov.

Foto: Reuters

Tožilstvo je v sredo nepričakovano opustilo obtožbe proti trem zbirateljem starin, ki so jih obtožili domnevnega posedovanja ukradenih besedil rock skupine Eagles. Sodnik je ob zaključku primera pojasnil, da novi dokazi, ki prej niso bili razkriti, vzbujajo dvom o obtožbah, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sojenje se je začelo v New Yorku februarja s frontmanom zasedbe Donom Henleyjem kot glavno pričo in se je osredotočalo na rokopisne osnutke besedil, ki naj bi jih skupini ukradli v 70. letih prejšnjega stoletja. Vendar je sodnik ob zaključku primera v sredo zjutraj dejal, da nov šesttisočstranski predpomnilnik elektronske pošte, ki ga sodišču prej niso razkrili, vzbuja dvom o obtožbah.

Sodnik Curtis Farber je dejal, da sta Henley in nekdanji menedžer skupine Irving Azoff izkoristila pravni privilegij, da sta se med sojenjem "zaščitila pred temeljitim navzkrižnim zasliševanjem". "Zdaj je jasno, da so tako priče kot njihovi odvetniki (...) izkoristili privilegij, da so zameglili in prekrili informacije, za katere so menili, da bi škodovale njihovim trditvam, da so bili listi besedil ukradeni," je povedal.

Obtožbe so zanikali

Obtoženci Craig Inciardi, Glenn Horowitz in Edward Kosinski so se na zatožni klopi znašli zaradi domnevnega posedovanja ukradenih predmetov, kar so zanikali. Primer sega v konec 70. let prejšnjega stoletja, ko so Eagles avtorju, ki so ga najeli za pisanje biografije, zaupali okoli sto strani zapiskov skupine, ki pa jih ta ni nikoli vrnil.

Henley je trdil, da gre za krajo, čeprav se biograf ni soočil z nobeno kazensko ovadbo. Po trditvah tožilcev je avtor leta 2005 strani prodal trgovcu z redkimi knjigami Horowitzu, ki jih je nato prodal zbirateljema Inciardiju in Kosinskemu. Dejal je, da je o domnevni kraji izvedel leta 2012, ko je nekaj strani zapiskov opazil na spletni dražbi in jih kupil za 8.500 dolarjev (7.801 evrov), da bi pridobil nazaj svojo lastnino. Druge strani zapiskov so se pojavile na dražbah v naslednjih letih, vključno s 13 rokopisnimi stranmi za pesem Hotel California.

Eagles veljajo za eno najuspešnejših rock skupin vseh časov. Njihov album Hotel California iz leta 1976, na katerem je tudi istoimenska uspešnica, je eden najbolje prodajanih albumov vseh časov.

Eagles veljajo za eno najuspešnejših rock skupin vseh časov. | Foto: Guliverimage Eagles veljajo za eno najuspešnejših rock skupin vseh časov. Foto: Guliverimage

Preberite tudi:

Don Henley
Trendi Na sodišču boj za ukradene zapiske za album Hotel California
Alec Baldwin
Trendi Igralec Baldwin nenamerno ubil snemalko: zdaj je jasno, kdo je kriv #video
Eden Golan, Izrael, Evrovizija
Trendi Izrael je popustil, na Evrovizijo pošilja manj politično pesem
Ne spreglejte