Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 4. 2017,
12.17

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Vsebino omogoča Telekom Slovenije

Natisni članek

Rebecca Skloot televizija film medicina rak George C. Wolfe Rose Byrne Oprah Winfrey HBO Telekom Slovenije

Torek, 25. 4. 2017, 12.17

6 let, 7 mesecev

Nesmrtno življenje Henriette Lacks

Oprah v resnični zgodbi o zdravniški aroganci in medicinskem zmagoslavju

Vsebino omogoča Telekom Slovenije
Nesmrtno življenje Henriette Lacks

Na HBO ne zamudite ekskluzivne premiere biografske drame, posnete po istoimenski knjižni uspešnici Rebecce Skloot. Ta pripoveduje o ženski, katere rakaste celice so uporabili za medicinske raziskave, ki so vodile do revolucionarnih zdravstvenih odkritij.

Drama Nesmrtno življenje Henriette Lacks (The Immortal Life of Henrietta Lacks), ki jo bodo na kanalu HBO premierno predvajali v soboto, 29. 4., ob 20. uri, pripoveduje resnično zgodbo Henriette Lacks.

Film pripoveduje resnično zgodbo Henriette Lacks (Renée Elise Goldsberry), pri projektu pa so kot svetovalci sodelovali tudi njeni otroci in vnuki. │ Foto: HBO | Foto: Film pripoveduje resnično zgodbo Henriette Lacks (Renée Elise Goldsberry), pri projektu pa so kot svetovalci sodelovali tudi njeni otroci in vnuki. │ Foto: HBO Gre za pripoved o revni temnopolti materi petih otrok iz Baltimora, ki je leta 1951 pri 31 letih umrla za rakom, njene rakaste celice pa so pozneje uporabili za medicinske raziskave, ki so vodile do revolucionarnih zdravstvenih odkritij.

Te so znatno pomagale pri razvoju zdravil za otroško paralizo, levkemijo, gripo in Parkinsonovo bolezen.

Hanriettine celice so uporabili za kloniranje in mapiranje genov, vključili pa so jih tudi v prve vesoljske misije, da bi preučili vpliv breztežnega stanja nanje.


Film je že zdaj na voljo prek storitev videa na zahtevo HBO on Demand in HBO GO!


Zgodbo spremljamo skozi oči Hanriettine hčere Deborah Lacks (Oprah Winfrey). Film prikazuje njena prizadevanja, da bi izvedela čim več o materi, ki je ni nikoli poznala, in da bi razumela, kako je nedovoljen odvzem materinih rakastih celic za vselej spremenil podobo sodobne medicine.

Glavni vlogi v drami sta odigrali Oprah Winfrey (Deborah Lacks) in Rose Byrne (Rebecca Skloot), Oprah pa je film tudi producirala. │ Foto: HBO | Foto: Glavni vlogi v drami sta odigrali Oprah Winfrey (Deborah Lacks) in Rose Byrne (Rebecca Skloot), Oprah pa je film tudi producirala. │ Foto: HBO Njena pripoved prinaša zgodbo o zdravniški aroganci in zmagoslavju, rasnih predsodkih, revščini in globokem prijateljstvu med ljudmi, od katerih bi to najmanj pričakovali.

Oprah se sprva ni videla v vlogi

Izvršno producentko in glavno igralko filma Oprah Winfrey je istoimenska knjiga prevzela, še preden je izšla. Zavedala se je konkurence v tekmi za filmske pravice, zato je poklicala avtorico knjižne predloge Rebecco Skloot ter ji izrazila svojo hvaležnost za desetletni trud in odločnost, ki sta bila potrebna, da je mlada novinarka povedala Henriettino zgodbo.

Oprah pri projektu sprva ni hotela sodelovati kot igralka, saj se ji ni uspelo poistovetiti s Henriettino hčerko Deborah. To se je spremenilo, ko je scenarij v roke vzel režiser filma, nominiranec za emmyja George C. Wolfe.

Wolfe se je osredotočil na Deborahino odločnost in njen cilj, da bo oživila materino preteklost (izgubila jo je pri dveh letih), pa tudi na njen odnos z novinarko Sklootovo (v filmu jo igra Rose Byrne), ki je spodbudila Deborahino raziskovanje.


O knjižni predlogi

Knjiga Nesmrtno življenje Henriette Lacks znanstvene novinarke Rebecce Skloot se je na seznamu najbolje prodajanih knjig časopisa New York Times obdržala skoraj šest let, avtorica pa je za kreativno delo, ki je pomagalo javnosti pri boljšem razumevanju teme s področja znanosti, inženirstva in medicine, leta 2011 prejela nagrado National Academies Communication.

Knjigo so prevedli v več kot 25 tujih jezikov in jo kot gradivo dodali v šolski učni načrt, leta 2011 pa je knjiga v založbi Mladinske knjige in prevodu Irene Duša izšla tudi v slovenščini.


Napovednik filma Nesmrtno življenje Henriette Lacks:


Film Nesmrtno življenje Henriette Lacks bodo na kanalu HBO premierno predvajali v soboto, 29. 4., ob 20. uri, že zdaj pa si ga lahko ogledate prek storitev videa na zahtevo HBO on Demand in HBO GO.

HBO na televiziji Telekoma Slovenije

PROGRAM: PROGRAMSKO MESTO:
HBO/HBO HD 6 in 201/202
HBO 2/HBO 2 HD 204/205
HBO 3/HBO 3 HD 206/207
HBO On Demand 203
HBO GO 240

Več o programski opciji HBO si preberite tukaj.


Ne spreglejte