Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 4. 2024,
13.33

Osveženo pred

2 tedna, 6 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,74

Natisni članek

policija grožnje nasilje Darjo Felda Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje šola

Torek, 9. 4. 2024, 13.33

2 tedna, 6 dni

Minister Felda o potencialni grožnji z nasiljem v šolah #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,74

"Zagotavljanje varnosti je ena najpomembnejših nalog za zagotavljanje spodbudnega in varnega okolja za otroke," je dejal minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda na današnji novinarski konferenci. Podal je nekaj pojasnil v zvezi z opozorili o potencialni grožnji z ekstremnim nasiljem v šolah na območju Slovenije. Na enem od novičarskih spletnih portalov se je namreč pojavila napoved, da se bo v sredo na eni od slovenskih šol zgodil strelski pohod. 

"Šolam smo poslali nasvete, kako ravnati. Stopnja tveganja je izjemno majhna, zato si ne želimo, da bi grožnja vplivala na izvajanje učnega procesa. Smo pa zaposlene na šolah pozvali k skrbni in odkriti komunikaciji z učenci in tudi starši. Starši, ki imajo pomisleke glede varnosti, naj stopijo v stik s šolo, da se prepričajo glede ukrepov," svetuje minister Felda.

"Pomembno je, da med seboj komuniciramo. Ves čas sodelujemo z ustanovami, ki se ukvarjajo s pojavi medvrstniškega nasilja. Pozivamo k strpni komunikaciji. Tveganja so majhna, a vsako grožnjo moramo obravnavati z največjo resnostjo. Izogibamo se paničnim odzivom, ki bi prestrašili otroke," našteva Felda.

"Protokole ravnanja v takšnih primerih imamo natančno izdelane," poudarja minister, je pa tudi odločitev ravnateljev in ravnateljic, da sprejmejo ukrepe, ki se jim zdijo potrebni.

Več policijskih postaj je več slovenskih šol obvestilo, da so 5. aprila na novičarskem spletnem portalu zaznali zapis oziroma grožnjo, da se bo v sredo, 10. aprila, na eni od slovenskih šol zgodil strelski pohod. Policija je komentar zaznala, zato je več šolam posredovala obvestilo, naj bodo pozorni. Številne šole so obvestilo posredovale tudi staršem.

Panika ni na mestu

Policisti zatrjujejo, da so obvestila izdali preventivno, in mirijo, da razloga za paniko ni.

Policiji se dogodek zdi malo verjeten, a so slovenske šole vseeno pozvali k povečanju samozaščitnega ravnanja in k pozornosti, če bi kdorkoli opazil kaj nenavadnega, so v ponedeljek pojasnili na policiji. V nekaterih šolah bo v prihodnjih dneh prisoten varnostnik, vhodi pa bodo med poukom zaklenjeni. Šole in njene okolice bo nadzorovala tudi policija, kažejo obvestila šol staršem.

Ponekod varnostniki, drugod dežurni učitelji

Mestna občina Ljubljana je zato okrepila varovanje na osnovnih šolah. Po besedah župana Zorana Jankovića bo imela do petka vsaka ljubljanska osnovna šola varnostnika, sredstva je zagotovila občina. Tako ima 40 šol zagotovljene varnostnike, nekatere so jih imele že pred odločitvijo občine, je povedal na današnji novinarski konferenci. Spletne grožnje je označil za sprevrženo dejanje in norčevanje.

Ena od osnovnih šol v osrednjeslovenski regiji pa je v sporočilu staršem zapisala, da bo v sredo na šoli organiziran poostren nadzor dežurnih učiteljev. "Prosimo vas, da ta dan ne vstopate v šolo, če ni nujno potrebno. Vsa vhodna vrata v šolo bodo po začetku pouka zaklenjena, na vratih bo napisana telefonska številka, kamor pokličete, če kaj potrebujete," so staršem sporočili predstavniki šole. Učenci na tej šoli v sredo ne bodo opravljali dežurstva. 

"Panika ne bo rešila ničesar, to je nepotrebno. Starši bi morali ostati mirni, z mirom bodo prenašali to na otroka. Če se bodo oni odzvali panično, se bo to preneslo na otroke, to ne pomaga nikomur. Naša odgovornost ali pa vsaj soodgovornost je, da pogledamo, kaj otroci nosijo v šolo, tudi veliki otroci, ne samo majhni," je za Televizijo Slovenija o dogajanju povedala predsednica Zveze aktivov svetov staršev Lara Romih.

Predsednica Združenja ravnateljev in pomočnikov ravnateljev Mojca Mihelič je po objavi spletnega komentarja z grožnjo napada v slovenskih šolah kritična do odziva policije. Prepričana je, da je policija z obveščanjem javnosti situacijo nepotrebno stopnjevala, kar je zelo prestrašilo učence in starše, je pojasnila v odzivu za STA.

Odločitev policije, da javnost obvesti o grožnji, za katero niso prepričani, ali je resnična, je Miheličeva v odzivu za STA označila za nenavadno. Kritična je bila tudi do tega, da so posamezni policisti o domnevni grožnji obveščali posamezne šole. Pri tem je izrazila pričakovanje, da policija v primeru resne varnostne grožnje obvesti ministrstvo za šolstvo, ki posameznim šolam pošlje smernice in preventivne ukrepe.

"Pred tem, da gre policija v javnost, bi pričakovali, da bodo vzpostavili dialog z ministrstvom, ki bo obvestilo šole, in potem šele sledi poziv javnosti, staršem in otrokom. Tisti, ki neposredno vplivamo na šolo, moramo biti enotno in istočasno obveščeni," je jasna Miheličeva.

Združenje prvotno ni koordiniralo odziva na grožnjo, saj je informacija prišla v javnost, še preden je bilo obveščeno ministrstvo, je pojasnila. Zaradi napačnega sporočanja se je situacija nepotrebno stopnjevala, kar je po njenih besedah zelo prestrašilo učence. "Otroci so danes v šolo prišli zelo razburjeni in s sabo prinašali zelo različne zgodbe," je pojasnila Miheličeva, sicer ravnateljica ljubljanske Osnovne šole Danile Kumar.

napad na Finskem
Novice 12-letnik streljal v osnovni šoli na Finskem
Spolne zlorabe otrok, žalost, otrok, nasilje
Novice Na poti iz šole so ga pretepli vrstniki, dan po okrutnem napadu 15-letnik umrl v bolnišnici
Slovenska policija
Novice Policija o obvestilih o strelskem pohodu, ki so jih prejeli na slovenskih šolah
Ne spreglejte