Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 1. 2020,
6.55

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,41

1

Natisni članek

Billie Eilish Grammyji grammyji

Ponedeljek, 27. 1. 2020, 6.55

4 leta, 2 meseca

Grammyji 2020

18-letna Billie Eilish velika zmagovalka letošnjih Grammyjev #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,41

1

V Los Angelesu so v senci tragične smrti košarkarskega velikana Kobeja Bryanta podelili glasbene nagrade grammy. Največ, pet grammyjev je domov odnesla Billie Eilish.

Billie Eilish je na 62. podelitvi grammyjev postavila novo zgodovinsko prelomnico: je najmlajša med glasbeniki in prva ženska izvajalka, ki je odnesla nagrade v vseh štirih najprestižnejših kategorijah: najboljši debitant, album leta (When We All Fall Asleep, Where Do We Go?), pesem leta (Bad Guy) in posnetek leta (Bad Guy).

Billie Eilish | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Lizzo, ki je na podelitev prišla z največ nominacijami, je na koncu osvojila tri grammyje, med vidnejšimi zmagovalci je bil še Lil Nas X, ki je osvojil dve nagradi, med večjimi presenečenji večera (presenečen je bil tudi sam) pa je bil Tyler The Creator, ki je osvojil grammyja za najboljši rap album (IGOR).

Letošnja podelitev je bila sicer v senci dveh dogodkov, najprej obtožb o spolnih zlorabah in nadlegovanju ter vrsti nepravilnosti znotraj Ameriške diskografske akademije, ki jih je razkrila zdaj že nekdanja predsednica te organizacije Deborah Dugan.

Deborah Dugan
Trendi Tik pred podelitvijo grammyjev izbruhnil škandal

Da možje, ki odločajo o nominacijah in nagradah, ne upoštevajo raznolikosti v glasbi, je v nagovoru občinstva opozorila tudi voditeljica podelitve, pevka Alicia Keys. "Zavračamo negativno energijo, zavračamo stare sisteme, v naši raznolikosti želimo biti spoštovani in varni," je dejala, "lahko smo drugačni, lahko smo edinstveni."

Podelitev v "hiši" Kobeja Bryanta

Morda še večjo senco pa je na podelitev vrgla tragična nesreča helikopterja, ki se je zgodila jutro pred podelitvijo in v kateri je umrlo devet ljudi, med njimi košarkarski zvezdnik Kobe Bryant.

Kobe Bryant
Sportal Umrl je Kobe Bryant, umrl je del košarke

"Vsi smo noro žalostni, nikakor si nismo predstavljali, da bomo nocojšnjo podelitev začeli na ta način," je dejala Alicia Keys, "tukaj smo z zlomljenimi srci, v hiši, ki jo je zgradil Kobe." Podelitev je namreč potekala v Staples Centru, ki je med drugim domača dvorana Los Angeles Lakers, dolgoletnega Bryantovega kluba.

Glasbeni poklon Kobeju Bryantu z Alicio Keys in Boyz II Men:

Med glasbenimi nastopi večera je medtem izstopala izvedba uspešnice Old Town Road, za katero je Lil Nas X na oder ob Billyju Rayu Cyrusu, s katerim sta posnela to skladbo, povabil še južnokorejsko senzacijo BTS, pridružili so se jim tudi Diplo, Mason Ramsey in Nas.

Vse nagrajence letošnjih Grammyjev najdete tukaj.

Ne spreglejte