Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 4. 2016,
17.15

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Železni velikan Brad Bird DKino družinski film animirani film Telekom Slovenije televizija film

Četrtek, 28. 4. 2016, 17.15

6 let, 6 mesecev

V videoteki DKino!

Železni velikan (The Iron Giant)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Sodobna animirana klasika režiserja Pixarjevih uspešnic Neverjetni in Ratatouille o prijateljstvu med dečkom in velikanskim robotom, ki prispe iz vesolja.

ZDA/1999/82 min.
Režija: Brad Bird
Glasovi: Eli Marienthal, Harry Connick Jr., Jennifer Aniston, Vin Diesel, James Gammon, Cloris Leachman
Žanr: Animirana akcijsko-komična pustolovščina
Ocena IMDb: 8,0/10

 V mestecu Rockwell v ameriški zvezni državi Maine leta 1957 živi devetletni Hogarth. Deček rad sanjari o invaziji vesoljcev in bojevanju s komunističnimi agenti. Nekega dne sliši krajevnega ribiča govoriti o nečem, kar presega vse, o čemer je kdaj sanjal: 15-metrski robot, ki je z neba padel v bližnje jezero.

Hogarthova mama Annie temu seveda težko verjame, a ko deček zares najde padlega robota in ga potegne iz vode, mu njegov prijatelj Dean, lastnik odpada starega železa, ponudi skrivališče za kovinskega orjaka.

Vladni agent Kent Mansley hitro izve, da so v bližini menda videli skrivnostnega zavojevalca iz vesolja, in se odloči za vsako ceno uničiti nevarnega mehanskega velikana. Zdaj je na vrsti Hogarth, da svojega novega prijatelja obvaruje pred vlado in vojsko.

Zanimivosti:

 | Foto:

Železni velikan je celovečerni prvenec dvakratnega oskarjevca ter režiserja Pixarjevih uspešnic Neverjetni in Ratatouille Brada Birda. Ta je bil pred tem osem let kreativni svetovalec pri seriji Simpsonovi, zadnja leta pa se posveča režiji igranih filmov (Misija: Nemogoče – protokol duh, Dežela jutrišnjega dne: Svet onkraj).

• Scenarij temelji na leta 1968 izdanem romanu Železni mož: otroška zgodba v petih nočeh (ta je v ZDA izšel pod naslovom Železni velikan) angleškega pesnika in pisatelja Teda Hughesa. Deček in njegova mama (glas ji je posodila Jennifer Aniston), se pišeta Hughes, kar je posvetilo avtorju romana.

• Film je na podelitvi nagrad annie pometel s konkurenco – prejel jih je kar devet, tudi za najboljši animirani celovečerec leta –, hvalo pa so mu peli tako kritiki kot gledalci.

 | Foto:

• Film, katerega proračun je znašal med 70 in 80 milijoni ameriških dolarjev, je v svetovnih kinematografih zaslužil samo 31,3 milijona dolarjev. Slab rezultat je bil predvsem posledica nenavadno slabe oglaševalske kampanje. Železni velikan je pozneje kljub temu pridobil kultni status, lani pa je prišla v ameriške in britanske kinematografe posodobljena različica filma, ki je za dve minuti daljša od izvirne.

 • Kot igralce, ki bi lahko posodili glas naslovnemu junaku, so med drugim omenjali Seana Conneryja in Jamesa Earla Jonesa, nazadnje pa je ta naloga pripadla takrat še skoraj popolnoma neznanemu Vinu Dieslu. Igralec v filmu spregovori samo 53 besed.

• Film so posneli s pomočjo tradicionalne animacije. Edini lik, ki je v celoti ustvarjen iz računalniško generiranih podob, je Železni velikan.

• Zgodba je postavljena v leto 1957. To je rojstno leto režiserja Birda.

Napovednik filma:

Videoteka DKino na televiziji Telekoma Slovenije: programsko mesto 5.
Ne spreglejte