Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 11. 2015,
13.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

James Bond Forbes lestvica top 10

Torek, 3. 11. 2015, 13.12

8 let

Najbogatejši bondovski negativci: skupaj tehtajo skoraj 24 milijard evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Koliko imajo pod palcem nasprotniki najbolj znanega filmskega tajnega agenta?

Vročica ob izidu novega filma o Jamesu Bondu je na vrhuncu, valu pa so se pridružili tudi ljubitelji sestavljanja lestvic najbogatejših pri reviji Forbes. Izračunali so, kateri negativci so najbolj premožni – pri tem so se osredotočili na filmske like, ne na prvotne različice iz Flemingovih romanov, saj so med njimi občutne razlike.

Fiktivno premoženje teh zlobcev so pri Forbesu ocenili tako, da so njihove filmske posle primerjali s podobnimi dejavnostmi, podjetji in posestvi v resničnem svetu, ob tem pa dodajajo, da jih je vendarle treba jemati z rezervo. Kot so poudarili, so se tokrat zgledovali po Bondu, prekršili lastna pravila in lestvico sestavili nekoliko čez palec. A zato ta ni nič manj zanimiva.

10. Dr. Julius No, 100 milijonov evrov

Film: Dr. No (1962)

Vir bogastva: nepremičnine

Dr. No, negativec iz prve filmske bondijade, živi na odročnem otoku ob obali Jamajke, kjer si je zgradil utrdbo, v kateri se ukvarja z jedrskimi poskusi (zaradi katerih je ostal brez rok). Začetni kapital si je ustvaril tako, da je Tongom, najmočnejši kriminalni združbi na Kitajskem, ukradel za več milijonov dolarjev zlata in z njim pobegnil v ZDA. Ko ne cepi atomov, je navdušen zbiratelj redkih rib, uživa pa tudi v arhivskih šampanjcih.

9. Francisco Scaramanga, 104 milijoni evrov

Film: Mož z zlato pištolo (1974)

Vir bogastva: umori

Katalonec Francisco Scaramanga – Paco velja za najbolj veščega najetega morilca na svetu in si zato lahko privošči vrtoglavo visoko ceno, ki jo zaračuna strankam – okrogel milijon dolarjev za en umor (verjetno bi tudi v evrih zaokrožil navzgor). Takšno ceno verjetno terja tudi njegovo morilsko orožje, pozlačen revolver, nabit z zlatimi naboji. Verjetno ni treba dvakrat pomisliti, kako je film dobil naslov.

8. Elektra King, 381 milijonov evrov

Film: Vse in še svet (1999)

Vir bogastva: nafta

Prva glavna negativka v bondovskih filmih je dedinja naftnega imperija, ki na temno stran prestopi, potem ko jo ugrabi zloglasni terorist, njen oče pa noče plačati odkupnine – ker mu je tako svetoval M, šef Jamesa Bonda. Kot uporniška hčerka se zato spajdaši s svojim ugrabiteljem, med drugim pa želi svoje naftno bogastvo povečati, tako da skuša z jedrsko eksplozijo uničiti ruski naftovod.

7. Karl Stromberg, 567 milijonov evrov

Film: Vohun, ki me je ljubil (1977)

Vir bogastva: ladijski transport

Podjetnik, ki je obogatel z ladijskim transportom nafte in tovora, živi v morski palači Atlantis, ki se lahko spusti pod morsko gladino, tam pa namerava ustvariti nov svet – potem ko izbriše obstoječega. Stromberg želi s svojimi denarci ustvariti novo, podvodno civilizacijo, ker mu zemeljska ni všeč. Ima namreč določene komplekse, ker se je rodil s plavalno kožico med prsti, in se bolj poistoveti z morskim življem kot z ljudmi.

