Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Marjan Žlogar

Sreda,
22. 11. 2017,
16.38

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

infografika Vojna zvezd Planet TV igrače igralec prihodki knjige franšiza

Sreda, 22. 11. 2017, 16.38

6 let, 4 mesece

Vojna zvezd: galaktična bitka med dobrim in zlom, ki je prinesla 32 milijard evrov

Marjan Žlogar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53
Igračke Vojna zvezd | Foto Reuters

Foto: Reuters

Sama prodaja vstopnic je po višini šele tretji vir prihodka tretje najbolj dobičkonosne filmske franšize vseh časov Vojna zvezd. Disney je samo s prodajo vstopnic od dveh filmov skoraj pokril stroške odkupa pravic od avtorja Georgea Lucasa.

V pričakovanju najnovejšega filma iz franšize Vojne zvezd smo pregledali, kakšni so zaslužki franšize in katerih je deset najbolj dobičkonosnih filmskih franšiz vseh časov.

Največji zaslužek prinesla prva Disneyjeva izvedba

Ustvarjalec franšize Vojna zvezd George Lucas je imel že v začetku zamisel narediti franšizo, sestavljeno iz devetih delov, a je po šestih posnetih filmih pravice prodal studiu Disney. Ta je s svojim prvim filmom v seriji in skupno sedmim v franšizi poskrbel za rekorden izkupiček od prodaje vstopnic. Poleg tega je omenjeni film Sila se prebuja postal tudi mednarodno najbolj obiskan Disneyjev film, to je film z najvišjim izkupičkom od prodaje vstopnic.

Film z naslovom Sila se prebuja je z 1,7 milijarde evrov prihodkov od vstopnic prinesel še enkrat višji zaslužek od po zaslužku najbližjega zasledovalca. Gre za film, ki je še danes najboljši v ZDA (pred Avatarjem in Titanikom) glede na izkupiček od prodanih vstopnic. Proračun za produkcijo omenjenega filma je znašal 260 milijonov evrov.

Največji razlog za tak uspeh gre iskati v dolgem premoru med šestim in sedmim filmom v seriji, med katerima je preteklo deset let. Filmska franšiza si je sčasoma ustvarila veliko bazo privržencev, če ne že celo častilcev kulta Vojne zvezd. Ti so po desetih letih čakanja poskrbeli, da je v prevelikem navalu marsikateri gledalec moral ogled nove vesoljske pustolovščine za kakšen dan preložiti.

Njegov naslednik Rogue One: Zgodba vojne zvezd je prinesel polovico manjši zaslužek. Pri njem je bilo nekaj osipa gledalcev tudi zato, ker gre za prvi film, ki ni nadaljevanje zgodbe. Disney je posnel postransko zgodbo serije in tako odprl neskončno novih možnosti za nove filme v franšizi Vojne zvezd. Glede na njen skoraj 900-milijonski izkupiček od prodanih vstopnic se za nove stranske zgodbe ni bati.

Izmed prvih treh posnetih filmov, ki so sicer v zgodbi po vrsti med četrtim in šestim filmom, je največ od prodanih kinovstopnic prinesel prvi film v zgodbi (4. epizoda: Novo upanje). Glede na sam zaslužek je bil najmanj gledan film zadnji v seriji (6. epizoda: Jedijeva vrnitev).

 

Tretjino zaslužka prinesle igrače

Uradna prodaja igrač je franšizi prinesla več kot 10 milijard evrov prihodkov, več od samih vstopnic sta franšizi prinesli tudi izposoja in prodaja medijev (VHS-kaset, DVD-jev in drugih digitalnih oblik). Samo v letu 2016 je s prodajo igrač lastnikom v malho kapnilo dodatnih 1,3 milijarde evrov. Tudi prodaja knjig, videoiger, raznih artiklov, licenc in izdelava risane serije Vojna klonov so skupno prinesli še enkrat toliko kot sama prodaja vstopnic.

Serija je Lucasa izstrelila na Forbesovo lestvico najbogatejših

Ustvarjalec serije George Lucas si je prvotno zamislil, da bo posnel devet delov serije, a si je po šestih posnetih filmih premislil. Prihodki od filmov in prodaja licence studiu Disney sta glavna razloga, da je Lucas danes z ocenjeno vrednostjo 4,4 milijarde evrov uvrščen na 118. mesto Forbesove lestvice najbogatejših.

Disney s prvima filmoma skoraj pokril stroške nakupa franšize

Disney je odkupil pravice za franšizo od Lucasa v letu 2012, ko je zanje v denarju in delnicah odštel današnjih 3,5 milijarde evrov. Prva dva filma pod njihovim vodstvom sta samo od prodanih vstopnic po svetu skupno prinesla tri milijarde evrov prihodkov. Če upoštevamo še vse prej naštete dodatne vire prihodkov, je Disney že danes skoraj pokril stroške nakupa. Poleg tega ima pred sabo še dva iz vnaprej predvidene serije devetih delov in neskončno obzorje stranskih zgodb.

Pred Vojno zvezd tri franšize

Glede na prodajo vstopnic je serija Vojna zvezd z do zdaj osmimi posnetimi filmi na tretjem mestu med vsemi franšizami. Skoraj milijardo evrov več je v blagajno prineslo devet filmov v franšizi Harry Potter. Najuspešnejša je franšiza Marvel Cinematic Universe, v okviru katere je bilo predvajanih 17 filmov. Med njimi so glede na izkupiček najuspešnejši Maščevalci (The Avengers), Iron Man 3 in Kapitan Amerika.

Pred ogledom novega nadaljevanja o galaktičnih vojnah ste vabljeni, da si ogledate dozdajšnje filme iz serije na Planet TV vsako soboto ob 20. uri.

 

Ne spreglejte