Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
24. 8. 2013,
19.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

risanke animirani filmi

Sobota, 24. 8. 2013, 19.43

8 let

Je Hollywood prenasičen z animiranimi celovečerci?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Tržišče za računalniško ustvarjene celovečerne risane filme naj bi se nevarno približevalo točki prenasičenosti, poroča Los Angeles Times.

Leto 2013 je prineslo rekordno število animiranih dolgometražcev, ki so občinstvo razveseljevali z govorečimi živalmi, letali, avtomobili, pošastmi, prazgodovinskim ljudstvom, polži in malimi modrimi bitji, ki prebivajo v gobah.

Izbire je veliko in občinstvo dandanes trezno razmišlja o odločitvah, kateri film, namenjen vsej družini, je tisti, ki bo pustil najboljši vtis.

Chris Meledandri, direktor podjetja Illumination Entertainment, ki je skupaj s studiem Universal Pictures »spackal« najbolj donosen animirani film letošnjega leta, nadaljevanje risanke Jaz, baraba (Despicable Me 2) - vse do danes je v kino blagajne po vsem svetu natrosil skoraj 800 milijonov ameriških zelencev (600 milijonov evrov) -, je povedal: »Smo na zelo delikatni točki. Vsi animirani studii so iz leta v leto nekako preživeli, ker pa nam bo prihodnost prinesla vse več filmov z risanimi junaki, bo potrebno natančno in premišljeno načrtovati, česa se lotiti.«

Srečna (ali nesrečna) trinajstica za prihodnje leto

Letos nam bo Hollywood postregel s kar enajstimi risankami (za primerjavo: pred desetletjem nam je bilo na voljo le šest animiranih filmov v enem letu) – šest jih je premiero doživelo to poletje. Spletna stran Hollywood.com sicer poroča, da si je občinstvo vse od leta 2008 ogledalo 75 animirank. Kar 13 naj bi jih videli prihodnje leto.

Računalniško ustvarjeni risani filmi so tržišče nekako preplavili v drugi polovici devetdesetih let prejšnjega stoletja. Studio Disney je takrat kraljeval z uspešnicami kot so Mala morska deklica (The Little Mermaid), Lepotica in zver (Beauty and the Beast), Aladin (Aladdin), Levji kralj (The Lion King), Herkul (Hercules) in mnogi drugi. Čeprav so bile te risanke tradicionalno izrisane »na roko«, pa se je vmes že pojavila uporaba računalniške tehnologije, s pomočjo katere so ustvarjene scene znotraj filma samo še nadgradili. Ker Disney pač ni mogel ostati monopolist na področju risanih filmov, so se pojavili konkurenti v obliki studiev DreamWorks Animation, Laika, Blue Sky Studios in Illumination Entertainment.

2013: (Ne)uspešno leto za risane filme

Kot že prej omenjeno je Universal z risanko Jaz, baraba 2 zadel v polno. Z več kot 780 milijoni dolarjev (585 milijonov evrov) je baraba Gru zaslužen za največji finančni uspeh v zgodovini studia. Tudi Disneyju je uspelo, saj je skupaj s studiem Pixar ustvaril Pošasti z univerze (Monsters University), finančno uspešno nadaljevanje uspešnice izpred dvanajstih let, Pošasti iz omare (Monsters Inc.). Vse od junijske premiere je film zaslužil več kot 650 milijonov dolarjev (skoraj 490 milijonov evrov).

So pa nekateri letošnji animirani celovečerci ugriznili tudi v preveč kisel sadež. Tako je po februarski uspešnici Krudovi (The Croods) - zaslužek skoraj 600 milijonov dolarjev (450 milijonov evrov) - studio DreamWorks Animation s Turbom brcnil v temo. Od julijske premiere je do danes zaslužil manj kot 150 milijonov dolarjev (112 milijonov evrov). Tudi otvoritveni vikend je bil z zasluženimi 20 milijoni (15 milijonov evrov) zaskrbljujoč.

