Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 1. 2017,
15.38

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

film Telekom Slovenije televizija priporočila roboti znanstvena fantastika HBO DKino

Petek, 20. 1. 2017, 15.38

6 let, 6 mesecev

TV-priporočila

Roboti – rešitelji človeštva ali naša poguba? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
TV-priporočila: Roboti

Tokrat smo za vas poiskali TV-vsebine, v katerih imajo osrednjo vlogo roboti in druge oblike umetne inteligence. Oglejte si jih in presodite, kako nevarni so ti za ljudi.

Svetujemo vam, da vsakega robota presojate posebej in da si pri tem pomagate s tremi zakoni robotike*, ki jih je v romanu Jaz, robot zapisal znameniti Isaac Asimov.

1. Robot človeka ne sme poškodovati oziroma mu škodovati s svojim nedelovanjem.

2. Robot mora ubogati ukaze, razen če so v nasprotju s prvim zakonom.

3. Robot mora zaščititi sebe, razen če je to v nasprotju s prvima zakonoma.

Asimov je pozneje dodal tudi ničti zakon robotike, ki je močnejši od prvih treh zakonov in pravi, da mora robot delovati v interesu človeštva, saj je to pomembnejše od posameznika.

0. Robot ne sme škodovati človeštvu oziroma mu škodovati s svojim nedelovanjem.

*Zavedamo se, da se ti zakoni ne morejo nanašati na vse robote, ki jih omenjamo spodaj. Še dobro, da gre samo za filme in serije, iz katerih se lahko malo pošalimo.


Ex Machina (2015)

Mlad računalniški programer Caleb (Domhnall Gleeson) dobi priložnost, da preživi teden dni v odmaknjenem visokotehnološkem domovanju internetnega magnata Nathana (Oscar Isaac), kjer naj bi preizkusil njegovo najnovejšo stvaritev – osupljivo napredno umetno inteligenco, ujeto v telo lepe androidke Ave (Alicia Vikander). Oskar za najboljše posebne učinke!

V ponedeljek, 23. 1., ob 23. 45 na HBO. Film je na voljo tudi na HBO OD in HBO GO.

Transformerji (2007) & Transformerji: Doba izumrtja (2014)

Junija bo v kinematografe prispel peti del Transformerjev, podnaslovljen Zadnji vitez. Nanj se lahko pripravite tako, da si ogledate prvi in četrti del izjemno uspešne franšize Michaela Baya.

Ta prikazuje spopad med dobrimi in slabimi robotiziranimi Nezemljani, v katerega se vmešajo tudi ljudje. V izvirniku sta to Shia LaBeouf in Megan Fox, v Dobi izumrtja pa človeštvo rešuje Mark Wahlberg.

Transformerji: v torek, 17. 1., ob 20. uri na Kino.
Transformerji: Doba izumrtja: Film je na voljo v videoteki DKino.

Morgan (2016)

Misteriozna znanstvenofantastična grozljivka o korporativni uslužbenki (Kate Mara), ki mora po neljubem incidentu z umetno ustvarjenim in strašljivo inteligentnim bitjem presoditi, ali naj njeni delodajalci nadaljujejo projekt. Film je celovečerni režijski prvenec Luka Scotta, sina znamenitega režiserja Ridleyja Scotta.

Film je na voljo v videoteki DKino.

Westworld (2016) & Zahodni svet (1973)

Serija Westworld, ki sta jo producirala Jonathan Nolan in J. J. Abrams, govori o zabaviščnem tematskem parku za odrasle, poseljenem z androidnimi roboti, na katerih lahko gostje brez posledic izživijo svoje najbolj divje (beri: bolne) fantazije. Stvar se zaplete, ko se začnejo t. i. gostitelji zavedati, kaj v resnici so.

Serijo je navdihnil istoimenski celovečerec iz leta 1973. Tega je po lastnem scenariju režiral avtor romana Jurski park Michael Crichton, v njem pa se je v vlogi robotskega revolveraša preizkusil Yul Brenner.

Serija Westworld: Na sporedu na HBO 3, prva sezona je na voljo tudi na HBO OD in HBO GO.
Film Zahodni svet: v torek, 31. 1., ob 2.20 na HBO.

Eva (2011)

Piše se leto 2041. Priznani robotski programer Alex (Daniel Brühl) se vrne v rojstno mesto, kjer dobi nalogo, da izdela novo serijo otroških robotov. Alex v iskanju navdiha za pomoč zaprosi svojo nečakinjo Evo, med izdelavo robota, ki ji bo podoben, pa posumi, da dekličina mama pred njim skriva temačno skrivnost.

Španski film, ki so ga premierno prikazali na 68. beneškem filmskem festivalu, je bil nominiran za dvanajst goy in prejel tri: za najboljšega novega režiserja (Kike Maíllo), najboljšega stranskega igralca in najboljše posebne učinke.

V četrtek, 26. 1., ob 20. uri na CineStar TV Action & Thriller.

