Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Sreda,
23. 1. 2019,
19.46

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,27

15

Natisni članek

Hiša Male Zvezde dokumentarec maraton tek

Sreda, 23. 1. 2019, 19.46

5 let, 2 meseca

Moč volje: Bosanka v hidžabu tudi na IronMan

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,27

15

Nudžejma Softić | Foto Iza Razija Mešević

Foto: Iza Razija Mešević

Za Nudžejmo Softić je tek način spoprijemanja s težavami, tragedijami in družbenimi predsodki. Opravila je tudi polovični IronMan triatlon, čeprav takrat, ko se je za to odločila, še ni znala niti plavati. Je prva zakrita Evropejka, ki ji je uspel ta fizični podvig, in je poosebljenje moči volje. O njej nastaja tudi film.

Nudžejma Softić iz Bosne in Hercegovine je tekaške copate prvič obula stara 28 let, ko se je po težki ločitvi in preveč pojedene čokolade odločila, da se začne rekreativno ukvarjati s tekom. Obiskala je tekaško šolo, po svojem prvem zaključenem maratonu pa spoznala, da se želi preizkusiti tudi v triatlonu, čeprav pred tem še nikoli ni vozila športnega kolesa in tudi plavati ni znala, vode se je celo bala.

Vendar je ti dejstvi njenega življenja nista ustavili. Usedla se je na športno kolo in naučila se je plavati. Do 30. leta je tako odtekla maraton in končala polovični triatlon IronMan. Postala je tudi ena prvih zakritih Evropejk, ki ji je to uspelo.

Prav to pa je še ena od posebnosti Nudžejme Softić, ki nosi hidžab, zaradi česar nekateri menijo, da ne bi smela teči, potovati in se družiti. Drugi so prepričani, da naj ga sploh ne bi nosila. Tretjim pa se zdi, da se jih to ne tiče. A ne glede na različne poglede in predsodke - Nudžejma Softić teče, pri čemer pa je postala prepoznavna tudi po svoji dobri volji, toplini, odprtost in empatiji.

Za dokumentarec Hiša Male Zvezde pripoveduje navdihujočo zgodbo o mladi ženski Nudžejmi Softić, ženski, begunki, borki, atletinji in poosebitvi moči ter napredka, na Indiegogo množično zbirajo sredstva za njegovo postprodukcijo.  | Foto: Arhiv Hiša Male Zvezde Za dokumentarec Hiša Male Zvezde pripoveduje navdihujočo zgodbo o mladi ženski Nudžejmi Softić, ženski, begunki, borki, atletinji in poosebitvi moči ter napredka, na Indiegogo množično zbirajo sredstva za njegovo postprodukcijo. Foto: Arhiv Hiša Male Zvezde

TiTo - s tekom za boljše življenje

Tekačica Nudžejma Softić je za mnoge navdih, velikim pa je v oporo pri življenjskih spremembah. S tem namenom je ustanovila tudi skupino TiTo - Trčanje i to (v prevodu tek in to), ki združuje različne posameznike in posameznice v procesu njihove preobrazbe.

S Slovenijo jo povezujejo številna tekaška prijateljstva. V Ljubljani je svoj poldrugi maraton odtekla leta 2015, kar je ponovila še dve leti kasneje. Njeni prijatelji pa razmišljajo, da bi oblikovali slovensko podružnico skupine #TiTo, ki se je razširila že v nekaj drugih držav.

LITTLE STAR RISING - Teaser from WOLFGANG&DOLLY on Vimeo.

Zgodba na platnu

O mladi ženski, ki je s tekom spremenila svoje življenje na bolje in se z njim spoprijema z življenjskimi težavami, izzivi, tragedijami, kulturnimi in družbenimi sponami, pa nastaja tudi dokumentarni film. Naslovili so ga Hiša Male Zvezde, kar v prevodu pomeni Nudžejma.

Osredotoča se na zgodbo Nudžejme Softić, v njej pa podčrtuje brezmejno moč in zmogljivosti posameznika. Prvi spomini danes nasmejane tekačice so povezani z vojno, ko je pred tankom hodila z mamo in sestro ter bila izgnana iz svoje rojstne vasi.

Nudžejma Softić nosi hidžab, zaradi česar nekateri menijo, da ne bi smela teči, potovati in se družiti. Drugi so prepričani, da naj ga sploh ne bi nosila. Tretjim pa se zdi, da se jih to ne tiče. Velikim je navdih in v oporo pri življenjskih spremembah. | Foto: Arhiv Hiša Male Zvezde Nudžejma Softić nosi hidžab, zaradi česar nekateri menijo, da ne bi smela teči, potovati in se družiti. Drugi so prepričani, da naj ga sploh ne bi nosila. Tretjim pa se zdi, da se jih to ne tiče. Velikim je navdih in v oporo pri življenjskih spremembah. Foto: Arhiv Hiša Male Zvezde

Zbiranje sredstev za postprodukcijo

Filmska ekipa dokumentarca prihaja iz Bosne in Hercegovine ter Hrvaške. Režiserka in scenaristka je Slađana Lučić, producentka Tamara Babun, direktor fotografije Vjeran Hrpka, snemalec Mirsad Hodžić, tonski mojster Almir Kozić, montažerka Ana Štulina in skladateljica Merima Ključo.

Še 12 dni pa na Indiegogo poteka množično zbiranje sredstev za postprodukcijo dokumentarca o navdihujoči zgodbi ženske, begunke, borke, atletinje in poosebitve moči ter napredka. Cilj je zbrati 12 tisoč dolarjev.

Preberite še:

Tamara Pavasović Trošt
Trendi Doktorica s Harvarda, ki si je za svoj dom izbrala Slovenijo #intervju
Tamara Pavasović Trošt
Sportal Doktorica s Harvarda o športni areni, v katero se bo spremenila Ljubljana #intervju
Alex Honnold
Sportal Izjemen podvig Američana tudi za slovensko javnost #video

 

Ne spreglejte