Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 8. 2024,
7.51

Osveženo pred

2 uri, 50 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,07
Evrovizija glasba Sanremo Italija festival

Natisni članek

Ponedeljek, 26. 8. 2024, 7.51

2 uri, 50 minut

Jubilejni sanremski festival italijanske popevke z nekaj novostmi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,07
John Travolta, Sanremo | Od vodenja se po petih zelo uspešnih izdajah umika 61-letni Amadeus. Lani je na festival povabil igralca Johna Travolto. | Foto Guliverimage

Od vodenja se po petih zelo uspešnih izdajah umika 61-letni Amadeus. Lani je na festival povabil igralca Johna Travolto.

Foto: Guliverimage

Na kultni festival italijanske popevke v San Remu se prihodnje leto, ko bodo pripravili jubilejno, 75. izvedbo, vrača sekcija Nuove Proposte, ki je namenjena mladim, novim izvajalcem ali manj uveljavljenim glasbenikom. Za glavno festivalsko nagrado se bo v sekciji Campioni potegovalo 24 priznanih pevk in pevcev.

Med festivalske spremembe sodi tudi nov sistem glasovanja, po katerem bodo glasovom, ki jih bo zadnji večer prejelo pet finalistov, prišteli tudi tiste, ki bodo predhodno pridobljeni v preteklih večerih. Izjema velja za dogodek Covers, na katerem bodo morali nastopajoči izbrati in interpretirati klasične italijanske pesmi. Slogan festivala ostaja nespremenjen: Vsi pojejo Sanremo!, je poročala italijanska tiskovna agencija Ansa.

Zmagovalec festivala Italijo praviloma zastopa na Evroviziji

Gostitelj 75. sanremskega festivala, ki bo na sporedu na prvem programu državne radiotelevizije RAI med 11. in 15. februarjem, bo umetniški vodja Carlo Conti.

V Firencah rojeni 63-letni Conti bo gostitelj festivala že četrtič, potem ko ga je že vodil v letih 2015, 2016 in 2017. Vodenje bo zdaj prevzel od 61-letnega Amadeusa, ki se je umaknil po petih zelo uspešnih izdajah znamenitega festivala italijanske popevke. Ta velja za najbolj priljubljeno glasbeno tekmovanje v Italiji.

Festival je bil v preteklosti odskočna deska za številne zvezde italijanskega popa, kot so Zucchero, Eros Ramazzotti, Laura Pausini in Vasco Rossi. Zmagovalec sanremskega festivala praviloma zastopa Italijo na tekmovanju za pesem Evrovizije. Tega bo maja prihodnje leto gostila Švica.

Preberite tudi: 

Vladana Vučinić, Evrovizija 2022 (Črna gora)
Trendi Črna gora se po dveh letih vrača na Evrovizijo, Kosovu udeležbe ne odobrijo
Nemo, Švica, Evrovizija
Trendi Izbiranje gostitelja Evrovizije v Švici tudi z grožnjami o referendumih
Angelina Mango, Sanremo
Trendi V Sanremu prvič po desetletju slavila ženska
Ne spreglejte