Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 6. 2018,
11.14

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37

Natisni članek

Hrvaška tajkuni dokumentarec Klasik TV TV Telekoma Slovenije

Ponedeljek, 18. 6. 2018, 11.14

4 leta, 6 mesecev

TV Telekoma Slovenije

Premiera "tajkunskega" dokumentarca, o katerem so hrvaški mediji molčali #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37
Gospodar: Začetek

Drugi film iz serije Gospodar je pripoved o Agrokorju pred Agrokorjem, o polomu privatizacije, tranzicije in pravosodja ter njegovi dediščini, ki jo čutimo še danes. Ogrodje filma je zgodba o skupini Globus in Miroslavu Kutli, enemu od največjih hrvaških tajkunov 90. let in soustanovitelju Hrvaške demokratske skupnosti.

TV Nogomet
Trendi Nogometne alternative in dopolnila #foto #video

Režiser filma Dario Juričan (na fotografiji zgoraj) pravi, da je skupaj s sodelavci film ustvarjal leto dni in da je zgodba o Ivici Todoriću in Agrokorju preslikava zgodbe o skupini Globus in njenem lastniku Miroslavu Kutli.

Zgodba o sistemski korupciji in padlih bogovih

Čeprav pripovedno ogrodje predstavlja zgodba o Miroslavu Kutli, Gospodar: Začetek ni samo film o Kutli, tako kot tudi predhodni Gospodar ni bil film samo film o Ivici Todoriću.

"Obe zgodbi sta zgodbi o sistemu, sistemski korupciji in bogovih, oba posameznika pa sta hrbtenici zgodbe", je razložil avtor v enem od intervjujev.

Glavna subjekta Juričanovih dokumentarcev Gospodar in Gospodar: Začetek – Ivica Todorić (skrajno levo) in Miroslav Kutle (v sredini). | Foto: Klasik TV | Foto: Glavna subjekta Juričanovih dokumentarcev Gospodar in Gospodar: Začetek – Ivica Todorić (skrajno levo) in Miroslav Kutle (v sredini). | Foto: Klasik TV

Celovit prikaz velike afere

Po besedah avtorjev so za ta dokumentarec obdelali 10 tisoč strani sodnih dokumentov, ki govorijo o Miroslavu Kutli. Želeli so na celovit način prikazati vse velike afere tega obdobja.

Rekonstruirali so zgodbo o medijskem kartelu, največ pa so se ukvarjali s privatizacijo, ki je potekala v 90. letih prejšnjega stoletja. Med sogovorniki se med drugim pojavijo Stipe Mesić, Ivić Pašalić, Vladimir Šeks, Tomislav Karamarko in drugi.

Junij na HBO
Trendi Mladi junaki v magičnih krempljih akcijskih silakov

Premieri pospremil medijski molk

Film je financiran tudi s pomočjo crowdfundinga, kar govori o želji ljudi, da izvedo resnico o dogodkih, ki vplivajo na razvoj države, v kateri živijo.

Nekdanji predsednik hrvaškega sabora in soavtor hrvaške ustave Vladimir Šeks. | Foto: Klasik TV | Foto: Nekdanji predsednik hrvaškega sabora in soavtor hrvaške ustave Vladimir Šeks. | Foto: Klasik TV Zgovorno je tudi, da so si film upali predvajati samo dva televizijska programa in nekaj kinematografov. Premieri obeh filmov je pospremil tudi precejšnji medijski molk.

Kdo bo naslednji Gospodar?

Juričan pravi, da je tretji film že v izdelavi in da je filmska ekipa tokrat usmerjena v hrvaško pravosodje, njihova naslednja tarča pa je predsednik Vrhovnega sodišča Republike Hrvaške Đuro Sessa.

Ideja je, da bi posneli štiri dokumentarne filme s povezano tematiko, ki bo tvorila edinstveni omnibus o kontroverznih delcih nedavne preteklosti in sedanjosti Republike Hrvaške.

Junij na Epic Drama
Trendi Mesto, ujeto med demokracijo in komunizmom #foto

Dario Juričan je diplomiral iz filma na londonski filmski akademiji, njegov najbolj opažen film v njegovi dozdajšnji karieri pa je dokumentarec Gospodar, v katerem se je Juričan pozabaval z vzponom Ivice Todorića na čelo Agrokorja.

Pri snemanju dokumentarca Gospodar: Začetek so sodelovali še Saša Paparella ter preiskovalna novinarja Mašenjka Bačić in Zvonimir Tivon.

Napovednik filma Gospodar: Začetek:

 Premiera filma Gospodar: Začetek bo v sredo, 20. 6., ob 22.10 na programu Klasik TV.
Več kot igra
Trendi Več kot le serija o nogometu #video

Klasik TV na televiziji Telekoma Slovenije: programsko mesto 231.

Ne spreglejte