6. Ernst Stavro Blofeld, 581 milijonov evrov

Filmi: Iz Rusije z ljubeznijo (1963), Operacija Grom (1965), Samo dvakrat se živi (1967), V službi njenega veličanstva (1969), Diamanti so večni (1971), Samo za tvoje oči (1981), Spectre (2015)

Vir bogastva: razno

Največji sovražnik Jamesa Bonda, ki se je tudi pojavil v največ bondijadah, je na lestvici najbogatejših šele na šestem mestu. V najnovejšem filmu iz franšize se je izkazalo, da je prvi mož hudodelske organizacije SPECTRE z Bondom povezan še tesneje, kot smo mislili, sicer pa izvor njegovega bogastva ni povsem jasen. Gotovo pa je, da je eden bolj neprijetnih delodajalcev in da svoje zaposlene, s katerimi ni zadovoljen, ubija na zelo domišljene načine.

5. Franz Sanchez, 900 milijonov evrov

Film: Dovoljenje za ubijanje (1989)

Vir bogastva: preprodaja drog

Vodja enega največjih kokainskih kartelov v Južni Ameriki želi posel razširiti tudi v Azijo. Njegovi znanstveniki so razvili metodo mešanja kokaina v bencin, da bi olajšali tihotapljenje, in vse bi šlo kot po maslu, če se ne bi vmešal dobri stari Bond. Sanchez je sicer še eden od tistih težavnih delodajalcev, ki vseskozi dvomijo v zvestobo svojih podrejenih.

4. Elliot Carver, 3,5 milijarde evrov

Film: Jutri nikoli ne umre (1997)

Vir bogastva: mediji

Nezakonski sin britanskega časopisnega mogotca, ki je očetov posel podedoval s pomočjo izsiljevanja, si želi podjetje še razširiti – tokrat na Kitajsko. Tega se loti na dokaj drastičen način, saj želi sprožiti vojno med Kitajsko in Veliko Britanijo, s tem zrušiti kitajsko vlado in postaviti novo, ki bi mu zagotovila ekskluzivne pravice za kitajski trg. Mimogrede, lik Carverja sta navdihnila dva še kako znana bogataša: medijski mogotec Rupert Murdoch in ustanovitelj Microsofta Bill Gates.

3. Max Zorin, 4,8 milijarde evrov

Film: Od tarče do smrti (1983)

Lastnik enega prvih ameriških tehnoloških gigantov, pa čeprav fiktivnega, je tudi sam rezultat določenih tehnoloških postopkov – rodil se je namreč kot rezultat nacističnega eksperimentiranja z ustvarjanjem superljudi. Njegov poslovni načrt je preprost: z eksplozijo bo sprožil potres, zaradi katerega bo poplavilo San Francisco in Silicijevo dolino, ter tako izbrisal vso svojo konkurenco.

2. Auric Goldfinger, 5,9 milijarde evrov

Film: Goldfinger (1964)

Vir bogastva: zlato

Uspešni poslovnež, ki zlato nosi tako v svojem imenu kot priimku, je mednarodni tihotapec in preprodajalec te žlahtne kovine. Še en podjetnik z destruktivnim poslovnim načrtom želi vlomiti v Fort Knox, kjer ZDA hranijo velik del svojih zlatih rezerv, in z radioaktivno bombo kontaminirati ameriško zlato, s tem pa dvigniti ceno svojim zlatim zalogam.

1. Hugo Drax, 6,9 milijarde evrov

Film: Operacija vesolje (1979)

Vir bogastva: vesoljske raziskave

Milijarder, čigar podjetje izdeluje vesoljska plovila, je strasten zbiralec francoskih nepremičnin. Živi v Kaliforniji in to v dvorcu, ki ga je uvozil iz Francije, v lasti pa naj bi imel tudi Eifflov stolp – tega mu menda niso dovolili prepeljati čez lužo. Drax je en tistih negativcev, ki uničujočega načrta niso sestavili zato, da bi z njim zaslužili, ampak jim je posel le v pomoč pri njegovi uresničitvi. Kaj načrtuje? Uničenje človeške civilizacije in naselitev Zemlje z nadljudmi, seveda.

Ne spreglejte