Maščevalci: Ultronova doba (Avengers: Age of Ultron, 2015)

Marvelova superjunaška skupina v nadaljevanju uspešnice iz leta 2012. Za zaplet poskrbi Tony Stark oz. Iron Man (Robert Downey Jr.). Po uničenju O.B.O.D.-a in razhodu Maščevalcev želi Tony človeštvu pomagati s pomočjo spečega robotskega programa Ultron (James Spader), toda prebujena umetna inteligenca se obrne proti ljudem in jim napove popolno uničenje. Ups.

V ponedeljek, 23. 1., ob 12.35 na HBO 3. Film je na voljo tudi na HBO OD in HBO GO.

Transcendenca (Transcendence, 2014)

Zvezdniška igralska zasedba na čelu z Johnnyjem Deppom v znanstvenofantastičnem trilerju o znanstveniku, ki svojo zavest prenese v računalnik in s tem povzroči katastrofo nepričakovanih razsežnosti. Njegova zavest namreč počasi prevzame nadzor nad računalniki po vsem svetu in s tem ogrozi obstoj človeštva.

Film je na voljo v videoteki DKino.

Terminator: Odrešitev (2009) & Terminator: Genisys (2015)

Arnold Schwarzenegger je v Cameronovem izvirnem Terminatorju (1984) – trilerju o robotu iz prihodnosti, ki dobi nalogo, da ubije mater še nerojenega vodje človeških upornikov v vojni proti strojem – obljubil, da se bo vrnil. Svojo obljubo je izpolnil, in to večkrat.

V četrtem delu franšize, Odrešitvi, se tedanji guverner Kalifornije pojavi samo v epizodni vlogi (v glavnih nastopata Christian Bala in Sam Worthington), v zadnjem poglavju, podnaslovljenem Genisys, pa je Arnijev model T-800 znova osrednji lik zgodbe. Škoda, da se ni z njim vrnil tudi Cameron.

Terminator: Odrešitev: Film si lahko ogledate v videoteki Pickbox.
Terminator: Genisys: v petek, 27. 1., ob 9.10 na Cinemax. Na voljo tudi na HBO On Demand.

Franšiza Vojna zvezd (1977-2015)

Ko govorimo o filmskih robotih, ne moremo mimo dveh priljubljenih droidov iz vesoljske sage Vojna zvezd: prikupnega piskajočega R2-D2 (tega je upodabljal lani umrli Kenny Baker) in humanoidnega C-3PO (Anthony Daniels).

Tema se je v sedmi epizodi, Sili se prebuja, pridružil še sferični BB-8, neskončno filmsko vesolje, ki se ga je domislil George Lucas, pa poseljujejo še številni drugi roboti. Ne nazadnje je tudi Darth Vader delno robot.

Vojna zvezd: Sila se prebuja: v nedeljo, 22. 1., ob 16.45 na HBO 3.
Film je na voljo tudi na HBO OD in HBO GO.
Prvih šest epizod Vojne zvezd si lahko ogledate v videoteki DKino.

Železni velikan (The Iron Giant, 1999)

Sodobna animirana klasika dvakratnega oskarjevca Brada Birda, režiserja Pixarjevih uspešnic Neverjetni in Ratatouille, o prijateljstvu med devetletnim dečkom in velikanskim robotom, ki leta 1957 prispe iz vesolja. Bo deček svojega novega prijatelja lahko obvaroval pred vlado in vojsko?

Film je na voljo v videoteki DKino.

Dežela jutrišnjega dne: Svet onkraj (Tomorrowland, 2015)

Brad Bird se je po več kot 15 letih znova vrnil k robotom in posnel Disneyjevo domišljijsko pustolovščino o uporniški najstnici (Britt Robertson), ki se po naključju znajde v skrivnostnem svetu, polnem neverjetnih izumov, kjer nič ni nemogoče.

Pri reševanju tega in našega sveta ji pomagata ciničen izumitelj (George Clooney) in androidna deklica Athena (Raffey Cassidy), nasproti pa ji stojita avtoritaren Hugh Laurie in četa njegovih robotov.

V soboto, 21. 1., ob 15.55 na HBO. Film je na voljo tudi na HBO OD in HBO GO.

Mojih 200 let (Bicentennial Man, 1999)

Znanstvenofantastična komična drama Chrisa Columbusa, režiserja uspešnice Sam doma in prvih dveh filmov o Harryju Potterju, z Robinom Williamsom v vlogi androida Andrewa. V zgodbi, ki se razteza čez dve stoletji, se Andrew poda na pot samoodkrivanja, da bi izvedel, kaj pomeni biti človek.

Za oskarja za najboljšo masko nominiran film temelji na romanu The Positronic Man, ki sta ga Isaac Asimov in Robert Silverberg napisala na podlagi Asimove istoimenske novele iz leta 1976.

Film je na voljo v videoteki Pickbox.

Jeklena moč (Real Steel, 2011)

Hugh Jackman v akcijski drami, ki nas popelje v razburljivi svet visokotehnološkega boksa med velikanskimi roboti. Ko si nekdanji boksarski prvak Charlie zaradi dolgov ne more privoščiti novega robota, se na prigovarjanje odtujenega sina Maxa posveti treningu neuglednega robota, ki ga je ta našel na odpadu. Nominacija za oskarja za najboljše posebne učinke.

