Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 4. 2024,
11.22

Osveženo pred

2 tedna, 5 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

grožnje šola nasilje Boštjan Poklukar

Sreda, 10. 4. 2024, 11.22

2 tedna, 5 dni

Učenec iz Lendave v šolo prinesel plinsko pištolo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83
varnostnik, varovanje | Med šolniki, starši in učenci je ta teden po obvestilu policije, da so zaradi spletne objave z grožnjo napada šole pozvali k previdnostnim ukrepom, sicer završalo. Šole so uvedle različne ukrepe, ministrstvo jim je na pomoč priskočilo z nasveti. Policija je povečala prisotnost okoli šol.  | Foto STA

Med šolniki, starši in učenci je ta teden po obvestilu policije, da so zaradi spletne objave z grožnjo napada šole pozvali k previdnostnim ukrepom, sicer završalo. Šole so uvedle različne ukrepe, ministrstvo jim je na pomoč priskočilo z nasveti. Policija je povečala prisotnost okoli šol. 

Foto: STA

Po poročanju Televizije Slovenija so z Dvojezične osnovne šole 1 Lendava sporočili, da je nek učenec v šolo prinesel plinsko pištolo brez nabojev. To je po pogovoru predal svetovalni delavki. Pouk na šolah je sicer danes potekal kot običajno. Na nekaterih šolah so zaradi nedavne grožnje z nasiljem okrepili varovanje. Poleg tega so se učitelji z učenci pogovarjali o aktualnem dogajanju in morebitnih strahovih. Na nekaterih šolah je predvidoma zaradi grožnje nekoliko manj učencev kot običajno. Policija je včeraj in danes sicer prejela nekaj prijav o domnevnih grožnjah šolam, a v nobenem primeru niso potrdili namere iz spletne objave. 

Policija, ki je v teh dneh okrepila prisotnost v okolici šol, je medtem glede groženj, ki so povezane z današnjim dnem, na Facebooku med drugim zapisala:

- Staršem svetujemo, da v prihodnjih dneh predvsem ostanejo mirni in nadaljujejo z običajno dnevno rutino, opazujejo svoje otroke, se z njimi pogovarjajo, jim svetujejo.

- Če kdorkoli prepozna nenavadno obnašanje otrok ali katerih drugih oseb, povezanih v ali izven šolskega okolja, naj o tem takoj obvesti policijo na številko 113 ali najbližjo policijsko postajo, lahko tudi anonimno na št. 080 1200.

Ponekod manj učencev kot običajno 

Ravnateljica Osnovne šole Tabor I Maribor Martina Rajšp je za STA dejala, da je na njihovi šoli, ki jo obiskuje okoli 600 učencev, nekoliko manj otrok kot običajno. Ocenila je, da manjka približno tretjina učencev. Odsotnost nekaterih otrok je bila napovedana zaradi muslimanskega praznika, nekaj otrok pa po oceni ravnateljice verjetno manjka zaradi objav o grožnji z nasiljem na eni od osnovnih šol v zadnjih dneh.

Martina Rajšp je še dejala, da delo na šoli poteka normalno in v okviru načrtovanih dejavnosti, so se pa učitelji z otroki dodatno pogovarjali o dogajanju, strahovih in počutju, prav tako so s tem povezane teme vnovič obravnavali v kolektivu. "Je pa v šoli vzdušje ta trenutek zelo dobro, zelo pozitivno," je STA povedala ravnateljica, ki je s pomočnico dopoldne obiskala vse učilnice.

Ravnateljica Osnovne šole Lava v Celju Marijana Kolenko je dejala, da so z učitelji dogovorjeni, da pouk izvajajo kot običajno, so pa pozornejši na počutje otrok. "Menim, da dobro in umirjeno kljubujemo vzdušju v okolju. Šolo imamo vedno zaklenjeno, informatorka pa skrbi za vstope v šolo. Prav tako smo okrepili dežurstvo učiteljev. Pouk normalno teče tudi v učilnici na prostem. Starše smo pomirili in sem zelo vesela, da nam zaupajo in so otroci v šoli. Želim, da tako tudi ostane," je dejala Marijana Kolenko. "Ugotavljam, da učenci krasno delajo in se sproščeno učijo," je še dodala.

Tudi pouk na Prvi osnovni šoli Slovenj Gradec poteka normalno, so pa izvedli dodatne razredne ure, na katerih so se pogovarjali o občutkih glede dogajanja in objav v medijih, je za STA povedala ravnateljica šole Lidija Konečnik Mravljak. Varnostni ukrepi na šoli so danes enaki kot vse ostale dni, kar pomeni, da imajo vhode v šolo zaklenjene, so pa v teh dneh na dogajanje na šoli nekoliko pozornejši.

Lidija Konečnik Mravljak je še pojasnila, da so učitelji otrokom ponovno povedali, da lahko vedno poiščejo pomoč pri zaposlenih na šoli in da je šola varno okolje, da se morajo v šoli tako tudi počutiti in da bodo učitelji za to poskrbeli. "To so vsebine, s katerimi se na razrednih urah vseskozi pogovarjamo," je dodala.

Tudi na Osnovni šoli Drska v Novem mestu po besedah v. d. ravnatelja Davida Imperla pouk poteka po ustaljenem urniku, je pa čutiti, da je dogajanje, povezano z grožnjami, pri otrocih in zaposlenih pustilo določene posledice, je povedal za STA. Kar nekaj staršev je sporočilo, da njihovih otrok danes ne bo v šolo. "Pri tem kot razlog navajajo predvsem varnostne pomisleke in izražajo željo po zagotovitvi varnostnika oziroma nekega dodatnega stalnega varovanja, kjer pa smo kot šola zelo omejeni in odvisni predvsem od ustanovitelja oziroma občine ali države," je povedal Imperl.

