Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 2. 2016,
12.02

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

SiOL TV Martin Scorsese Mick Jagger serija

Ponedeljek, 15. 2. 2016, 12.02

6 let, 6 mesecev

Pogled na glasbeno industrijo, prepojeno z mamili in seksom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Danes si boste lahko na SiOL TV brezplačno ogledali prvi del najnovejše HBO-jeve dramske serije Vinil, ki jo soproducirata Martin Scorsese in Mick Jagger.

Z oskarjem in emmyjem nagrajeni režiser Martin Scorsese (Dobri fantje, Dvojna igra), pevec skupine The Rolling Stones Mick Jagger in nominiranec za oskarja ter večkratni emmyjev nagrajenec Terence Winter (scenarist Scorsesejevega Volka z Wall Streeta, ustvarjalec HBO-jevih kultnih serij Sopranovi in Imperij pregrehe) na HBO prinašajo popolnoma novo serijo Vinil.

Prizorišče te dramske serije je New York sedemdesetih let, zgodba pa spremlja z mamili in seksom prepojeno glasbeno industrijo v zgodnjih letih punka, disca in hiphopa, kakor jo skozi svoje oči vidi predsednik glasbene založbe Richie Finestra (Bobby Cannavale). Ta poskuša rešiti svoje podjetje ter lastno dušo, ne da bi pri tem uničil vse na svoji poti.

Burno poklicno in zasebno življenje predsednika glasbene založbe Ljubitelj kokaina Richie vztraja v težavnem zakonu in na čelu podjetja, ki izgublja sijaj. Richiejeva žena Devon (Olivia Wilde) – nekdanja igralka in fotomodel, ki je bila v času prizorišča Factory slavnega Andyja Warhola del njegovega kroga v New Yorku v šestdesetih letih – je zdaj predmestna gospodinja ter mati dveh otrok. Osebne in poslovne stiske njenega moža so pustile pečat tudi na njunem odnosu in pri njej vzbudile željo, da bi se vrnila k svojim umetniškim koreninam.

Tukaj pa je tudi Zak Yankovich (Ray Romano), ki so ga izkušnje pri založbi American Century ter sklenjene milijonske pogodbe spremenile v nepogrešljivega sodelavca, četudi običajno deluje v Richiejevi senci. Njun poklicni odnos pretresa mnogo nesoglasij o tem, kako voditi založbo v burnem glasbenem dogajanju leta 1973.

Mick Jagger: New York je bil v 70. precej prostaško mesto Slavni rocker Mick Jagger odkriva, da so zanj največja zvezda v Vinilu ulice New Yorka v 70. letih prejšnjega stoletja. Te opiše kot "precej prostaško mesto", kar mu je tudi všeč. "Zgodbi serije je bilo vedno namenjeno, da se bo odvijala tam." In kako se je Jagger spomnil podrobnosti ekscesa iz tistega obdobja? "Raziskuješ in to ti osveži spomin," je povedal smeje.

V pripravah na vlogo je užival tudi 45-letni Cannavale: "Da bi se vživel v lik Richieja Finestre sem veliko bral o zgodovini tega glasbenega obdobja, knjigo Love Goes to Buildings on Fire, ki govori o revolucionarnih glasbenih formah iz tistega časa, pa tudi poslovno kroniko Hit Men."

Prav tako je preživel veliko časa "s pravimi ljudmi", vključno z Lennyjem Kayem, kitaristom pevke Patti Smith, in frontmanom skupine New York Dolls Davidom Johansenom.

Prvega od desetih delov serije Vinil je režiral Martin Scorsese po scenariju, ki so ga napisali Jagger, Scorsese, Winter in Rich Cohen. Ta bo na kanalu HBO na sporedu danes ob 20.05, premierno pa je že dostopen tudi na HBO-jevih storitvah videa na zahtevo: HBO On Demand in HBO GO.

Ne spreglejte