V ponedeljek, 16. 1., ob 14. uri na FOX Movies.
Film je na voljo tudi v videoteki DKino ter na HBO OD in HBO GO.

Ognjeni obroč (Pacific Rim, 2013)

Akcijski domišljijski spektakel režiserja Favnovega labirinta Guillerma del Tora o apokaliptičnem boju med velikanskimi pošastmi in roboti, imenovanih jaegerji (nemški izraz za lovca), ki jih s pomočjo misli upravljajo posebej izurjeni in med seboj povezani piloti. Na kratko: Godzila sreča Transformerje.

Film je na voljo v videoteki DKino.

Robot na hoduljah (Giant Mechanical Man, 2012)

Robotov, ki se izdajajo za ljudi, smo že vajeni, v nenavadni komično-romantični drami Robot na hoduljah pa spremljamo moškega, ki se pretvarja, da je robot. Natančneje: gre za uličnega izvajalca (Chris Messina), pobarvanega v srebrno barvo, v katerega se zaljubi nežna paznica v živalskem vrtu (Jenna Fischer iz serije Pisarna).

V ponedeljek, 23. 1., ob 14.40 na CineStar TV Premiere 1.

Prometej (Prometheus, 2012)

Ridley Scott se je v preddelu Osmega potnika znova podal v temne in zahrbtne globine vesolja, na skrivnostni planet, kjer se utegnejo skrivati dokazi o nastanku človeštva. Tam spoznamo tudi Davida (Michael Fassbenderja) – androida, ki nadaljuje tradicijo svojih predhodnikov iz prejšnjih delov te franšize.

Film je na voljo v videoteki DKino.

Pregreha (Vice, 2015)

Znanstvenofantastičen triler o vrhunskem letovišču Pregrehi, v katerem lahko stranke izkusijo svoje najbolj nore sanje z roboti, ki so videti kot ljudje. Ko se robotka (Ambyr Childers) zave sebe, pobegne ter se znajde sredi ognja med ustanoviteljem letovišča (Bruce Willis) in policistom (Thomas Jane), ki želi zapreti Pregreho in za vselej prekiniti nasilje. Če vas zaplet filma spomni na serijo Westworld, niste edini.

V ponedeljek, 23. 1., ob 23.35 na CineStar TV Premiere 1.

Ta čudna znanost (Weird Science, 1985)

Kultna znanstvenofantastična komedija znamenitega Johna Hughesa o dveh čudaških najstnikih, ki s pomočjo domačega računalnika (in obilice filmske domišljije) ustvarita popolno žensko v podobi Kelly Le Brock. Frankensteinova pošast za generacijo, ki je odraščala v 80. letih prejšnjega stoletja.

V torek, 17. 1., ob 11.40 na FOX Movies.

Imperij robotov (Robot Overlords, 2014)

Zemljo so zavzeli nasilni roboti, ki preučujejo človeško raso. Ljudi so zaprli v njihove hiše in jim namestili elektronske vsadke, prek katerih spremljajo vsak njihov gib. Izhod se kaznuje s smrtjo. Štirje najstniki nepričakovano odkrijejo način, kako onemogočiti elektronske vsadke in se izmuzniti nadzoru robotov. V filmu igrata Gillian Anderson in Ben Kingsley.

Film je na voljo v videoteki DKino in v videoteki VOYO.

Dokumentarne oddaje o robotih

Francoska dokumentarna oddaja Svetovi Philipa K. Dicka raziskuje svet, ki si ga je zamislil znameniti ameriških pisatelj Philip K. Dick. Avtorji filma so se oprli na njegove romane, kratke zgodbe in številne filmske upodobitve njegovih romanov (Popoln spomin, Posebno poročilo, Iztrebljevalec) ter dokazali moč vizije, ki je iz fikcije prešla v resničnost.

V nedeljo, 15. 1., ob 21.25 na TV SLO 2.

Bodo izumi prihodnosti ljudi spremenili v stroje? Joe Rogan v dokumentarni seriji Joe Rogan se sprašuje: Robosapien raziskuje idejo, da je prihodnost človeške evolucije v stapljanju človeka in tehnologije.

V petek, 20. 1., ob 16.50 in v torek, 23. 1., ob 6.25 na Discovery SCIENCE.


 Programska mesta na televiziji Telekoma Slovenije

PROGRAM: PROGRAMSKO MESTO: OGLED NAZAJ?
Videoteka DKINO 5  
TV SLO 2 2 DA
HBO 6 DA
HBO 3 206 DA
HBO On Demand 203  
HBO GO 240  
Videoteka Pickbox 242  
Videoteka VOYO 239  
FOX Movies 216 DA
CineStar TV Premiere 1 225 NE
CineStar TV Action & Thriller 224 NE
Cinemax 208 DA
Discovery SCIENCE 121 DA

Ne spreglejte