Jeffrey Katzenberg, ki vodi DreamWorks Animation, je razložil porazen rezultat njihove zadnje risanke: »Enostavno smo zašli v perfektno nevihto prevelikega števila filmov za družine. Vse do sedaj namreč nismo občutili posledic obdobja, tako zasičenega z risanimi filmi.« Vseeno pa dodaja, da pričakujejo, da bo Turbo uspel na mednarodnih trgih. Njihove prihajajoče risanke po njegovem mnenju naj ne bi občutile takšnih težav, kot jih je letos Turbo, saj naj bi bile v letih 2014 in 2015 porazdeljene bolj enakomerno preko celega leta in v daljših intervalih od risank rivalskih studiev.

DreamWorks, Disney in Pixar so dominirali tržišču animiranih filmov, a vse to se je sedaj spremenilo, saj imajo studii Sony, Paramount, Universal in Fox vsak svojo animacijsko divizijo in kar nekaj filmskih presenečenj v prihajajočih letih.

Fox je že sedaj uspešen, saj je njegov Blue Sky Studios ustvaril uspešnice kot so serija risank Ledena doba (Ice Age), Rio (prihodnje leto prihaja Rio 2) in Skrivnostni varuhi gozda (Epic).

Sony Pictures Animation je leta 2009 navdušil z izvirno animiranko Oblačno z možnostjo mesnih kroglic (Cloudy with a Chance of Meatballs). Že čez dober mesec se nam obeta nadaljevanje te komične pustolovščine o … hrani! Tudi njihov Artur Božiček (Arthur Christmas) je navdušil. Njihov letošnji izdelek Smrkci 2 (The Smurfs 2) pa je pristal na trdih tleh. Studio je pričakoval, da bo film predvsem v ZDA ponovil uspeh prvega dela, a temu žal ni tako. Kljub temu so Smrkci priljubljeni drugod po svetu in tretji del je že načrtovan za leto 2015.

Dodatno se je tudi studio Warner Bros odločil, da ponovno poskusi z animacijo. Že v začetku prihodnjega leta nam bo ponudil film, ki temelji na figuricah Lego (The Lego Movie).

Studio Disney z Avioni (Planes) prav tako ni izpolnil pričakovanj, a je film, ki naj bi prvotno izšel v DVD in Blu-ray obliki in katerega budžet je znašal »le« 50 milijonov dolarjev (37 milijonov evrov), vseeno dovolj uspešen, da je studio že odobril snemanje nadaljevanja.

Risanke so si s svojimi liki in zgodbami že preveč podobne

Nekateri hollywoodski veterani so prepričani, da je na tržišču preveč risank, ki so si s svojimi liki in zgodbami že preveč podobni.

»Kot je že to značilno za Hollywood, ko je nekaj uspešno, želijo vsi uspeh ponoviti, zato se ljudje počasi naveličajo vedno enega in istega,« pove Wade Holden, analist pri družbi SNL Kagan, in še doda: »Ko imajo ljudje več izbire in manj denarja na razpolago, se odločijo samo za enega, največ dva izdelka, ki si ga bodo ogledali, zato veliko filmov 'pogrne'.« Kljub temu je prepričan, da bo animacijski žanr v prihodnosti še vedno uspešen, saj so, glede na raziskave, risanke na drugem mestu po zaslužku, takoj za akcijskimi filmi.

Tudi Johna Lesseterja, glavnega pri Disneyjevem studiu Pixar, prihodnost ne skrbi. »Bazen je ogromen,« je aprila dejal za The Times. »Voda je topla … Več je studiev, bolj je razburljivo. Dokler bodo ljudje delali otroke, bodo studii ustvarjali risanke. Tako je. Ne more pa vsakomur vsakokrat uspeti. Rad imam zdravo konkurenco. Raje delam v zdravi konkurenci, kot pa da bi bil edini igralec v mrtvi konkurenci,« je še dodal.

Ne spreglejte