Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 5. 2013,
14.14

Osveženo pred

4 leta, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Joe Dempsie Igra prestolov

Ponedeljek, 20. 5. 2013, 14.14

4 leta, 12 mesecev

Joe Dempsie: od hedonističnega mulca do pankrta kralja Baratheona

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Petindvajsetletni britanski igralec, ki se je mladim gledalcem prvič bolje predstavil v priljubljeni seriji Mularija, je danes eden od pomembnejših likov serije Igra prestolov.

Mladina ga je v prvih dveh sezonah priljubljene britanske serije Mularija najprej spoznala kot očarljivega, a precej zmedenega hedonističnega mladeniča Chrisa Milesa. Po seriji, ki brez pretiranih zadržkov govori o najstniškem odkrivanju sveta in lastne, še mozoljave notranjosti, ga je zaradi simpatičnosti lika čakal težek izziv: kako se izogniti filmskim in televizijskim ustvarjalcem, ki ti želijo podtakniti podobne vloge?

Čeprav, kot pravi sam, to ni bilo najlažje, mu je uspelo – danes ga ljubitelji uspešne serije Igra prestolov najbolj poznajo kot Gendryja, preprostega, a pogumnega kovača, ki izve, da je pravzaprav lahko prestolonaslednik. "Mislim, da bi bil zelo dober kralj," o svojem liku pravi petindvajsetletni igralec. "Čeprav ni ravno sofisticiran, je vseeno zelo pameten. V sebi nosi sočutje, pa tudi nekakšno grobo plemenitost. Pravzaprav bi bil kdorkoli boljši kralj kot Joffrey!"

"Nedvomno ne bi želel biti zgodovinar!" V Nottinghamu rojeni Joe Dempsie se je na pot igranja podal že kot otrok. Ko je v šolskih igrah ugotovil, da na odrskih deskah izjemno uživa, se je vpisal v lokalno mladinsko igralsko šolo. Tam so se sem in tja pojavili različni televizijci, fantič je tako leta 2000 dobil svoje prvo delo pred kamero, in sicer vlogo v eni od epizod serije Peak Practice. V naslednjih petih letih je sledila vrta podobnih vlog, potem pa je za nadobudnega igralca prišel čas vpisa na univerzo. Razmišljal je, da bi igranje opustil in se prijavil na študij zgodovine.

Kot se je izkazalo, mu tovrsten študij nikoli ni bil ravno namenjen, nedolgo zatem je namreč izvedel, da je dobil vlogo v seriji Mularija. "Če te vloge ne bi dobil, res ne vem, kaj bi danes počel," je dejal v enem od intervjujev. "Nedvomno ne bi želel biti zgodovinar!"

Izgubljena vloga ne pomeni, da si slab Mularija je močno vplivala na mladeničevo kariero. Ne samo, da ga je predstavila številnemu občinstvu in odprla možnosti do novih avdicij, nekaj časa mu je povzročala celo težave. "Kar nekaj časa sem potreboval, da sem odkorakal stran od nje. Tam sem sicer dobil veliko prijateljev, nimam tudi težav, da me ljudje zaradi nje poznajo, so me pa želeli na najrazličnejših avdicijah stlačiti v zelo zelo podobne vloge. To mi ni bilo všeč."

Skozi leta in s številnimi avdicijami pa se je Joe Dempsie naučil tudi to, da te neuspešna avdicija ne sme potreti. "Sčasoma razumeš, da določeno vlogo dobiš, če si zanjo primeren, in to ne pomenu nujno, da si najboljši igralec. Pomeni, da si prava oseba."

Od konca Mularije pa do danes se je mladi igralec, sicer velik oboževalec Kanyeja Westa, pojavil še v manjših vlogah številnih serij in filmov – dve vlogi, na primer v filmu The Damned United (2009), sta mu prinesli sodelovanje z Michaelom Sheenom, od katerega se je, kot pravi, naučil ogromno. Med drugim je Dempsieja kot umora obtoženega nekdanjega vojaka mogoče videti tudi v filmu Murder: Joint Enterprise Birgerja Larsena režiserja serije The Killing.

Dve izjemno priljubljeni seriji sta mlademu igralcu seveda prinesli tudi vrsto oboževalk, celo takšnih, ki ga s pomočjo posnetega videa vabijo na zmenek. "Oboževalka z Danske je zelo zagreta, sploh nisem vedel, kako bi se odzval. Je sicer simpatična, očitno ima smisel za humor, kljub temu pa nisem vedel, kaj narediti. Vse, kar sem storil, je to, da sem video pokazal soigralcem serije Igra prestolov."

In kaj Joe Dempsie načrtuje v prihodnosti? Sam pravi, da uživa, če je zelo zaposlen. "Maja se vračam na odrske deske, želim pa tudi še kakšno vlogo v filmu. Seveda pa se vse začne z dobrim scenarijem."

Ne spreglejte