SiolNET. Trendi Film in TV
1,43

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Začel se je Liffe, ki letos prinaša skoraj sto filmov

1,43

termometer

28. Liffe
Foto: Mediaspeed

Z ljubezensko zgodbo med fantoma na italijanskem podeželju Pokliči me po svojem imenu v režiji Luce Guadagnina se je v Cankarjevem domu začel 28. Ljubljanski mednarodni filmski festival - Liffe. Med 97 filmi na sporedu je letos pet slovenskih, za nagradi pa se potegujeta manjšinski koprodukciji Moški ne jočejo in V modrino.

Programski direktor Liffa Simon Popek je napovedal, da bo v programu 28. festivala veliko novega, pa tudi starega: "Menim, da gre za zelo zanimivo, atraktivno ter geografsko in tematsko raznoliko ponudbo."

Festival so s preigravanjem znanih filmskih skladb odprli San Di Ego. Festival so s preigravanjem znanih filmskih skladb odprli San Di Ego. Foto: Mediaspeed

Zbrano občinstvo sta pozdravila Milena Zupančič in Radko Polič - Rac, legendarna igralca, nekdaj pa tudi zakonca. Nekaj šaljivih opazk sta namenila tudi svojemu nekdanjemu razmerju in Mileninemu zdajšnjemu možu Dušanu Jovanoviću, ki je sedel v prvi vrsti. Zbrano občinstvo sta pozdravila Milena Zupančič in Radko Polič - Rac, legendarna igralca, nekdaj pa tudi zakonca. Nekaj šaljivih opazk sta namenila tudi svojemu nekdanjemu razmerju in Mileninemu zdajšnjemu možu Dušanu Jovanoviću, ki je sedel v prvi vrsti. Foto: Mediaspeed

Milena Zupančič, Rade Šerbedžija in Radko Polič Milena Zupančič, Rade Šerbedžija in Radko Polič Foto: Mediaspeed

V tekmovalnem programu Perspektive bodo letos izjemoma prikazali 11 filmov, enega več kot ponavadi. Za vodomca se poteguje tudi koprodukcijski prvenec v Sarajevu rojenega režiserja Alena Drljevića Moški ne jočejo - v njem sta zaigrala Sebastian Cavazza in Primož Petkovšek -, kratkometražna koprodukcija V modrino v režiji Antonete Alamat Kusijanović pa je v igri za nagrado v kategoriji kratkih filmov.

Naberšnik, Burger in Biček v Predpremierah

Med Predpremierami bodo prikazani slovenski filmi Slovenija, Avstralija in jutri ves svet v režiji Marka Naberšnika, Ivan v režiji Janeza Burgerja ter Družina režiserja Roka Bička.

V sklopu Čarobno leto '67 bosta prikazana kultna slovenska celovečerca Grajski biki Jožeta Pogačnika in Na papirnatih avionih Matjaža Klopčiča. Posebna sklopa bosta posvečena novemu in klasičnemu francoskemu krimiču.

Poleg v ljubljanskih kinih si bo izbor filmov z Liffa mogoče ogledati še v Mariboru, Celju in Novem mestu. Dobitnike vodomca in drugih nagrad bodo razglasili 18. novembra na slavnostnem zaključku, ki ga bo zaznamovala projekcija Zabave v režiji Sally Potter.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 9
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin