SiolNET. Trendi TV Telekoma Slovenije
0,03

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Že v videoteki DKino!

Šepet nežne ulice (If Beale Street Could Talk)

0,03

termometer

Šepet nežne ulice | If Beale Street Could Talk © 2018 Sony Pictures Television Inc. All Rights Reserved. | Foto:
If Beale Street Could Talk © 2018 Sony Pictures Television Inc. All Rights Reserved.

Z oskarjem nagrajeni režiser Mesečine Barry Jenkins je s priredbo istoimenskega romana Jamesa Baldwina ustvaril še en pretanjen in presunljiv portret temnopolte Amerike, tokrat umeščen na ulice Harlema v sedemdesetih letih. Oskar in zlati globus za najboljšo igralko v stranski vlogi (Regina King).

ZDA │ 2018 │ 114 min. │ Romantična drama

R: Barry Jenkins│ I: Kiki Layne, Stephan James, Regina King, Teyonah Parris

IMDb: 7,2/10 │ Rotten Tomatoes: 95 % │ Uporabniki Googla: 86 %

Harlem v 70. letih prejšnjega stoletja. Tish in Fonny sta mlad in zaljubljen temnopolti par. Sveže sta zaročena in pričakujeta prvega otroka, ko se njuno umirjeno in upanja polno življenje obrne na glavo.

Filmska parada ponosa Trendi Velika filmska parada ponosa

Fonny je namreč obtožen posilstva in pristane za zapahi. Noseča Tish je odločena dokazati njegovo nedolžnost in oprati njegovo ime, oporo pa najde v harlemski skupnosti.

1 / 10
2 / 10
3 / 10
4 / 10
5 / 10
6 / 10
7 / 10
8 / 10
9 / 10
10 / 10

"Kot je nepozabno dokazal že z Mesečino, je Barry Jenkins osupljiv vizualni stilist in hkrati pripovedovalec omamne čustvene silovitosti, ki je zmožen svojim likom podeliti brezdanjo globino, nič manjkrat z nemim pogledom kot z besedami.

Z enakimi vrlinami se ponaša tudi sijajna priredba romana Šepet nežne ulice." David Rooney, The Hollywood Reporter

Mesečina Trendi OCENA FILMA: Mesečina

"Čeprav Barry Jenkins z vsakim novim filmom še bolj razgrne svoje platno, nikoli ne izgubi izostrenega občutka za čutna, intimna sanjarjenja, ki predstavljajo temelj njegovih vizualno čudovitih dram. /…/

Priredba romana Jamesa Baldwina morda res ni tako brezšivna kot z oskarjem nagrajena Mesečina, toda še vedno gre za ganljivo in omamno izkušnjo, ki ji uspe ubesediti nekaj neizrekljivega o vsakdanjem življenju." Tim Grierson, Screen Daily

Napovednik filma Šepet nežne ulice:

Zanimivosti:

  • Ameriško združenje filmskih kritikov in Ameriški filmski inštitut sta Šepet nežne ulice uvrstila na seznama desetih najboljših filmov leta 2018.
  • Šepet nežne ulice | Foto: Film Barryja Jenkinsa je prejel številna druga priznanja, med njimi tudi oskarja in zlati globus za najboljšo igralko v stranski vlogi (Regina King). Za oskarja se je potegoval še v kategorijah najboljšega prirejenega scenarija in najboljše izvirne filmske glasbe (Nicholas Britell), za zlata globusa pa v kategorijah najboljše drame in najboljšega scenarija.
  • Prvi napovednik filma je izšel 2. avgusta 2018, na dan, ko bi avtor knjižne predloge James Baldwin dopolnil 94 let. Baldwin je sicer osrednja osebnost za oskarja nominiranega dokumentarca Nisem tvoj zamorec (2016), ki si ga prav tako lahko ogledate v videoteki DKino.
  • Šepet nežne ulice | Foto: Barry Jenkins in direktor fotografije James Laxton sta se pri osvetljavi zgledovala po delih temnopoltega ameriškega umetnika in fotografa Roya DeCarave, saj sta "želela prevesti Baldwinov jezik in harlemsko čisto energijo v vizualno pisanje in fotografijo".
  • Jenkins je odločitev za priredbo Baldwinovega romana pojasnil z naslednjimi besedami:
    "Šepet nežne ulice sem izbral, ker menim, da ta roman bolj kot katerokoli drugo delo predstavlja popolno mešanico Baldwinove dvojne obsesije z romantično ljubeznijo in družbeno kritiko; ker gre za prikaz ljubezni, ki je tako čuten, kot je ostra njegova kritika sistemske krivice."
Premieri velikih TV-poslastic za ljubitelje grozljivk Trendi Premieri velikih TV-poslastic za ljubitelje grozljivk

 V videoteki DKino si oglejte tudi:

Črni KKKlanovec Trendi Črni KKKlanovec (BlacKkKlansman) Nisem tvoj zamorec (I Am Not Your Negro) Trendi Nisem tvoj zamorec (I Am Not Your Negro) Zvezda je rojena Trendi Zvezda je rojena (A Star Is Born)

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin