Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 2. 2013,
14.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Danis Tanović Berlinale Romi

Četrtek, 14. 2. 2013, 14.23

8 let

Danis Tanović v Berlinu: Resnična zgodba o Romih, ki nimajo časa za solze

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V tekmovalnem programu berlinskega filmskega festivala je bil prikazan tudi najnovejši film režiserja iz BiH Danisa Tanovića z naslovom Epizoda u životu berača željeza.

Film bosansko-hercegovskega režiserja, ki je za Nikogaršnjo zemljo prejel oskarja, temelji na resničnem dogodku in priča o odtujenosti in diskriminaciji sodobne bosansko-hercegovske družbe. Film pripoveduje o Nazifu, ki svojo družino preživlja s tem, da zbira in prodaja staro železo. Njegova žena Senada nekega dne spontano splavi in potrebuje zdravniško oskrbo, Nazif pa si zada, da bo storil vse mogoče, da ženi reši življenje.

Danis Tanović je skupaj z glavnimi igralci filma in drugimi člani filmske ekipe odgovarjal na vprašanja številnih mednarodnih novinarjev, ki so bili zelo zainteresirani za številne vidike filma, načine snemanja in sporočilo, ki ga ta film prinaša.

Resnični liki v filmu Režiser je poudaril, da v filmu ni igralcev, ampak so vsi resnični liki razen dveh zdravnikov. Razložil je tudi, kako je odšel v vas na območju Tuzle, kjer živi ta družina, in spremljal vsak dan njihovega življenja ter začel snemati, ko so bili dovolj sproščeni pred kamero. "Tudi sneg na koncu filma je resničen," je dodal.

"V to vas sem prišel kot človeško bitje, ne kot režiser. V moji državi Romi niso v najboljšem položaju, v boljšem položaju niso niti drugi narodi. Vojna se je v Bosni končala, v resnici pa se ni nikoli ustavila. Nimamo nobene strategije razvoja. U 80., ko sem bil mlajši, je bil svet veliko boljši. Danes se gibljemo v smeri črne luknje, "je dejal Tanović.

Poudarja, da je preživel dan s to družino. Najprej jih je bilo malce strah povedati svojo življenjsko zgodbo, vendar so na koncu le pristali.

Ljudje nimajo časa niti za solze "Ti ljudje nimajo časa, da se ozrejo za sabo. Zaljubil sem se v njih, ko sem videl, kako se spopadajo z življenjem. Gredo naprej, včasih nimajo časa niti za solze. To so ljudje, tako kot mi, ki se borijo za svojo družino in boljše življenje," je dejal.

Glavni igralec filma Nazif Mujić tudi poudarja, da film prinaša resnično zgodbo, ki se odvija v vasi na območju Tuzle. Izjavil je, da se je moral zelo potruditi, da je rešil življenje svoje žene, saj nobena zdravstvena ustanova ni želela prevzeti odgovornosti zanjo.

Ponosen Rom "Govoril sem jim, da je zadeva nujna. Nisem se sramoval, kdo sem in ne morem spremeniti barve svoje kože. Ponosen človek sem, živim svoje življenje in ni me sram, da sem Rom. Štiri leta vojne sem se boril v prvih bojnih vrstah in izgubil enega brata. Vedel sem, za kaj se borim, zdaj pa je moj edini cilj preživeti dan in nahraniti otroke," je dejal.

Glavna igralka filma Senada Alimanović je dodala, da je bila izkušnja zelo boleča, zato ne želi, da se komu kdaj zgodi kaj podobnega.

Poleg premiere v tekmovalnem programu bodo film v Berlinu prikazali še petkrat.

Film je nastal v produkciji SCCA/pro.ba in koprodukciji s producentskima skupinama Vertigo/Emotionfilm iz Slovenije in A.S.A.P Films iz Pariza.

Ne spreglejte