Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 9. 2022,
8.49

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,47

12

Natisni članek

otroci istospolni lezbijke risanka Pujsa Pepa

Četrtek, 8. 9. 2022, 8.49

1 leto, 7 mesecev

V risanki Pujsa Pepa predstavili prvi istospolni par

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,47

12

Risanka Pujsa Pepa je zagotovo ena najbolj prepoznavnih in priljubljenih risank na svetu. Na sporedu je že od leta 2004, prvič pa so predstavili istospolni par, kar je med starši otrok sprožilo burne razprave.

Med epizodo z naslovom Družine, ki so jo v Združenem kraljestvu že predvajali, so predstavili Pepino prijateljico, polarno medvedko Penny, ki ima dve mami. Med risanjem portreta svoje družine je Penny pujsi Pepi pojasnila, da ima dve mami: "Ena mama je zdravnica, druga pa kuha špagete."

Trendi Slovenski vplivnici dobili hčerko #foto

Novost uvedli po peticiji, za katero so zbrali skoraj 24 tisoč podpisov

Risanka, ki sta jo ustvarila britanska animatorja Mark Baker in Neville Astley, je na sporedu že od leta 2004. Prvič v 18-letni zgodovini pa so predstavili istospolni par. 

Novost so uvedli po peticiji, ki so jo pred dvema letoma ustvarili na spletu in je zahtevala "istospolno starševsko družino v Pujsi Pepi". Zanjo so zbrali skoraj 24 tisoč podpisov. Avtorji peticije so navedli, da si otroci, ki gledajo Pujso Pepo, zapomnijo marsikaj: "Izključitev istospolnih družin jih bo naučila, da so normalne le družine z enim staršem ali dvema staršema različnih spolov, kar zanje ni dobro."

Robbie de Santos, direktor komunikacij in zunanjih zadev pri dobrodelni organizaciji za pravice LGBT Stonewall, je uvedbo istospolne družine opisal kot fantastično. "Številni otroci, ki gledajo risanko, imajo dve mami ali dva očeta, zato bo staršem in otrokom pomenilo veliko, da so njihove izkušnje predstavljene tudi v risanki," je povedal za BBC.

Trendi Vplivnica iskreno o hčerki: Spraševala sem se, ali jo bom sploh imela rada

Burne razprave na družbenih omrežjih

Pujsa Pepa sicer ni prva risanka, ki prikazuje istospolni par. Ameriška risanka Arthur, ki je namenjena otrokom, starim od štiri do osem let, je že leta 2019 prikazala istospolno usmerjeno poroko. Drugi podobni risanki sta še Adventure Time in Steven Universe, ki pa sta namenjeni otrokom, starejšim od deset let. 

Se je pa po koncu epizode Pujse Pepe, v kateri so predstavili istospolni par, na družbenih omrežjih razvnela burna razprava o predstavitvi takšne družine. "Istospolni par v Pujsi Pepi ... Ali niso otroške oddaje samo za otroke?" je zapisal eden izmed uporabnikov Twitterja, drugi pa se z njim ni strinjal: "No, kaj pa veš? Moji otroci so v risanki videli istospolni par in ni bilo konec sveta."

kozmoblisk
Trendi Zaradi poljuba med ženskama prepovedali novo Disneyjevo risanko
Ne spreglejte