Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 5. 2017,
9.44

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

TViN televizija film Oskarji oskar Cannes iranski film Asghar Farhadi DKino Telekom Slovenije

Petek, 19. 5. 2017, 9.44

6 let, 6 mesecev

Že v videoteki DKino!

Trgovski potnik (Forushande/The Salesman)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Trgovski potnik

Svobodna priredba gledališke igre Smrt trgovskega potnika Arthurja Millerja, s katero iranski režiser Asghar Farhadi mojstrsko oriše stanje duha v državi. Prejemnik tujejezičnega oskarja in največkrat nagrajen film lanskega Cannesa!

Iran, Francija/2016/118 min.
Režija: Asghar Farhadi
Igrajo: Shahab Hosseini, Taraneh Alidoosti, Babak Karimi, Mina Sadati, Farid Sajjadihosseini
Žanr: Drama
Ocena IMDb: 8,0/10

Rana in Emad sta srečen srednjerazredni par v Teheranu. On je učitelj, ona ostaja doma, razmišljata tudi o potomstvu. Oba sta člana polprofesionalne gledališke skupine, ki na oder postavlja klasično igro Smrt trgovskega potnika Arhurja Millerja, v kateri Emad igra vlogo neuspešnega trgovca, Rana pa vlogo njegove žene.

Ravno ko predstava doživlja prve izvedbe, mora par zapustiti svoje stanovanje, saj se celotna zgradba zaradi gradbenih napak ruši pod svojo težo. Ko sta se prisiljena preseliti v novo stanovanje, incident s prejšnjo podnajemnico grozi, da jima bo trajno spremenil življenje.


Trgovski potnik | Foto:


"Smrt trgovskega potnika je zelo kompleksna igra, ki ponuja številne možnosti branja. Najpomembnejša razsežnost je družbena kritika zgodovinskega obdobja, ko je nenadno preoblikovanje urbane Amerike povzročilo razpad določenega družbenega razreda.

Celotna kategorija ljudi, ki se niso bili sposobni prilagoditi tej strmi modernizaciji, je bila strta. V tem smislu igra močno odzvanja v trenutnem položaju moje države.

Stvari se spreminjajo z vrtoglavo hitrostjo, ali se prilagodiš ali pa podležeš. Družbena kritika v osrčju igre je v naši državi danes še vedno tehtna." Asghar Farhadi, režiser in scenarist filma


V videoteki DKino si oglejte tudi: Jaz, Daniel Blake (I, Daniel Blake)


"Farhadijeva formalna sopostavitev težkih, kompleksnih prizorov iz resničnega življenja filmskega para ter izsekov iz uprizoritve drame Arthurja Millerja z njenim formaliziranim prikazom čustev je gledalcu v užitek in vzbuja občudovanje. Umazani realizem in tragedija klasičnih proporcev si stojita bok ob boku." Peter Bradshaw, The Guardian


"Trgovski potnik lepo prikaže komercialno veščino Asgharja Farhadija, da iz svoje precizno umerjene pripovedi izlušči različne odtenke moralnih stališč; tudi tokrat daje prednost ženskemu gledišču, ne da bi se z njim v celoti poistovetil ali ga poskušal raziskati." Jonathan Rosenbaum, Film Comment


Trgovski potnik | Foto:


Zanimivosti:

• Pet dni po razglasitvi nominacij za oskarje je Asghar Farhadi sporočil, da se ne bo udeležil prireditve zaradi Trumpove prepovedi vstopa Irancev v ZDA.

Oskarja za najboljši tujejezični film je v njegovem imenu sprejela iransko-ameriška inženirka in podjetnica Anousheh Ansari. Ta je med zahvalnim govorom prebrala režiserjevo izjavo, v kateri je Farhadi kritiziral Trumpov nehuman zakon.

• To je po filmih Darbareye Elly (2009), Ločitev (2011) in Preteklost (2013) že četrti Farhadijev celovečerec, ki ga je Iran predlagal kot kandidata za tujejezičnega oskarja. Vse, z izjemo prvega, je Akademija uvrstila med končnih pet nominirancev, kipec pa je podelila še Ločitvi.

• Film je prejel nagradi za najboljši scenarij in najboljšega igralca (Shahab Hosseini) na festivalu v Cannesu, potegoval pa se je tudi za prestižno zlato palmo.

• Farhadija je projekt tako prevzel, da je prekinil špansko produkcijo, v kateri igrata Penélope Cruz in Javier Bardem, ter odletel v domač Iran, kjer je posnel Trgovskega potnika.


Napovednik filma Trgovski potnik:


Videoteka DKino na televiziji Telekoma Slovenije: programsko mesto 5.

Film je na voljo tudi v spletni videoteki DKino na www.tvin.si.


Ne spreglejte