Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 12. 2013,
6.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

animirani filmi risanke

Sreda, 4. 12. 2013, 6.47

8 let

54 zanimivih dejstev o Disneyjevih animiranih filmih (tretji del)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nova kopica zanimivih drobtinic ...

Rešitelji (The Rescuers) – 1977

Glavna zlikovka filma naj bi bila prvotno Cruella De Vil iz 101 dalmatinca, a ker je bila v tistem času politika podjetja, da ne snemajo nadaljevanj, so lik spremenili. Trinajst let pozneje so politiko spremenili in posneli nadaljevanje Rešiteljev.

Lisjak in pes (The Fox and the Hound) – 1981

Poznejši režiserji Don Bluth (Skrivnost NIMH-a), John Lasseter (Svet igrač), Brad Bird (Ratatouille), Henry Selick (Coraline) in Tim Burton (Batman) so kot animatorji vsi sodelovali pri tem filmu.

Črni kotel (The Black Cauldron) – 1985

Gre za prvi Disneyjev film, ki si je zaradi temačne zgodbe in grozljivih podob prislužil oznako PG (ogled filma priporočajo le v spremstvu odraslih). Izkazal se je tudi za finančno polomijo, saj je zaslužil le 21 milijonov dolarjev pri proračunu 40 milijonov. Danes ima sicer nekakšen kultni status med privrženci Disneyja.

Veliki mišji detektiv (The Great Mouse Detective) – 1986

Pri animaciji kolesja znotraj londonskega Big Bena so prvič v animiranem filmu uporabili računalniško tehnologijo. Kolesje so ustvarili s pomočjo računalnika, ga natisnili, prenesli na animacijske celice in pobarvali.

Oliver in družba (Oliver & Company) – 1988

Ta mačje-pasji kolaž, ki se dogaja v New Yorku, je bil prvi Disneyjev film, za potrebe katerega so oblikovali oddelek za računalniško animacijo. To so uporabili pri oblikovanju newyorških stolpnic, za avtomobile, vlake in za skuter za prizor velikega pobega v podzemni železnici.

Mala morska deklica (The Little Mermaid) – 1989

Rak Sebastian bi moral v originalni različici govoriti z britanskim naglasom. K sreči so poskrbeli, da je bil jamajškega rodu. Z izjemno odpeto skladbo Pod morjem (Under the Sea) je film osvojil oskarja za najboljšo originalno pesem v filmu.

Rešitelji tam spodaj (The Rescuers Down Under) – 1990

Pred Reševanjem malega Nema je Disney svoje Rešitelje poslal na avstralsko celino. Gre za prvo sodelovanje studia s Pixarjem. V filmu so tudi prvič uporabili poseben računalniški animacijski postopek, imenovan CAPS. Petnajst let pozneje je Disney kupil studio Pixar.

Lepotica in zver (Beauty and the Beast) – 1991

Risarji so za Lepotico, pogumno in neodvisno žensko, črpali navdih iz legendarne igralke Katherine Hepburn, še posebej iz njene upodobitve Jo March v filmu Little Women iz leta 1933.

Aladin (Aladdin) – 1992

Za vlogo komičnega duha iz svetilke so, preden je vloga pripadla Robinu Williamsu, razmišljali o Eddieju Murphyju, Stevu Martinu in Johnu Candyju. Ustvarjalci so Williamsu pustili veliko prostora za improvizacijo in lik duha oblikovali okoli tega. Žal se pozneje studio in igralec nista mogla dogovoriti za nadaljnja sodelovanja in vloga duha je v filmskem nadaljevanju pripadla Danu Castellanetu (Simpsonovi).

Levji kralj (The Lion King) – 1994

Glas je kralju Mufasi posodil igralec James Earl Jones. Madge Sinclair je glasovno oživila njegovo živalsko partnerico Sarabi. Oba sta leta 1988 že upodobila kralja in kraljico, in sicer v komediji Eddieja Murphyja Coming to America.

Pocahontas – 1995

Film so zaradi izredno kompleksne animacijske tehnike snemali dolgih pet let. Žal je John Candy, ki bi moral v filmu upodobiti zgovornega purana, Pocahontasinega prijatelja, med produkcijo umrl. Njegov del so moral zato iz končnega izdelka umakniti.

Nadaljevanje jutri.

Ne spreglejte