SiolNET. Sportal Drugi športi
2,94

termometer

 • Messenger
 • Messenger
Free solo Alexa Honnolda

Izjemen podvig Američana tudi za slovensko javnost #video

2,94

termometer

Alex Honnold
Ameriški plezalec Alex Honnold je junija 2017 brez vrvi preplezal smer Freeride na 900-metrski granitni steni El Capitan v ameriškem narodnem parku Yosemite. National Geographic je o celotni izkušnji posnel film z naslovom Free Solo, ki ga je javnost sprejela z velikim navdušenjem. Enako se dogaja tudi v Sloveniji. Foto: Facebook

Ameriškemu plezalcu Alexu Honnoldu je na začetku junija 2017 uspelo nekaj, kar ni še nikomur in najbrž nikomur tudi ne bo. Brez vrvi in pomoči kakršnihkoli varoval je preplezal 900-metrsko granitno steno El Capitan v ameriškem narodnem parku Yosemite. Osupljiv podvig so pri National Geographicu strnili v dokumentarni film z naslovom Free solo, ki si ga zdaj lahko ogledajo tudi slovenski ljubitelji plezanja.

Zanimanje za film je precejšnje. Dve januarski projekciji v Sloveniji sta bili razprodani v trenutku, nam je povedal Jan Maček, direktor festivala BOFF-a (Bovec Outdoor Film Festivala), zdaj v Kinu Komuna (1. februarja ob 20. uri) pripravljajo še tretjo.

Dokumentarni film Free Solo razkriva ozadje plezalnega podviga Alexa Honnolda:

Film so sicer sprva želeli prikazati na BOFF-u, a bi si zaradi posebnega formata filma za njegovo predvajanje morali izposoditi poseben projektor, znesek pa bi bil previsok, zato se za to takrat niso odločili.

Stominutni film, ki mu mnogi napovedujejo oskarja v posebni kategoriji, znašel pa se je tudi na seznamu kandidatov za nagrado Bafta, si bo mogoče ogledati tudi v okviru 13. festivala gorniškega filma. Na ogled bo 18. februarja ob 20. uri kar na treh lokacijah hkrati: v Cankarjevem domu v Ljubljani, kinu Metropol v Celju in Linhartovi dvorani v Radovljici

Več o zakulisju snemanja dokumentarnega filma Free solo si lahko ogledate v spodnjem prispevku:

Dokumentarec je delo večkrat nagrajene dokumentarne ustvarjalke Chai Vasarhelyi in njenega moža, fotografa, plezalca in ekstremnega smučarja Jimmyja China, ki je namero Honnolda, še preden se je ta zgodila, opisal z naslednjimi besedami: To je tako, kot če bi v maratonu, kjer mnogi sanjajo o tem, da bi ga pretekli v manj kot dveh urah, nekdo to zmogel v eni sami uri. Tako neverjetno je."

Filma morda sploh ne bi bilo, saj se je Vasarhelyijeva ukvarjala z vprašanjem, ali je sploh etično snemati nekoga, ki med uresničevanjem svojih sanj lahko umre.

Honnold v družbi filmske ustvarjalke Chai Vasarhelyi in njenega moža, fotografa in plezalca Jimmyja China. Honnold v družbi filmske ustvarjalke Chai Vasarhelyi in njenega moža, fotografa in plezalca Jimmyja China. Foto: Getty Images

Snemalno in fotografsko ekipo so sestavljali izključno profesionalni plezalci, ki so morali biti povsem nevtralni glede Honnoldovih odločitev. Prav z ničimer niso smeli pritiskati nanj in vplivati na njegove odločitve glede termina začetka plezanja in glede tega, ali bo podvig, na katerega se je pripravljal dve leti, sploh izpeljal.

Ni si želel rompompoma pod steno

Honnold je o podvigu obvestil zgolj najbližje in najtesnejše plezalne prijatelje. Plezanja se je 3. junija 2017 lotil ob 5.32 in do vrha stene, ki je z 900 metri višja od najvišje zgradbe na svetu, Burj Kalife v Dubaju (828 m), priplezal v treh urah in 56 minutah.

