Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 11. 2021,
0.07

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,82

7

Natisni članek

Queen obletnica Freddie Mercury

Sreda, 24. 11. 2021, 0.07

2 leti, 5 mesecev

Minilo je 30 let od smrti Freddieja Mercuryja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,82

7

Freddie Mercury | Foto Guliverimage/Imago Lifestyle

Foto: Guliverimage/Imago Lifestyle

Frontman skupine Queen je 23. novembra 1991 javnost obvestil, da ima aids. 24 ur pozneje je umrl.

Freddie Mercury se je rodil 5. septembra 1946 kot Farrokh Bulsara na Zanzibarju v družini, ki je pripadala indijski skupnosti Parsov. Leta 1964 se je preselil v Veliko Britanijo, kjer je obiskoval šolo za umetnost ter spoznal glasbene somišljenike Briana Maya, Rogerja Taylorja in Johna Deacona, s katerimi se je združil v zasedbo Queen, eno najbolj prepoznavnih rock skupin 70. let, in si spremenil ime.

Freddie Mercury, Roger Taylor, Brian May in John Deacon leta 1974 | Foto: Guliverimage/AP Freddie Mercury, Roger Taylor, Brian May in John Deacon leta 1974 Foto: Guliverimage/AP

V spominu oboževalcev po vsem svetu še danes ostaja po karizmatičnih nastopih, prepoznavnem glasu in uspešnicah skupine, kot so We Are the Champions, Another One Bites the Dust, I Want To Break Free in Bohemian Rhapsody.

Freddie Mercury | Foto: Guliverimage/AP Foto: Guliverimage/AP

Ena njegovih najbolj prepoznavnih skladb je tudi Barcelona, ki jo je leta 1988 posnel v duetu s špansko operno divo Montserrat Caballe. Napisal jo je za olimpijske igre leta 1992, vendar izvedbe ni dočakal, saj je leto pred tem umrl za posledicami pljučnice, ki jo je povzročil aids.

Mercury z Montserrat Caballe leta 1988 | Foto: Guliverimage/AP Mercury z Montserrat Caballe leta 1988 Foto: Guliverimage/AP

Da je okužen z virusom HIV, je izvedel že nekaj let pred smrtjo, a je o tem molčal vse do 23. novembra 1991, ko je medijem poslal sporočilo za javnost:

"Po množici ugibanj v medijih v zadnjih dveh tednih želim potrditi, da sem okužen z virusom HIV in da imam aids. Zdelo se mi je prav, da sem to informacijo do zdaj obdržal v zasebnosti, ker sem želel s tem obvarovati ljudi okoli sebe. Zdaj pa je prišel čas, da moji prijatelji in oboževalci po vsem svetu izvedo resnico. Upam, da se boste vsi pridružili meni, zdravnikom in vsem po svetu, ki se borijo proti tej grozljivi bolezni. Zasebnost mi je bila vedno zelo pomembna, znan sem po tem, da le redko dajem intervjuje. Prosim, razumite, da bo tako tudi vnaprej."

Približno 24 ur po tem, ko je bilo to sporočilo objavljeno, je Mercury umrl. Imel je 45 let.

Oglejte si še:

Freddie Mercury
Trendi Kaj bi o filmu Bohemian Rhapsody rekel Freddie Mercury? #video
Trendi Kitarist Queenov doživel srčno kap in bil na robu smrti #video
Ne spreglejte