Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 8. 2019,
12.25

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20

Natisni članek

TV Telekoma Slovenije Asghar Farhadi Penelope Cruz Javier Bardem triler

Četrtek, 15. 8. 2019, 12.25

4 leta, 6 mesecev

Že v videoteki DKino!

Vsi vejo (Todos lo saben/Everybody Knows)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20
Vsi vejo | Foto FIVIA – Vojnik

Foto: FIVIA – Vojnik

Oskarjevec Asghar Farhadi (Ločitev, Trgovski potnik) je svojo značilno mešanico psihološkega trilerja in družinske drame tokrat umesti v idilo španskega podeželja, glavni vlogi pa je zaupal zakoncema Penélope Cruz in Javierju Bardemu. Film je odprl 71. festival v Cannesu in bil nominiran za osem nagrad goya.

Francija, Italija, Španija │ 2018 │ 127 min. │ Psihološki dramatičen triler

R: Asghar Farhadi│ I: Penélope Cruz, Javier Bardem, Ricardo Darín, Inma Cuesta

IMDb: 7,0/10 │ Rotten Tomatoes: 97 % │ Uporabniki Googla: 83 %

Laura se po 14 letih vrne iz Buenos Airesa, kjer si je z možem Alejandrom ustvarila družino, v domačo vas blizu Madrida, da bi se udeležila sestrine poroke. Snidenje je nadvse prisrčno, znova pa se sreča s staro ljubeznijo Pacom, ki je zdaj poročen z učiteljico Beo.

Avgust na HBO
Trendi Avgust na HBO: serije in filmi št. 1

Ko nenadoma ugrabijo njeno najstniško hčerko Irene in ji prepovejo, da bi klicala policijo, se njena družina s tem strinja. Kmalu se začnejo vrstiti zemljiški spori, stare zamere in ugibanja o bogastvu, neizbežno pa je tudi razkrivanje družinskih skrivnosti.

Fotogalerija
1 / 7

"S svojimi filmi ne želim nujno nečesa sporočati. Če lahko gledalec iz kateregakoli dela sveta, kulture ali jezika, ki imajo povsem različne značilnosti, občuti empatijo do mojih likov, ne da bi jih poznal, če se lahko postavi v njihovo kožo, potem sem dosegel svoj cilj.

To je tisto, kar najbolj poudarjam pri slehernem filmu, kar tudi sam potrebujem in kar potrebuje današnji svet – empatijo do sočloveka, ki je zmožna presegati meje in kulture." Asghar Farhadi, režiser in scenarist filma

TV-priporočila: Filmi Charlize Theron
Trendi Južnoafričanka, ki si je pokorila Hollywood

"Uganka postane vznemirljivo napeta, vsako še tako neznatno odkritje podeli resnični podobi družine nove odtenke in razsežnosti. Nihče se ne more izogniti našemu sumu, a tudi ne sočutju." Emily Yoshida, Vulture


"Z eksplozivnim zvezdniškim nabojem Javierja Bardema in Penélope Cruz je Farhadi krepko povišal stave, hkrati pa je svojemu vznemirljivemu pripovednemu slogu našel najbolj dostopen žanr doslej – s suspenzom prežet kalup ugrabitvenega trilerja." Eric Kohn, IndieWire

Napovednik filma Vsi vejo:

Zanimivosti:

  • Vsi vejo je osmi celovečerec iranskega režiserja Asgharja Farhadija, njegov prvi špansko govoreči film in drugi film po Preteklosti (2013), ki ga režiser ni posnel v svoji domovini.
  • Vsi vejo | Foto: Farhadi je za mednarodno uspešnico Ločitev (2011) prejel več kot sedemdeset uglednih mednarodnih nagrad, med njimi tudi berlinskega zlatega medveda in oskarja za najboljši tujejezični film.
  • Režiser je odložil produkcijo tega filma, da bi se vrnil v Iran in tam posnel Trgovskega potnika (2016). Tega je Akademija prav tako nagradila z oskarjem za najboljši tujejezični film.
  • To je že peti skupni celovečerec Penélope Cruz in Javierja Bardema po filmih Pršut, pršut (1992), Ljubezen v Barceloni (2008), Svetovalec (2013) in Ljubiti Pabla (2017).
    Par je sicer poročen od leta 2010, oba pa se lahko pohvalita z oskarjem – Cruzova ga je prejela za stransko vlogo v romantični drami Ljubezen v Barceloni, Bardem pa za stransko vlogo v trilerju Ni prostora za starce (2007).
  • Vsi vejo | Foto: Vsi vejo je šele drugi film v španskem jeziku, ki je odprl filmski festival v Cannesu. Prvi je bil Slaba vzgoja (2004) Pedra Almodóvarja.
  • Farhadi je bil po zaslugi tega filma že tretjič nominiran za prestižno zlato palmo.
  • Film Vsi vejo je bil nominiran za osem nagrad goya, tudi v kategorijah najboljšega španskega filma leta, režije, izvirnega scenarija in glavne ženske ter moške vloge, vendar je na podelitvi španskih različic oskarjev ostal praznih rok.
Poletni oddih v videoteki DKino
Trendi Preživite vroče poletje ob dobrih filmih

 V videoteki DKino si oglejte tudi:

Trgovski potnik
Trendi Trgovski potnik (Forushande/The Salesman)
Bojevnica
Trendi Bojevnica (Kona fer í stríð/Woman at War)
Šepet nežne ulice
Trendi Šepet nežne ulice (If Beale Street Could Talk)
Ne spreglejte