Smer Freerider v steni El Capitana je poznal na pamet, vizualiziral je sleherni gib. "Šlo je zgolj za izvajanje koreografije," je povedal v pogovorni oddaji pri Jimmyju Kimmlu. "Po opravljenem podvigu sem čutil globoko zadovoljstvo. To je bil 'super bowl' mojega plezanja," je še dejal.

Plezal je v prostem plezalnem slogu, t. i. free soloing. To pomeni, da je plezal brez vrvi in druge varovalne opreme. Oblečen je bil samo v majico s kratkimi rokavi, plezalne hlače (prav tiste, s katerimi je pred leti prečil gorovje Torre v Patagoniji), obut v plezalne čevlje, za pasom pa mu je bingljala vrečica z magnezijem, ki mu je pomagal pri oprijemanju stene. Z uresničitvijo svojih sanj se je vpisal v zgodovino. Tega, kar mu je uspelo, ni pred njih uspelo še nikomur.
 

Kdo je Alex Honnold?

Alex Honnold se je rodil leta 1985 v Sacramentu v ameriški zvezni državi Kalifornija. S plezanjem se je začel ukvarjati pri 11 letih in mu je zvest že več kot 20 let. Študiral je na ameriški univerzi Berkeley, kjer so v preteklosti znanje absorbirali tudi slovenski plavalci Jernej Godec, Damir Dugonjić in Sara Isaković. Študija ni dokončal, saj se je pri 19 letih povsem osredotočil na plezanje.

Honnold s svojo življenjsko sopotnico Sanni McCandless, ki jo je spoznal v času snemanja filma oz. priprav na največji podvig v njegovi karieri. Honnold s svojo življenjsko sopotnico Sanni McCandless, ki jo je spoznal v času snemanja filma oz. priprav na največji podvig v njegovi karieri. Foto: Getty Images

V istem obdobju je ostal tudi brez očeta, s katerim je bil še posebej povezan, kar je močno spremenilo njegov pogled na svet. "Bolj sem se začel zavedati, da je treba izkoristiti vsak dan posebej," je povedal v prispevku za televizijo Oprah Winfrey. Za CNN pa je med drugim dejal: "Ne bojim se višine, seveda ne, se pa bojim smrti." O višini stene pa: "Vse, kar je višje od 50 metrov, je enako. Če padeš, je s tabo konec. Ni razlike."

Honnold, ki zaradi lepote in čistih linij obožuje visoke stene v ameriškem naravnem parku Yosemite, živi v kombiju, ki mu omogoča, da sledi lepemu vremenu in si tam poišče nov plezalni izziv.

Honnold je avtor knjige Sam v steni (Alone On The Wall) in lastnik več plezalnih rekordov. Skupaj s Hansom Florinom sta leta 2012 postavila hitrostni rekord (2 uri, 23 minut in 51 sekund) v plezanju stene Nos El Capitana, v manj kot 24 urah pa je Honnold skupaj s Colinom Haleyem prečkal Torreje v Patagoniji. Haley bo 22. februarja 2019 gost Gorniškega festivala v Cankarjevem domu.

Za izjemen prispevek k skalnemu plezanju s solo vzponom v smeri Freerider v El Capitanu je bil Honnold lani deležen častne omembe na podelitvi zlatih cepinov. Prestižno nagrado zlati cepin je dobil tri leta prej, leta 2015, ko je s Tommyjem Caldwellom prečil greben Fitz Roy v argentinski Patagoniji.

Honnold se deklarira kot ateist, je vegetarijanec, ne pije alkohola in kofeina ter ne kadi. Med njegove hobije pa poleg plezanja spada še branje. Zanimajo ga klasika, naravovarstvene in ekonomske teme. Leta 2012 je zasnoval Fundacijo Honnold, ki si prizadeva najti preproste načine, kako ljudem izboljšati kakovost življenja.

Komentarji

2

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • sodrovc@gmail.com / 16.01.2019. ob 19:23 0 0

  Ima pa fant tudi slovenske korenine. Sem že pred časom gledal še druge prispevke o njem. Drugače pa vsaka čast.

  0 0
 • Pasjeljubec / 16.01.2019. ob 18:33 0 0

  Neverjetno! S.Č.

  0 0
delitve: 160
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin