Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 6. 2011,
10.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Morgan Freeman

Petek, 10. 6. 2011, 10.03

8 let

Morgan Freeman nagrajen za življenjsko delo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ameriški filmski inštitut (AFI) je legendarnega igralca Morgana Freemana nagradil s priznanjem za življenjsko delo.

Morgan Freeman, ki je včeraj v Los Angelesu dobil priznanje za svoj izjemen prispevek filmu, je že 39. prejemnik nagrade ameriškega filmskega inštituta, ki jo dobijo ustvarjalci, ki največ pripomorejo k napredku filmske umetnosti.

V srca gledalcev se je Morgan Freeman najbolj zapisal z vlogami v filmih Šofer gospodične Daisy (Driving Miss Daisy), Punčka za milijon dolarjev (Million Dollar Baby) in Kaznilnica odrešitve (Shawshank Redemption). Igral je tudi v uspešnicah Neoproščeno, Glory, Sedem, Zadnji udarec, Vsemogočni Bruce, Batman: Začetki, Pot cesarskega pingvina, Preden se stegneva, Vsemogočni Evan, Temni vitez in Upokojeni, oboroženi, nevarni. Šestinsedemdesetletnega igralca so med nekajurno zasebno slovesnostjo v studiih Sony počastili s predvajanjem posnetkov njegovih najbolj legendarnih filmov. Z Morganom so se veselili Clint Eastwood, Helen Mirren, Tim Robbins, Samuel L. Jackson, Don Cheadle, Sidney Poitier in Forest Whitaker.

Morgan Freeman je ameriški zaklad "Morgan Freeman je ameriški zaklad. Skozi desetletja, pa naj igra zapornika, predsednika ali Boga, uteleša mirno avtoriteto, ki vzbuja spoštovanje do likov, ki jih igra, in do umetniške forme. Njegov dar kulturni dediščini podčrtuje njegov nezamenljiv glas, ki odmeva v srcih in mislih ljubiteljev filma po vsem svetu. AFI mu s ponosom podeljuje 39. nagrado za življenjske dosežke," je v obrazložitvi nagrade povedal predsednik nadzornega odbora AFI Howard Stringer.

Freeman je debitiral na Broadwayu z igro Hello, Dolly! Za vlogo v filmu Punčka za milijon dolarjev je dobil oskarja za stransko vlogo, za vlogo v Šoferju gospodične Daisy je prejel zlati globus, za vlogo Nelsona Mandele v filmu Nepremagljiv pa je bil nominiran za oskarja.

Izkupiček za izobraževanje

Med preteklimi dobitniki te pomembne filmske nagrade so tudi Clint Eastwood, ki je nagrado dobil leta 1996, Sidney Poitier, ki so ga nagradili leta 1992, in Mike Nichols, ki je nagrado prejel lani. Mike Nichols je leta 2008 režiral film Podeželanka (The Country Girl), v katerem je zaigral tudi Morgan Freeman.

Izkupiček od slavnostne podelitve gre v izobraževalne namene inštituta in za ohranjanje ameriške filmske dediščine. Inštitut je ustanovila agencija za nacionalno podporo umetnosti, ki so jo ustanovili leta 1967, ko je ameriški predsednik Lyndon B. Johnson podpisal zakon o nacionalnem skladu za umetnost in humanistične vede.

Ne spreglejte