Na Osnovni šoli Drska so za povečanje varnosti zagotovili več dežurstev, poleg tega bolj spremljajo dogajanje v okolici šole in na šolskih igriščih. Imperl je še dejal, da je navzočnost v okolici šole okrepila tudi policija.

Ravnateljica Osnovne šole Koper Ingrid Poropat je za STA dejala, da zaradi grožnje na spletu niso sprejeli dodatnih ukrepov. Kot je pojasnila, so že od začetka šolskega leta šolska vrata zaklenjena, za vstop je treba zaprositi preko domofona, policisti pa opravljajo redne obhode.

Osnovna šola Anton Ukmar Koper je na spletni strani objavila sporočilo, v katerem so poudarili, da so učenci v šoli varni. Pojasnili so, da za varnost poleg dežurnih učiteljev skrbijo dodatni informatorji, na šoli je varnostnik, policija pa redno patruljira v okolišu.

Dodali so, da so učitelji in drugi zaposleni ponovili varnostne protokole, ki so jim jih že lani predstavili s policije. Sicer pa so že pred tem izvajali številne dejavnosti za preprečevanje nasilja. Kot je še zapisal ravnatelj šole Andrej Mlinar, je treba otrokom dati možnost, da se o nasilju pogovarjajo, vendar pri tem ne velja povzročati nepotrebnega preplaha in stisk.

Policisti so včeraj in danes prejeli nekaj prijav 

Včeraj in danes so, kot so sporoči z GPU, prejeli nekaj prijav o domnevnih grožnjah. Vse primere so nemudoma preverili in za nekatere od njih ugotovili, da ne gre za kazniva dejanja ali prekrške, druge primere pa še preverjamo in izvajamo ustrezne operativne ukrepe. Do sedaj pa v nobenem obravnavanem primeru niso potrdili namere, ki je izhajala iz objave na enem izmed spletnih medijev o potencialnem varnostnem dogodku pri nas, za katero policijski postopek še poteka.

Policisti bodo v okolici šol pogosteje prisotni tudi v prihodnjih dneh. 

Kaj pravi minister?

Na temo groženj o nasilju na šolah se bo notranji minister Boštjan Poklukar naslednji teden sestal z ministrom za izobraževanje Darjem Feldo, je napovedal med razpravo na odboru DZ za notranje zadeve. Želi namreč izboljšati komunikacijo med policijo in šolami, da bi zagotovili varnost na tem področju.

Poklukar je po kritikah predstavnikov državnega sveta in opozicije na matičnem odboru DZ, da si ravnatelji s takšnim pismom, kot so ga prejeli od policije, ne morejo pomagati, napovedal ukrepe na tem področju. Državni sekretarki na notranjem ministrstvu Helgi Dobrin je v torek dal navodilo, naj na to temo stopi v stik s kolegico na ministrstvu za vzgojo in izobraževanje. Kritike je zavrnil z besedami, da smo po bitki vsi generali, policija pa po streljanju v šolah v Beogradu, Pragi in na Finskem deluje v spremenjenem kontekstu. Obvestilo ravnateljem in odziv policije se mu zdita primerna.

Nujna izboljšava protokolov

Se pa strinja, da je treba komunikacijske protokole nekoliko izboljšati, da ne bo treba ob vsaki grožnji pred šole postavljati varnostnikov in po nepotrebnem vznemirjati javnosti.

Direktor uprave kriminalistične policije Damjan Petrič je pojasnil, da policija težko postavi enotni vzorec, kaj naj sporoča, saj imajo šole v lokalnih skupnostih različno senzibilnost do varnosti in živijo drugačno varnostno kulturo. Predvideva, da torkova grožnja ne bo edini primer, vendar policijski sistem vsako grožnjo obravnava resno, tudi če je podana v virtualnem svetu.

Meni pa, da policija in druge institucije potrebujejo večje pravne podlage za ustrezno ukrepanje. "Zakoni namreč niso predvideli takšne okoliščine, ki se lahko pojavlja nekje na spletu," je bil jasen Petrič.

Poslanec SDS Žan Mahnič se je strinjal s Poklukarjem, da je po bitki lahko biti general, saj meni, da v takšnem primeru noben ukrep ni pretiran. Kritiziral je izjavo policije, da v primeru grožnje na spletu niso zaznali kaznivega dejanja, ker je sprožila preplah po vsej državi. Spomnil je na primer iz Krope, ko je posameznik na črnem trgu naročil orožje iz ZDA, takrat je po njegovih besedah policijsko preiskavo ovirala državna tožilka, ker naj ne bi šlo za kaznivo dejanje.

Predstavniki več ministrstev so danes v Ljubljani podpisali memorandum in se zavezali, da bodo z lastnim zgledom krepili držo boja proti medvrstniškemu nasilju in sovražnemu govoru na spletu. Ministrstva so se zavezala tudi, da bodo sodelovala pri kampanji, ki jo bo v naslednjih treh letih pripravilo ministrstvo za digitalno preobrazbo.
Danijela Makovec Radovan
Novice Šolski test, ki je povzročil burne odzive: zdaj sta se oglasila še strokovnjaka
Darjo Felda
Novice Minister Felda o potencialni grožnji z nasiljem v šolah #video
Slovenska policija
Novice Policija o obvestilih o strelskem pohodu, ki so jih prejeli na slovenskih šolah
Ne spreglejte