Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 2. 2019,
14.58

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

Natisni članek

TV Telekoma Slovenije John David Washington Adam Driver Spike Lee biografski film

Torek, 12. 2. 2019, 14.58

3 leta, 8 mesecev

V videoteki DKino!

Črni KKKlanovec (BlacKkKlansman)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13
Črni KKKlanovec | BlacKkKlansman © 2018 Universal Pictures. All Rights Reserved.

BlacKkKlansman © 2018 Universal Pictures. All Rights Reserved.

Vizionarski režiser Spike Lee in producent Jordan Peele (Zbeži!) predstavljata neverjetno resnično zgodbo o temnopoltem policistu, ki se je v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja uspešno infiltriral v rasistično združbo kukluksklan. Šest nominacij za oskarja in velika nagrada žirije v Cannesu!

ZDA │ 2018 │ 129 min. │ Biografska kriminalna komična drama

R: Spike Lee│ I: John David Washington, Adam Driver, Alec Baldwin, Topher Grace

Ocena IMDb: 7,5/10 │ Rotten Tomatoes: 95 % │ Uporabniki Googla: 92 %

Zgodnja sedemdeseta leta v ZDA, čas velikih družbenih nemirov. Medtem ko se boj za enakost in državljanske pravice vse bolj razplamteva, Ron Stallworth postane prvi temnopolti detektiv policijske enote v Colorado Springsu, ker ga sprejmejo z nezaupanjem in odkrito sovražnostjo.

Zelena knjiga
Trendi Oskarji 2019: najboljši film je Zelena knjiga, največ kipcev za Bohemian Rhapsody #video

Toda Stallworth je odločen, da si ustvari dober sloves, pridobi spoštovanje kolegov in naredi nekaj dobrega za svojo skupnost. S pomočjo partnerja judovskih korenin se poda na nevarno misijo – infiltrirala se bosta v kukluksklan, da bi razkrila grozodejstva te zloglasne združbe.

Fotogalerija
1 / 10

"Hudiča, film je tako 'mainstreamovski', da se zdi, kot bi šlo za rojstvo franšize. Toda ravno zato, ker nagovarja množično občinstvo, je ta smešni in upravičeno razjarjeni ameriški film tako silovit." David Ehrlich, IndieWire

Oskar: najboljši prirejen scenarij.

Nominacije za oskarja (5): najboljši film, režija, igralec v stranski vlogi (Adam Driver), filmska montaža in izvirna filmska glasba (Terence Blanchard).

"Nič ne preseneča, da je režiser Spike Lee za svojo resničnostno dramo raje izbral macolo kot skalpel, toda njegov pravičniški gnev spremlja zrel in skrben premislek, ki podeli filmu srdito težo zgodovine." Tim Grierson, Screen International

Oskarji 2019 v videoteki DKino
Trendi Oglejte si letošnje oskarjevce in nominirance za zlate kipce

Napovednik filma Črni KKKlanovec:

Zanimivosti:

  • Oskarjevski scenarij, pod katerega so se podpisali Spike Lee in trije drugi scenaristi, temelji na leta 2014 izdani avtobiografiji Black Klansman, v kateri Ron Stallworth opisuje svojo izkušnjo z infiltracijo v kukluksklan.
  • Scenaristi so zgodbo iz leta 1979 prestavili v leto 1972. To je Spiku Leeju omogočilo, da se je navezal na takratni trend bleksploatacijskih filmov in na kampanjo za ponovno izvolitev predsednika Nixona, ki jo je podprl KKK.
  • Črni KKKlanovec | Foto: Film so premierno predvajali na lanskem filmskem festivalu v Cannesu, kjer je Spike Lee prejel veliko nagrado žirije, občinstvo pa ga je po projekciji nagradilo s šestminutnimi stoječimi ovacijami.
  • Film je prispel v ameriške kinematografe 10. avgusta 2018, na prvo obletnico shoda desničarskih, nacističnih in rasističnih skupin v mestecu Charlottesville.
    Režiser se je na shod, na katerem je bila umorjena Heather Heyer, navezal v sklepnem dejanju filma, za kar je pridobil soglasje žrtvine mame Susan Bro.
  • Resnični Ron Stallworth med telefonskimi pogovori svojega glasu ni pretvoril v "belskega", saj bi s tem povečal možnosti za morebitne napake. Ko je svoje policijske kolege vprašal, v čem se njegov glas razlikuje od njihovih, ni dobil odgovora.
  • Črni KKKlanovec | Foto: Igralec Topher Grace je v intervjuju za IndieWire pojasnil, da ga je upodobitev nekdanjega vodje kukluksklana Davida Duka privedla v depresijo.
    Iz nje se je izkopal tako, da je Jacksonovo trilogijo Hobit premontiral v en dvourni film.
  • Sloviti oče glavnega igralca Johna Davida Washingtona, dvakratni oskarjevec Denzel Washington, je z režiserjem Spikom Leejem posnel štiri celovečerce.
  • John David Washington se je v igralske vode podal šele pred nekaj leti.
    Pred tem je bil profesionalen igralec ameriškega nogometa, na velikem platnu pa je debitiral z vlogo šestletnega učenca v Leejevem Malcolmu X (1992). V tem filmu sta igrala tako njegov oče kot njegova babica Lennis Washington.
  • Črni KKKlanovec | Foto: Eden od producentov filma, režiser in scenarist grozljivke Zbeži! (2017) Jordan Peele, je na lanski podelitvi oskarjev slavil v kategoriji najboljšega izvirnega scenarija.
  • Spike Lee je leta 2015 prejel častnega oskarja za življenjsko delo.
    Pred tem je bil dvakrat nominiran za to nagrado, prvič za najboljši izvirni scenarij za igrani film Naredi pravo stvar (1989) in drugič za najboljši celovečerni dokumentarec Štiri deklice (1997), letos pa se za kipec poteguje v treh kategorijah – za najboljši film, najboljšo režijo in najboljši prirejeni scenarij.
Spike Lee
Trendi Ob razglasitvi najboljšega filma je jezno odvihral iz dvorane #video

 V videoteki DKino si oglejte tudi:

 

 

 

Teža prepričanj
Trendi Teža prepričanj (Burden)
Samo milost
Trendi Samo milost (Just Mercy)
Koža
Trendi Koža (Skin)
Ne spreglejte