Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 12. 2013,
13.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

animirani filmi risanke

Torek, 3. 12. 2013, 13.01

8 let

54 zanimivih dejstev o Disneyjevih animiranih filmih (prvi del)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ledeno kraljestvo je na pohodu. In zažiga. Pri kritikih in občinstvu.

Disney s 53. celovečerno risanko Ledeno kraljestvo (Frozen) doživlja nekakšen preporod. Menda tako uspešne risanke ni bilo vse od Lepotice in zveri (Beauty and the Beast) iz leta 1991.

Je studio, sinonim za čustvene in moralno obarvane celovečerne animirane filme, res na pragu nove renesanse? S tem v mislih smo se ozrli v preteklost, vse do leta 1937, ko je Walt Disney svetu predstavil prvi celovečerni animirani film Sneguljčico in sedem palčkov (Snow White and the Seven Dwarfs), ter pobrskali za zanimivimi kratkimi dejstvi o vsakem risanem filmu.

Sneguljčica in sedem palčkov (Snow White and the Seven Dwarfs) – 1937

Walt si je skupaj s kreativno ekipo izmislil več kot 50 različnih imen za palčke, preden so se odločili za sedem končnih poimenovanj (Glavko, Srečko, Kihec, Pikec, Godrnjavko, Tepko in Zaspanko). Med imeni so se znašli: Jumpy (Skokec), Hungry (Požerušček), Weepy (Cmera), Tubby (Bajsi), Helpful (Pomagavček), Awful (Smotko), Blabby (Čveka), Gabby (Blebetavček), Crabby (Tečko) in Flabby (Mlahavček).

Ostržek (Pinocchio) – 1940

Cliff Edwards, glas črička Jiminyja, je bil priljubljen pevec jazza, znan pod imenom Ukelele Ike. Pozneje je svoj glas posodil eni izmed vran v Slončku Dumbu ter v risanki odpel skladbo Ko vidim slona leteti (When I See an Elephant Fly).

Fantazija (Fantasia) – 1940

Ustvarjalna ekipa te risanke je sprva predlagala, da bi v Čarovnikovem vajencu nastopil palček Pikec iz Sneguljčice, a je Walt zahteval, da nastopi Miki Mišek, katerega priljubljenost je v tistem času precej upadla.

Slonček Dumbo (Dumbo) – 1941

Elizabeth Noyes Hand - Betty je posodila glas Dumbovi materi Jumbo in odpela za oskarja nominirano skladbo Moje dete (Baby Mine). Pozneje je v priljubljenem filmskem muzikalu Pojem v dežju (Singin' in the Rain) namesto Debbie Reynolds odpela dve pesmi.

Bambi – 1942

Da bi risarji natančno prikazali kretnje srnjaka, so dve živali iz zvezne države Main prepeljali v Disneyjeve studie, kjer so jih lahko umetniki v živo preučevali.

Saludos Amigos – 1943

Ameriški State Department je določil Walta Disneyja za južnoameriškega ambasadorja dobre volje, da bi kar nekaj tamkajšnjih vlad odvrnil od njihovih vezi z nacistično Nemčijo. Walt je s seboj odpeljal skupino animatorjev in rezultat te turneje je omenjena risanka.

The Three Caballeros – 1944

Clarence Nash - Ducky, ki je skoraj 50 let glasovno animiral Racmana Jako, je v tej risanki posnel še španski, portugalski in italijanski dialog tega priljubljenega junaka. Dialogov se je učil fonetično.

Make Mine Music – 1946

Ker je veliko Disneyjevih animatorjev ali služilo vojsko med drugo svetovno vojno ali snemalo filme z vojno tematiko, je moral studio izdati filmsko kompilacijo kratkih animiranih zgodb. Prvi prizor tega filma, The Martians and the Coys, je bil preveč nasilen in so ga iz končnega izdelka na koncu odstranili.

Fun and Fancy Free – 1947

Mickey in steblo fižola (Mickey and the Beanstalk) je bil prvotno mišljen kot celovečerni film, a so ga močno skrajšali in ga združili s kratkim filmom Bongo. Originalno sta zgodbo pripovedovala ventrilokvist Edgar Bergen in njegova lutka Charlie McCarthy, pozneje pa so ju nadomestili z animiranimi prizori, v katerih se je pojavil Ludwig Von Drake.

Melody Time – 1948

Ko so film leta 1998 izdali na videu, so del s Pacosom Billom znova zmontirali, saj so želeli odstraniti prizor, v katerem Bill kadi. Cigareto so digitalno odstranili, preoblikovali pa tudi besedilo pesmi. Na DVD-ploščku so nato predstavili originalno različico risanke.

Pustolovščine Ichaboda in gospoda Žabe (The Adventures of Ichabod and Mr. Toad) – 1949

Basil Rathbone v filmu pripoveduje zgodbo Veter v vrbah (The Wind in the Willows). Glas je posodil tudi Sherlocku Holmesu v filmu Veliki mišji detektiv (The Great Mouse Detective) iz leta 1986, čeprav so film izdali 20 let po njegovi smrti. Uporabili so namreč avdioposnetek, ki ga je posnel, tik preden je umrl.

Se nadaljuje jutri.

Ne spreglejte