Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 7. 2013,
12.09

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ryan Gosling Nicolas Winding Refn nasilje

Petek, 19. 7. 2013, 12.09

8 let, 3 mesece

Ryan Gosling: Film Samo bog odpušča deluje kot droge

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kontroverzni film, v katerem sta moči znova združila Ryan Gosling in režiser Nicolas Winding Refn, lahko po igralčevih besedah zadane dobro ali pa tudi slabo. K nam prihaja 31. julija.

Film, v katerem bomo v sklopu filma pod zvezdami na Ljubljanskem gradu 31. julija predpremierno tudi pri nas videli Ryana Goslinga, je do zdaj med kritiki izzval precej nasprotujoče odzive. Gre namreč za krvi poln in nekonvencionalen kriminalen triler, ki se dogaja v bangkoškem podzemnem svetu boksarskih klubov in bordelov. Kot pišejo kritiki, visoko stiliziran film zaznamuje malo dialogov ter srhljivi prizori mučenja in prelivanja krvi, ki niso za vsakogar.

"Ta film deluje precej podobno kot droge," je pred ameriško premiero filma razmišljal Gosling. "Lahko te zadane dobro, lahko pa tudi slabo." Za ljubitelje Refnovega fetišiziranega ultra nasilja Film Samo bog odpušča, ki ga je napisal in režiral danski ustvarjalecNicolas Winding Refn, je luč sveta prvič ugledal na majskem filmskem festivalu v Cannesu – tam je med nekaterimi kritiki vzbudil ogorčenje, nekateri so celo zapustili dvorano, spet drugi pa so bili navdušeni nad njegovimi umetniškimi odlikami. The Hollywood Reporter je film na primer opisal kot "grozeče atmosferično delo, ki ne bo razočaralo ljubiteljev fetišiziranega ultra nasilja, značilnega za Nicolasa Windinga Refna", medtem ko je Peter Deburge za Variety zapisal, da gre za "prasko neprimerljivega sloga in minimalne substance". Keith Uhlich je v reviji Time Out New York razmišljal, da Refn "očitno misli, da s tem resno preveč sproduciranim šundom posreduje nekaj globokega".

Jessica Kiang je za Indiewire med drugim zapisala, da Samo bog odpušča ni film, na katerega smo upali, temveč film za katerega smo prosili. Dodala je tudi, da film ni imel možnosti, da bi nas tako močno presenetil kot režiserjevo prejšnje delo Vozi!.

In ravno film Vozi!, v katerem sta Goslin in Refn sodelovala prvič, je razlog za tako visoka pričakovanja – leta 2011 je namreč s svojo iskreno mešanico surovosti, estetike, eksistencializma in romantike obveljal za eno največji presenečenj tistega leta. Še več, Refn si je si je zanj v Cannesu prislužil nagrado za najboljšo režijo.

Nasilni ton filma le del komunikacije "Z Nicolasom se si spet želel sodelovati," je po poročanju Reutersa dejal Gosling in dodal, da je izjemno nasilni ton filma "del jezika, ki ga režiser uporablja pri komuniciranju."

Dvaintridesetletni Gosling se je v filmu Samo bog odpušča prelevil v Juliana, ki v Bangkoku z bratom vodi boksarski klub, ki pa je le krinka za posle z mamili. Ko brata ubijejo, iz Amerike prispe njuna mati, glava velike kriminalne organizacije, in besna zahteva maščevanje. A Julian se mora najprej soočiti s skrivnostnim policistom Changom ...

Gangsterska oblačila Julianove mame si je nadela britanska igralka Kristin Scott Thomas, ki jo sicer najbolj poznamo po vlogah ošabnih, finih žensk, na primer v filmih Štiri poroke in pogreb ter Angleški pacient.

"Nasilje je zelo pretresljivo, a gre več kot samo za fizično, krvavo nasilje polno posebnih učinkov," je dejala v ene od intervjujev. "Tudi zgodba o odnosu med mamo in sinom je sama na sebi zelo nasilna in vznemirljiva. Kot da bi vstopil v nočno moro. Potegne te vase in se s teboj poigra. Mislim, da gre za zelo močan film."

Gosling, ki mu je v času svoje kariere uspelo pridobiti že kulten status, je obenem povedal tudi, da je Refn film posnel v kronološkem zaporedju in da ga v primerjavi s filmom Vozi! manj kot zgodba zaznamuje izkušnja.

Ne spreglejte